Kétszer már teszteltük, hogy milyen lenne egy szabadstrand a Rómain: most megvalósulni látszik, hogy a főváros területén is fürödhessünk a Dunában. Legutóbb a VALYO és a Maradjanak Fák a Rómain civil csapat szervezésében pancsolhattunk szabadon a folyóban, most a III. kerületi önkormányzat is határozott egy állandó szabadstrand létrehozásáról.

Budapest területén eddig tilos volt a Dunában fürdőzni; ebbe belejátszott az is, hogy a belefolyó szennyvíz rontott a víz minőségén. A III. kerületi önkormányzat idén már több alkalommal vett mintát a Duna vizéből a Római-parton, melyek alapján minden mért szempont szerint fürdőzésre alkalmas.

A kerület oldalán olvasható a hír, hogy a szeptember 24-i képviselőtestületi ülés során határoztak a római-parti szabadstrand kialakításáról és működtetéséről kiírt pályázatról is.

Lakossági megkeresésre az önkormányzat már régóta foglalkozik a Római-parton szabadstrand kialakításának lehetőségével, hogy a fővárosi dunai fürdőzés újraéledjen a kerületben. A pályázat a Piroska utca és a 60002/2 helyrajzi számú ingatlan közötti szakaszt jelöli ki, szabadon választható területrész meghatározásával.
 
November 30-ig kell környezetrendezési koncepciót beadni a szabadstrand létesítésének és működtetésének kidolgozásával, a fürdőhely-kijelölésre vonatkozó jogszabályi feltételek betartásával.

A szabadstrand kialakításának és a Római-part rendezésének kérdése évek óta fel-felröppen a hírekben, kerületi lakosok, civil egyesületek – VALYO, Maradjanak Fák a Rómain – és az önkormányzat egyaránt foglalkozik a témával. Az elmúlt években már több workshopot, beszélgetéssorozatot és építőtábort is tartottak a helyszínen, ahogy számtalan tanulmányt is olvashattunk a part történetéről, alakulásáról és a benne rejlő lehetőségekről – a terület jövőképéről jelenleg a Fővárosi Önkormányzat tart kérdőívezést novemberig.

Címkék