A Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium által szervezett árverés plakátjai előzetesen megtekinthetők a Próféta Galériában és a Múzeum Antikváriumban.

A 4. Falra Fel! plakátárverésen lesz jó pár különlegesség. Egykor hirdetménynek, falragasznak szánt plakátok, eddig sehol sem látott, valódi ritkaságok is kalapács alá kerülnek. A múlt század magyar grafikusművészetét reprezentáló, 150-nél is több tételből álló online aukción filmes, zenei, kiállítási, propaganda- és reklámplakátokra is licitálhatnak az érdeklődők november 20-án, ráadásul a világ bármely pontjáról – amennyiben november 19-ig regisztrálnak az árverésre az Axioart oldalán.

Az eredetileg tömeggyártásban nyomtatott, falragasznak szánt, mára már alig néhány példányban fellelhető plakátok egyedi értéket képviselnek. A 20. században számos emblematikus tömörségű, dekoratív felületekkel komponáló, szellemes és szövegével is figyelemfelkeltő remekmű készült. Nem csupán a filmrajongók és a gyűjtői szenvedéllyel rendelkezők, de a kreatív lakberendezési alternatívákat, ötleteket kedvelők is megtalálhatják a számukra leginkább megfelelő darabot a nappali, az iroda vagy éppen a gyerekszoba feldíszítéséhez. 

A Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium idén egy egészen szenzációs kollekcióval készül az árverésre. Egy negyvenkét plakátból álló sorozat felöleli Bud Spencer és Terence Hill közösen forgatott teljes életművét, a Szuperhekusoktól kezdve a Piedone Egyiptombanon és a Nevem: Senkin át egészen a Különben dühbe jövünkig.
 
A különleges tételekre vadászó gyűjtők figyelmébe ajánljuk Bíró Mihály három nagy méretű grafikáját. A szocialista termékek promócióját erősítő grafikák között is lesz pár csemege: olyan régi, nagy márkák plakátjaira lehet majd licitálni, mint a Fabulon, a Sztár üditő, a Triál, az Ofotért, a Fékon vagy a tejivást népszerűsítő Egy pohár tej.

A nemzetközi felhozatal is hasonlóan színvonalas lesz idén. A filmplakátok között ott lesz a Star Wars, az Indiana Jones, a Jó, a Rossz és a Csúf, a Ben-Hur, a Profi, a Szakasz, az Amélie, a Borsalino, a Dühöngő bika, A nagy balhé, a Pat Garrett és a Barbarella plakátja is, a zenei felhozatalban pedig olyanok lesznek, mint a Bonanza Banzai, az LGT, a Pál Utcai Fiúk, az Illés és Koncz Zsuzsa, Bartók Béla, a Vágtázó Halottkémek vagy a Trottel–Aurora tandem.
 
 Az árverési anyag előzetesen november 16-án és 17-én 13 és 18 óra között a Próféta Galériában (1111 Budapest, Szent Gellért tér 3.), november 19-én és 20-án 10 és 18 óra között pedig a Múzeum Antikváriumban (1053 Budapest, Múzeum körút 35.) tekinthető meg.

Címkék