A belvárosi reggeliző hosszú utat járt be, míg a 28 férőhelyes Nádor utcai első egységből eljutott a XII. kerületbe, a Hegyvidék Központba. A franciás elegancia és a laktató brunchok kedvelőinek legnagyobb örömére megnyitott az À la Maison Buda.

A brunch boom egyik oszlopos tagjáról, Budapest egyik legkorábbi reggelizőjéről, az À la Maison-ról nemrég megírtuk, hogy a jól ismert gazdag reggelik mellé bevezettek egy fiatalos, eklektikus, nemzetközi ebédajánlatot is. Az igazi nagy változás a Szervita téri reggeliző háza táján azonban az, hogy tegnap óta már két egységük van, a belváros mellett ugyanis most hétfőn Budán is nyitottak egy éttermet. 

A Hegyvidék Központban lévő, az egykori Tanti helyén nyitott À la Maisonba belépni olyan, mintha a francia tengerpart egyik elegáns szállodájába érkeznénk. A tágas térben körben földig érő üvegablakok gondoskodnak a természetes fényről, a fehér mellett pedig a bézs, arany és natúr fa színek dominálnak - Lengyel Márton belsőépítész munkájának nyomán egy igazi elegáns, letisztult belsőt kapott az új egység. 

Az À la Maison-t megálmodó testvérpár egyik tagja, Zöldhegyi Nándor elmondta, hogy nagyon szerettek volna egy olyan helyet, ahová több helyi jár, mert a belvárosi éttermüket a lokáció miatt főleg turisták látogatják. A budai étterem első látásra is olyannak tűnik, ahová a környékbeliek szívesen fognak visszajárni, de akár kicsit messzebbről is érdemes ellátogatni, ha nyugodt, békés napindításra vágyunk. Ugyanakkor akárcsak a belvárosban, itt is gondoskodtak arról, hogy a reggeli mellett ebéd vagy könnyű vacsora esetén is opció legyen az À la Maison.

A reggeli étlap szinte ugyanaz maradt, mint a belvárosban - a vendégeknek a legnagyobb problémájuk a választás lehet,  hiszen csak Eggs Benedictből van nyolc különböző változat, és a széles felhozatal jellemző az egész reggeli menüre. 
 
A déltől egészen este 8-ig rendelhető séf ajánlata rövidebb, viszont könnyen talál rajta magának bárki ebédre vagy vacsorára valót, akkor is, ha hamburgerre, akkor is, ha magyaros, és akkor is, ha valami ázsiai jellegű meleg ételre vágyik. Jövő héttől minden nap heti menü is lesz, hasonló színes, modern fogásokkal. Az pedig, hogy az À la Maison Buda nem csak egy reggeliző többé, abból is következik, hogy az ebéd, de főleg vacsora mellé Ódor Andris, a Black Swan bartendere által összeállított, izgalmas italokat tartalmazó koktéllapot is kapunk. 

A végeláthatatlan Benedict-dömpingből némi segítséggel végül kettőt is választottunk: a libamájas (4150 Ft) és a baconös-avokádós (3990 Ft) nagyon jól bemutatja, hogy a Szuhánszky Gábor séf által összeállított reggelik nem csak abban különböznek egymástól, hogy az egyikben szalonna van, a másikban pedig spenót. A házi english muffin és a posírozott tojás mindkét esetben adott, de a libamájas Benedictet a házi paté mellett lilahagymalekvár és hagyományos, krémes, semlegesebb ízű hollandi koronázza, míg a bacon-avokádó verzióban a szuperegészségesnek kikiáltott zöld gyümölcs nemcsak a tojás alatt, de a hollandiban is jelen van, karakteresebb, speciálisabb összhatást eredményezve. 

Apropó, avokádó - nincs reggeliző avokádós toast (3190 Ft) nélkül, nincs ez máshogy az À la Maison-ban sem. Az ő verziójuk egy nagyon ízes, rusztikus, pirított rozskenyérre pakolt, tetemes adag avokádó mangó salsával, posírozott tojással és spenótlevelekkel. Bár nem az egészséges ételek között kapott helyet, garantáltan kellő lendületet ad a napindításhoz, és az összetevőket figyelembe véve, még a lelkiismeretünk sem fog miatta háborogni.

A ház Croque Madame-ja (2120 Ft) egy klasszikus darab, jó minőségű sonkával és edami sajttal, krémes bechamel-el és természetesen tükörtojással - meg egy adag salátával, hiszen a Croque Madame mellé nagyon jól jön egy kis friss zöld.

Az egészséges vonalhoz visszatérve, van egy szakasz külön a bowl-ok számára. A különböző gyümölcsökből és olajos magvakból, gabonából álló tálakat nagyon eltalálták, legalábbis az általunk kóstolt feketeribizli-málna bowl (2690 Ft) hibapont nélkül ment át a szűrőn. A sűrű, krémes gyümölcspüré mellé chia magot, pirított tökmagot és finomszemű zabpelyhet kapunk, hogy kedvünkre kevergethessük a szemet gyönyörködtető társaságot. 

Akik édessel szeretik indítani a napot, azok többféle nyárias amerikai palacsinta és waffle közül választhatnak. A kajszibarackos, mascarponés amerikai palacsinta (2690 Ft) brutális adag, ráadásul nem lukacsos, levegős a tészta, inkább tömör és piskótás, így aztán ha valaki ezt választja, szinte biztos, hogy vacsora idő előtt már nem fog megéhezni.

Ugyanez elmondható az almás-szedres waffle-ről (2690 Ft) is, bár itt egy kisebb adagról beszélünk, a szedres krém és az almás hab mellé pedig emésztést könnyítő savanykás, szezonális bogyós gyümölcsöket is kapunk. 

Az À la Maison Buda egy szuper opció tehát, ha egy kiadós, ráérős reggelire vágyunk, ráadásul az éttermekkel felül nem reprezentált környéken akkor is nagyon jó választás lehet, ha napközben keresünk változatos, modern fogásokat ebédre vagy éppen vacsorára. 

Címkék

Elérhetőségek

À la Maison Buda 1024 Budapest, Apor Vilmos tér 11. Facebook-oldal