Szeptember utolsó napjaiban újabb izgalmas programokon vehetünk részt, kezdve a World Press Photo kiállítással egészen a Szentendrei Jazz- és Borestékig. Vár minket továbbá a Deep Glaze és a Dope Calypso koncertje, a Markett dizájnvásár és egyebek mellett az Eleven Ősz fesztivál is.

Szeptember 24., csütörtök

A World Press Photo kiállításnak nagy hagyománya van Budapesten, és évről évre egyike a leglátogatottabb kulturális eseményeknek, idén 43. alkalommal lesz látható. Az utazó kiállítás anyagát az amszterdami World Press Photo Alapítvány által minden évben meghirdetett nemzetközi pályázat anyaga adja. A fotóriportereknek és dokumentarista fotográfusoknak ez a legjelentősebb nemzetközi megmérettetése: 4282 fotós 125 országból 73996 fotóval pályázott az idei kiállításra. A tárlaton 151 díjazott fotó tekinthető meg, köztük a magyar Esther Horváth fotója is, aki környezet kategóriában lett első helyezett. Előadása sarkvidéki expedíciós munkájáról az előzetes tervekkel ellentétben várhatóan októberben fog megvalósulni.

További infók 

A megszokottnál kisebb programmal jelentkezik a 15. PLACCC Fesztivál szeptember 24. és október 2. között. A rendhagyó városi séták, képzőművészeti és táncprodukciók témái nem a járványra fókuszálnak, de óhatatlanul ott rejlik bennük az áthallás: hogyan győzzük le félelmeinket, legyen szó a járványról, a klímakatasztrófáról, a szédítő magasságról vagy éppen a munkánk társadalmi alulértékeltségéről? A PLACCC Fesztiválra jellemző módon a produkciókat szokatlan helyszíneken, a budapesti utcákon, egy üres belvárosi kirakatban vagy éppen egy falmászó sportklubban láthatja a közönség. A programok többsége idén is ingyenes.

További infók 

Szeptember 24-én újra előveszi klasszikus dalait a hazai basszuszenei szcéna legsikeresebb csapata, a Brains. A Classic műsorban olyan számok kapnak majd helyet, melyeket már csak nagyon ritkán vagy egyáltalán nem is játszik élőben a zenekar, így a rajongóknak igazi kuriózum lesz ez az este az A38 Hajón.

További infók

Szeptember 25., péntek

A hagyományos Szentendrei Jazz- és Bornapok idén a járványhelyzetre való tekintettel Szentendrei Jazz- és Boresték néven fut majd szeptember 25. és 27. között. Az új koncepció szerint a nagyobb, kevésbé ellenőrizhető terek helyett a kisebb helyszínek kerülnek most előtérbe, így nem kell lemondanunk a koncertek és borkóstolók hangulatáról. A három nap során színpadra lép többek között az Európa Kiadó, a Kiscsillag, a Váczi Eszter & Quartet, de lesznek gasztroséták, színházi előadások és borismereti kurzusok is.

További infók 

A Bartók Béla Boulevard egy közös együttműködés a Gellért tértől a Feneketlen-tó környékéig tartó szakaszon található üzletek és intézmények között, melynek célja a környék társadalmi és gazdasági alapú újjáélesztése, közösen szervezett rendezvények által. Ennek eredménye az Eleven Ősz, melyen a teljes Bartók Béla út latba vetette lehetőségeit, és egy igazán tartalmas programsorozatot hozott létre. Lesz galéria- és műteremlátogatás, sportprogramok, koncertek és különféle workshopok. A sokszínű választékban minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt.

További infók 

Szeptember 25-27. között idén is Újpestre érkezik a borvilág. A 2018-ban újragondolt Szüreti Mulatság tavaly már Újpesti Borfesztiválként folytatódott. A rendezvény idén az esemény hangulatát jobban megragadó BorVíkend néven mutatkozik be.

Az ingyenesen látogatható háromnapos programon az eddigi évekhez hasonlóan nemcsak borokat kóstolhatunk, hanem megismerhetjük a borkészítés hátterét, találkozhatunk a borászokkal és elmerülhetünk az édes, száraz, vörös, fehér, rozé, valamint gyöngyöző borok világában.

További infók 

A 16. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál idén két helyszínen várja a képregényrajongókat, a Dürer Kertben és a Restro Puskinban. A program első napján, szeptember 25-én képregény-kiállításon mutatják be a tavalyi Alfabéta-díjas és Korcsmáros-díjas képregényalkotók rajzait. A szeptember 27-én a vásár mellett a képregénykészítésről szóló előadásokon vehetünk részt, sőt a digitális rajzolást is kipróbálhatjuk.

További infók 

2018 januárjában a Művészetek Palotájában debütált Pátkai Rozina Minka projektje, amely XX. századi magyar költők verseit dolgozza fel elektronikus zenei alapokon. A megzenésítéseket később Bernáthy Zsiga vette gondozásába, aki emblematikus karaktere a hazai elektronikus zenének. Szeptember 25-én együtt érkeznek a Pavilon Kert színpadára, ahol a vizuális élményekért Karcis Gábor fog felelni.

További infók 

Szeptember 26., szombat

Glutén-, cukor-, laktózmentes, paleo és vegán alapanyagok, készételek, valamint natúr, bio kozmetikumok, egészségmegőrző termékek és környezettudatos ajándékok – ezek mind megtalálhatóak lesznek a BOK Csarnokban szeptember 26-27-én a Csak a Mentes Őszi Fesztiválon, ahol több mint 60 kiállító várja majd a látogatókat.

További infók 

Idén ősszel második alkalommal rendezik meg az ArchiKids Budapest építészeti fesztivált, mely a jövő generációival kezdeményez párbeszédet. Hogyan tudjuk partnerként kezelni a gyerekeket a városi tér alakításában? Hogyan irányítsuk figyelmüket közvetlen környezetük megfigyelésére, tudatos értékelésére? Milyen struktúrák makettszintű megépítésével tudjuk továbbérzékenyíteni eddigi téri tapasztalataikat? A világszerte jelentkező ArchiKids fesztiválok mintájára, a Kortárs Építészeti Központ lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek a bennük élő építésszel ismerkedjenek.

További infók

Szeptember 26-án már második alkalommal rendezi meg a Szerko.budapest csapata a Vintage Légy-Ott! nevű second hand vásárát a Szimpla Kertben, ezúttal a Second Hand September kezdeményezés jegyében.

További infók

Szombaton ismét a láthatjuk a Szkéné Színházban Székely Csaba mocskosszájú gengszterdrámáját, a Kutyaharapás című előadást. Szikszai Rémusz rendezésében játszik többek között Mucsi Zoltán, Fodor Tamás, Kaszás Gergő és Nagypál Gábor is.

További infók

Szeptember 26-án és 27-én vegán élelmiszerek, tisztítószerek, szappanok, egyedi pólók és táskák, ékszerek, szobanövények, kaspók, vegán fagylaltok és mindenféle szépségek között válogathatunk a Vegan Gardenben.

További infók

Szintén szombaton, az ELLÁTÓházban hallgathatjuk meg Iamyank Dystopia című műsorát. Ahogy azt már tőle megszokhattuk, a Dystopia is egy kizárólag koncerten létező, valójában lemez nélküli lemezanyag, mely egy sötét, ritmus- és basszusközpontú világot hordoz magában.

További infók 

Szeptember 27., vasárnap

Hosszú kihagyás után szeptember 27-én újra Markett dizájnvásárt rendeznek a Nagy Lumen hátsó teraszán, ahol menő hazai diájnportékák között lehet majd szemezgetni a printektől a kerámiákon át az ékszerekig. A járványhelyzetre való tekintettel ezúttal online vásárt is tartanak a Markett Instagram-oldalán.

További infók 

Magyarország legrégebbi botanikus kertje fő céljához méltó módon 8000-nél is több növényfajt tár a nagyközönség szeme elé, azonban sok olyan titkot is rejt, amiről nem szól növénytani tájékoztató tábla. Épületek, emlékművek, szobrok – általában szerényen meghúzódva adják át a főszerepet a növényeknek, s kevés szó esik róluk. Ezúttal viszont fordul a kocka: a szeptember 27-i vezetett sétán fókuszban a Füvészkert épített kincsei – minden, ami nem növény!

További infók 

A Mordái a 60-as, 70-es évek kisérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából táplálkozó folk rock zenekar, melynek vezetője a Middlemist Redből is ismerős Nóvé Soma. Hangvételében az útonállók sötét szellemiségét idézi meg – legközelebb szeptember 27-én, a Trafó színpadán.

További infók 

Az ősz folyamán több vezetett sétát is tartanak a Jókai-kertben – legközelebb szeptember 27-én. A 1,5 órás program során bejárhatjuk a kert valamennyi zegzugát: a rózsakertet, a szőlőskertet, Jókai kedvenc pihenőhelyeit, s a Madárkiállítást. A séta a Jókai Emlékszobától indul.

További infók 

Szeptember 28., hétfő

Szeptember 28-án Jordán Adél színésznő vezetésével jógázhatunk a Várkert Bazár Öntőház udvarán. A testet és lelket egyaránt megmozgató jógagyakorlás során a pazar kilátásban is gyönyörködhetnek majd a résztvevők. Rossz idő esetén az órát a Testőrpalotában tartják meg.

További infók 

Szeptember 29., kedd

Aki ott volt, tudja, aki nem, az valószínűleg hallotta, hogy augusztus végén a Bohemian Betyars, a Fran Palermo, a Mary PopKids, a Middlemist Red, a Platon Karataev és barátaik által életre hívott La Boum Kastélyházibuli egy kivételes fesztivál volt.

A fesztiválról a FangaFanga forgatott dokumentumfilmet interjúkkal és színfalak mögötti felvételekkel, amelynek bemutatója szeptember 29-én lesz a Mammut Tetőn, a Budapest Rooftop Cinema szabadtéri vetítésén.

További infók 

Szeptember 29-én új kiállítás nyílik az ISBN könyv+galériában, On the first page címmel. Mézes Tünde kiállításának felvetése, hogy létezhetett az internet előtt, illetve azzal párhuzamosan egy másfajta törekvés is, amely a befogadó előzetes ismereteire és érzékenységére hagyatkozott és rövid, kódolt üzeneteken keresztül igyekezett számottevő információt átadni. Mintha egy mottót olvasva megismernénk az egész könyv tartalmát. A kiállítási enteriőr ennek a félbemaradt kutatásnak a színhelye, egy régen elhagyott laboratórium, valahol félúton könyvtár és szerverszoba között.

További infók 

A hazai gitárzene legizgalmasabb zenekarai közül kettő is fellép egyazon este a Kobuci Kert színpadán szeptember 29-én. Az utóbbi pár évben a Dope Calypso és a Deep Glaze is friss energiát hozott a magyar underground garázs- és pszichedelikus rock közegébe, sőt innen kilépve már rendszeresen kapnak külföldi felkéréseket is. A szeptember 29-i alkalom lesz egyben a Dope Calypso idei utolsó koncertje is.

További infók 

Szeptember 30., szerda

A Babel Budapest ugyan jelenleg zárva van, a pincéjében azonban különlegesebbnél különlegesebb borok sorakoznak. Többek között olyan utolsó palackos tételek, amiket sehol máshol nem lehet kóstolni az országban. A Kóstolom Borbárban azonban szeptember 30-án mégis lesz erre lehetőségünk, ugyanis a Babel Head Sommelier-je, Blazsovszky Péter mutat be néhányat az igazi ritkaságok közül, illetve azt is megtudhatják a kóstoló résztvevői, hogy mi alapján választ egy fine dining étterem borokat.

További infók

Címkék