Világszínvonalú bárok világa Budapest aranykorának a díszletei között – múlt héten megnyílt a Múzsa a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapestben.

A magyar szecessziós építészet egyik kiemelkedő alkotása az 1906-ban épült Gresham-palota. Az épület jelenleg a Four Seasons-szállodacsoport tagja, ők pedig egy 3 éves terv végére tettek pontot, amikor október 2-án megnyitották az épület lobbijában a Múzsát. A szecessziós hagyományokat minden szempontból szem előtt tartó építkezés tavaly indult meg, az idén áprilisban esedékes átadás azonban a karantén miatt csúszott. 

Az építkezés alatt új helyre került a recepció, a bal oldalon lévő szárnyban pedig – melynek külön kijárata van a Mérleg utcára – a Múzsa kapott helyet. A cél egy olyan bár létrehozása volt, amely egyszerre illeszkedik a Gresham múltjához, jelenéhez és jövőjéhez, és amivel nem titkolt cél, hogy a világ legjobbjai közé kerüljön. Erre pedig minden esélyük megvan, hiszen a hibátlan belső kialakítása mellett mind az italok, mind a hozzájuk tartozó bar foodok kiemelkedő minőségben sikerültek.

Az egykori recepció helyén, a csodálatos Preciosa-csillár alatt kényelmes székekben és fotelekben ülve gyönyörködhetünk a Róth Miksa-ólomüvegekben vagy Jungfer Gyula kovácsoltvas munkáiban – ezzel egy időben pedig az újonnan kialakított pultot, a kézzel készített, szecessziós stílusú mozaikpadlót vagy a frissen átadott pódiumszínpadot is megcsodálhatjuk. A színpadnak különleges jelentősége van, hiszen itt, a Gresham falai között volt az ország első kabarészínpada is. Az átépített részekben kapott helyet a Concierge Könyvtárszoba a hatalmas House of Staunton sakk-készlettel, és szemügyre vehetjük a rotary evaporátort is, azt az alapvetően gyógyszeriparban használt lepárlókészüléket is, amelynek bárbeli használata még világszinten is ritkaságszámba megy. 

A kelet-nyugati találkozás, a szecesszió, Budapest aranykora, a teremtő női erő és az elegancia minden szinten megjelenik a Múzsában, nemcsak az enteriőrben, de a mixológiában és a gasztronómiában is. Kifejezetten az itallap került a fókuszba, amely megállná a helyét a világ bármelyik nagyvárosának luxusszállodájában vagy bárjában is, az ételeket pedig úgy alkották meg, hogy ne elnyomja, hanem kiemelje a különleges koktélokat. A Múzsa bartenderét, Rédli Ádámot a londoni Artesianből csábították a Greshambe, ő pedig 15 signature koktélt állított össze a Múzsa szellemében. 

A múlt, jelen és jövő szekcióra osztott signature koktélok megjelenésben és alapanyagban is merészek és különlegesek. A múltidéző koktélok gyönyörű Varga kristálypoharakban érkeznek, de a jelen és a jövő italai is saját tervezésű, elképesztően gyönyörű tálalást kapnak. Kedvencünk a mákkehely formájú mákvirág (5200 Ft), melyben a barna rum mellett gin, mák, szecsuáni bors, kókuszvíz és ananász található, vagy a szecesszió minden könnyedségét, finomságát magába foglaló Tiszavirág (5100 Ft) ginnel, Muyu Chinotto Nero-val, málnával és lestyánnal, illetve a magyar bárkultúra egykori zászlóshajója, a ma már kétségkívül ihatatlannak minősülő Puszta koktél leporolt, újraalkotott könnyed változata, az Essence of inspiration (4200 Ft).

A koktélok hihetetlen kreativitással készültek, érdemes megkérdezni Ádámot – aki egyébként született showman –, hogyan alakultak ki, mi alapján válogatta össze az italba valókat. Különösen, hogy olyan, 90-es éveket idéző, ma már nosztalgikusan viccesnek tűnő alapanyag is bekerülhet a pohárba, mint a Blue Curaçao. A bárban ügyelnek arra, hogy a koktélok gerincét nemzetközi trendeknek megfelelő italok, például gin, rum vagy tonik alkossa, de arra is, hogy ahol csak lehet, megjelenjen bennük egy-egy magyar kötődési pont is, akár alapanyagban, akár kulturálisan. 

Az étlap – akárcsak a Kollázs Brasserie-ben – Győrffy Árpád executive séfet dicséri. A kelet-nyugat motívum itt úgy jelenik meg, hogy az alapvetően ázsiai, azon belül is japán ihletésű fogásokat sok helyen prémium hazai alapanyagokkal egészítették ki, a szecesszió pedig a csodálatos herendi porcelánok finom mintáiban manifesztálódik, amelyen az ételeket kapjuk. A hangsúlyozottan bar food méretű fogásokat úgy rakták össze, hogy megfeleljenek a sharing conceptnek is. Az ételek, akárcsak a koktélok, a világ bármelyik luxusszállodájának konyháján megállnák a helyüket, legyen szó ropogós rizsen érkező vöröstonhal-tatárról (3400 Ft), a mangalica hasaalja yakitoriról (2200 Ft) vagy a pekingi kacsa gyozáról (3500 Ft).

A Múzsa koncepciójának felépítésekor végig szem előtt tartották, hogy bár az ország egyik legismertebb luxusszállodájának halljában kap helyet, tulajdonképpen mindenkinek, de főleg a hazai közönségnek is szóljon. A Múzsát nem lehet olcsónak nevezni, de tény és való, hogy ár-érték arányban kifejezetten kedvezőnek mondható.
 
A több millió eurós beruházás valószínűleg csak hosszú távon lesz igazi sikertörténet, mi mindenesetre nagyon drukkolunk neki, hiszen valóban Budapest aranykorába visz vissza a különleges műgonddal összerakott bár és koncepciója.

Címkék

Elérhetőségek

Múzsa 1050 Budapest, Széchenyi István tér 5-6. Facebook-oldal