Az egyik legismertebb magyar bor kétségkívül a tokaji aszú, és nemcsak maga az ital, de a tokajis hordó is sokat ér. Most egy skót whisky és egy karibi rum kapta meg az utolsó simításait egy-egy tokaji boros hordóban!

A héten megírtuk, hogy tokajis hordóban készült a világ egyik legsimertebb prémiumrumja – de nemcsak a Dictador, hanem más italgyártók is előszeretettel fejezik be a lepárlást korábban tokajit rejtő tölgyfa hordókban. A WhiskyNet (prémiumitalokkal foglalkozó magyar családi vállalkozás) már évek óta kombinálja a tokaji aszú egyedi, édeskés aromáit és a skót single malt whiskyt. Sokáig kutattak megfelelő partner után, végül az Arran skót lepárló lett a befutó, amely már nemzetközi szinten is letette névjegyét a whiskyvilágban.

Az Arran kiváló minőségű single malt whiskyjei a Golf-áramlat hatására különleges klímával rendelkező Arran szigetén érlelődnek. A sziget első, de nem egyetlen lepárlója a 90-es évek közepén kezdte meg működését. A WhiskyNet a Patricius Borházzal kooperálva 2019 júniusában kiválasztott 5 db 136 literes tokajiaszú-hordót, amelyekbe aztán utóérlelés céljából egy több mint 10 éves Arran single malt whiskyt töltöttek. 2020 őszére így született meg az Arran 12 éves Tokaji Cask Finish.

A tokajis hordók édessége, mazsolás aromavilága kiváló gazdagságot és harmóniát kölcsönöz az Arran citrusos, gyümölcsös, vaníliás whiskyjének – de nem a whisky az egyetlen párlat, aminek jót tesz, ha tokajis hordókban tölt némi időt palackozás előtt. Nemrég jelent meg a magyar piacon – szintén a WhiskyNet égisze alatt – a Clément francia rumgyártó tokajihordós érlelésű palackozása is, Rhum Clément Rare Cask Tokaji Finish néven. Itt a martinique-i rum ugyanazon típusú és korú, a Patricius pincészetből származó tokajihordókba került, ugyanakkor, mint az Arran whiskyje. Míg a whisky a hűvösebb Skóciában, a rum a forró karibi térségben érlelődött – ha valaki ért hozzá, igazi élmény összehasonlítani, hogyan befolyásolta ugyanaz a hordó és technika a különböző párlattípusokat.

A Clément Rare Cask Tokaji Finish rum is természetesen egy agricole-típusú prémiumrum, amelyet 2016. október 1-jén pároltak le, majd hordóba tették érlelni a csodálatos és mesés Martinique szigetén. 2019 júliusában a WhiskyNet által szelektált és kiküldött tokajiaszú-hordóba tették át utóérlelésre, így a párlat egy további, mazsolásan édes réteggel gazdagodott. 2020 áprilisában egyedi címkével és magyar nyelvű kóstolói jegyzettel palackozták, és most már szerencsére a magyar nagyközönség is megismerheti. A tokajiaszú-hordó a Patricius pincészetből származik.

És hogy mi is az a rhum agricole kifejezés?

korábban francia befolyás alatt állt országokban, mint Haiti, Guadeloupe, Martinique, terjedt el az úgynevezett rhum agricole. Ezzel a megnevezéssel illetik azokat a rumokat, amelyeket nem az olcsóbb melaszból erjesztenek és párolnak le, hanem frissen facsart cukornádléből. Ilyenkor a cukornád termését érésének csúcsán kell leszedni és felhasználni, tehát a rum előállítása nagyon rövid időszakra korlátozódik. 

Címkék