Az otthoni munkavégzés megerősödése sokak számára megkönnyebbülést hozott, mivel sokkal kisebb lett a fertőzés és a megbetegedés esélye, kevesebb időt és pénzt kell utazásra fordítani, sokkal kevesebb stresszfaktor ér, valamint nincs annyi zavaró tényező sem, mint az irodában. Azonban egyetlen hátránya, amelytől sokan szenvednek, az az idő hatékony beosztásának hiánya. Mivel otthon számos olyan tényező van, amely elvonhatja figyelmedet, és elvehet a munkavégzés idejéből - megérkezett a postás, megéheztél, a macska felborította a növényeket, így elő kell venned a porszívót -, így a szokásos 8 órás munkavégzés kitolódik 10-re, majd 12-re.

A Pomodoro technika

Az idő kifolyhat a kezeid közül, majd a nap végén azt érezheted, hogy folyamatosan dolgoztál, de mégsem haladtál semmire se. Azonban van egy megoldás, amely segítségedre lehet, ez pedig az úgynevezett Pomodoro technika. Nevét az olasz paradicsom szóról, valamint a hagyományos paradicsom formájú konyhai időzítőről kapta. Ez a technika akkor lehet segítségedre, amikor egy nagyobb projekt elvégzése előtt állsz, amelyet csak kisebb részfeladatok elvégzése által leszel képes hatékonyan megoldani. Így nem fogsz kétségbeesni a rád nehezedő teher hatásaként, hanem előre látni fogod a folyamat felépülését.

A Pomodoro technika lényege, hogy készítened kell egy listát azokról a feladatokról, amelyekből maga a projekt tevődik össze, majd állítsd be az időzítőt 25 percre. A 25 perc alatt kizárólag az adott feladatra koncentrálj, és zárj ki minden zavaró tényezőt.

Nem baj ha e-mailed érkezett, ha SMS-t kaptál a barátnődtől, ha elkezdett esni, vagy ha éppen ebédre hív a párod. Csakis a feladat számít, amelyet a 25 perces jelzést követően hagyhatsz abba. Az idő leteltével nyugodtan tarts 5-10 perces szünetet, amely alatt viszont a munka gondolatát szükséges elhessegetned. Ekkor ránézhetsz a Facebookodra, megnézheted, mi van a hűtőben, visszahívhatod a barátodat.

A hatékony munkavégzés titka

Fontos, hogy pontosan tartsd be az időt, hiszen az online felületek könnyen magukba szippanthatnak, és megfeledkezhetsz a szünet hosszáról. Három Pomodoro etapot követően tarts egy 20-30 perces szünetet, amikor az a legjobb, ha megmozgatod a tested, felfrissülsz, levegőzöl egy kicsit, és újból feltöltődsz energiával.

A módszert természetesen egy kiforrott kutatás alapozza meg, miszerint az agyunk közel 20-25 perces koncentrációra képes, utána sokkal könnyebben elkalandozunk. Ennek a módszernek hála maximálisan képes vagy kihasználni kapacitásodat. Azonban ezenfelül se feledkezz meg a megfelelő folyadékpótlásról, hiszen a víz is segít a gondolkodásban, és frissé varázsol.

A legideálisabb vízfogyasztás érdekében keresd fel a Montivíz weboldalát, ahol számos konstrukció közül válogathatsz igényeidnek megfelelően.