A Pilis és a Budai-hegység találkozásánál fekvő Pilisszentiván népszerű a túrázók körében, a Szénás-hegycsoport élővilága pedig világszinten is egyedülálló. Október 30-án adták át a Pilisi Len Látogatóközpontot, ahol a természeti értékeket részletesen megismerhetjük, mielőtt elindulnánk megnézni a két szemünkkel.

A Budai-hegység északi részén, Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi között helyezkedik el a Szénás-hegycsoport, amelynek Nagy-Szénás elnevezésű csúcsát pár hete mi is meghódítottuk. A hazai természetvédelem egyik „szentély” jellegű területéről van szó: az egész világon egyedül itt él a híres pilisi len, amit sikerült is lencsevégre kapni kirándulásunkon. A kivételes, sárga szirmú növényt 1896-ban fedezte fel Borbás Vince, a hazai flóra talán leghíresebb kutatója, Pilisszentiván egykori földbirtokosa, Karácsonyi Imre gróf pedig már 1934-ben intézkedéseket hozott a védelmére. 

Ma a pilisi len és élőhelye is fokozottan védett, kiemelt európai uniós (Natura 2000) védelmet is élvez. (Az országos természetvédelmi őrszolgálat jelvényét is a pilisi len díszíti.) Az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el a Szénások értékét és az itt folyó természetvédelmi munkát, ami a védett területek számára adható legmagasabb európai díj; Magyarországon csak 2 hely, az Ipolytarnóci Ősmaradványok és a Tihanyi-félsziget vulkanikus képződményei, kapta meg a Szénás-hegycsoporton kívül.

A Pilisi Len Látogatóközpont innovatív és interaktív elemeket tartalmazó kiállításán mindent megtudhatunk a dolomit alapkőzetű hegy növény- és állatvilágáról, vetítőterem, kültéri foglalkoztatóterületek, nyári konyha is várja az érdeklődőket. Három tanösvényt is felújítottak a környéken, a Sisakvirág, a Nagy-Szénás és a Jági tanösvényt, ami a pilisszentiváni sportpálya mellől indul. A zöld levéllel jelzett, könnyen bejárható, 3,7 kilométeres ösvény a békáktól hemzsegő Jági-tavat is útba ejti, továbbá egy „képkövet”, amiből kilenc található Pilisszentivánon: a falu sváb lakosai által állított, kőből faragott oszlopok imahelyként funkcionáltak, a legrégebbit 1749-ben állították.

Aki komolyabb túrára vágyik, az választhat a délnyugatra fekvő Budai-hegység és az északra fekvő Pilis között. A piros jelzés a focipálya és a Kálvária-domb között csatlakozik a faluba, és a Nagy-Szénásra, azon túl Nagykovácsiba vezet. A temetőtől induló, sárga jelzésű úton elindulva a Zsíros-hegyre kapaszkodhatunk fel, ahonnan a Nagy-Szénás is elérhető. Három bringás útvonal is népszerű a környéken, a pilisszántói Boldogasszony-kápolnához, a piliscsabai Iluska-forráshoz és a Zsíros-hegyen körben, Piliscsabán, Nagykovácsin, Solymáron keresztül.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egy nagyszabású projekt keretében 2023-ig Natura 2000-bemutatóhelyek sorát fogja kialakítani Budapesten és környékén, a Pilisi Len Látogatóközpont mellett a legfontosabb helyszínek a Jókai-kert, a Pál-völgyi-barlang, az Ócsai Tájház-együttes, a Dunakanyar Látogatóközpont Dömösön, a Farmosi Madárvárta lesznek.

Címkék