Kelet-Európa legújabb, független kortárs képzőművészeti vására lett volna a FLASH SHOW, ha a Covid közbe nem szól. A szervezők nem akarták online térbe költöztetni a rendezvényt, inkább kitaláltak egy „járványbiztos” koncepciót.

Szeptemberben 20 jelentős kelet-európai galéria érkezett volna Budapestre, melyek négy napon keresztül egy-egy kiemelt művészük egyéni kiállítását mutatták volna be egy nyüzsgő társadalmi esemény keretében. A szervezők a régióra szakosodott Easttopics galéria munkatársai, akiknek szívügye a kelet-európai térség, és sikerült remek cseh, lengyel, észt, szlovén, szlovák, szerb, görög művészeket meghívni Budapestre, a FLASH SHOW-ra keresztelt kortárs művészeti vásárba. 

A koronavírus nekik is keresztbe tett, de se tovább halasztani, se virtuális módon elérhetővé tenni nem akarták a rendezvényt, így inkább kiköltöztették azt a belváros különböző helyszíneire (FLASH ZERO néven, utalva arra, hogy egy nulladik verziót valósítottak meg). Kirakatokban, üvegfal mögé rejtve ismerkedhetünk meg a kelet-európai kortárs galériák legfrissebb, legprogresszívabb irányzataival, köztük kitűnő magyar művészek munkáival is. Egy részük videós installáció, mint például a Kálvin téri Mercure Hotel kirakatában az észt Alexei Gordin szimbolikus, a kortárs műtárgypiac helyzetére utaló munkája, melyben a művész a lerombolt Pecsa tereiben bolyong, „gazdag műgyűjtők” után kutatva.

Az öt belvárosi helyszínt (Vörösmarty tér 7–8. – Gerbeaud Kávéház, Vitkovics Mihály utca 3–5., Kecskeméti utca 14. – Mercure Hotel, Bajcsy-Zsilinszky út 36–38. – Toldi Klub és Király utca 27.) egy közepesen hosszú sétával lehet bejárni, ami jól jön, ha már beülni nem lehet sehova, vagy egész nap home office-ban gubbaszt az ember, és az egészségügyi mászkálásnak valamilyen célt találna. A munkák ráadásul elgondolkoztatóak, és ha nem értenénk őket elsőre, a kihelyezett QR-kódokon keresztül részletesebb infókhoz, „tárlatvezetésekhez” juthatunk.

A Vörösmarty téren, a Gerbeaud Kávéháznál négy berendezett kirakatot találunk (a cukrászda saját reklámját ne tekintsük annak), köztük van a Boszniában született, New Yorkban élő, cigány származású Selma Selman porszívóromboló, feminista alapvetéseket felvonultató munkája, amelyet még két éve mutatott be élő közönségnek az acb attachment kiállítóterében, de mellette található Keresztesi Botond két legfrissebb festménye is, melyeket egyenesen a festőállványról hoztak a Vörösmarty térre.

A Vitkovics Mihály utcában az egykori Patyolat, illetve a Wild Flower Bar üzlethelyiségében kapott helyet a lengyel sztárfotós, Ada Zielińska Home office című, egy tipikus varsói felhőkarcolóban fotózott, börtönszerű rácsaival többletjelentést hordozó képe. Mellette a Borsos Lőrinc alkotópáros Beszéd a forgószélből című munkája látható: fekete alapon a Never ending sorry felirat villódzik, melynek résein keresztül bekukkantva bent a forgószél rombolásának eredményét, az őskáoszt figyelhetjük meg.

A legfigyelemfelkeltőbbek viszont mégiscsak Péli Barna szobrai: aki elmegy mellettük a Király utcában, felkapja a fejét a szörnyszerű alakok láttán. A hollywoodi látványtervezőként is aktív művész egy elhagyatott önkormányzati épület kirakatába helyezte a férfi-nő-csecsemő hármasát ábrázoló, groteszk és ellentmondásos részleteket rejtő, purhabból készült szoborcsoportot.

A kiállítás november 12–21. között látható Budapest belvárosában. A kiállított műtárgyakat – az eredeti koncepcióhoz híven – meg is lehet vásárolni. 

Címkék