Európa egyik legrégebbi, 235 éves közparkja a 18,5 hektáros Városmajor, melynek teljes zöldfelülete megújításon esik át, és megnyitnak egy eddig elzárt, 2 hektáros területet is a nagyközönség előtt.

A parkot 235 éve, 1785. július 25-én, II. József rendelkezése alapján nyilvánították közkertté, melynek zöldfelület-fejlesztése nemcsak felújítás, hanem értékmegőrzés is. Erre már csak azért is szükség volt, mert a koronavírusjárvány és a tavaszi korlátozások megmutatták, a nagyvárosok lakóinak égető szükségük van a parkokra, zöldfelületelre, hogy a bezártság miatt ne kerüljenek még kiszolgáltatottabb helyzetbe. Így felértékelődtek a felhasználóbarát városi zöldfelületek, és nemcsak a rekreációs funkciók, hanem a közparkok közegészségügyi szerepe miatt is.

A Városmajor parkja 35 focipálya nagyságú, és ennek csaknem 12 hektárnyi részét használhatják szabadon a budapestiek. A közpark megújítására nyilvános tervpályázatot írnak ki, majd 2021 első felében választják ki a park tervezőjét. A folyamatot a Budapest Fejlesztési Központ irányítja majd, a munka pedig a közösségi tervezés elvei szerint fog zajlani.

Címkék