Gyerekkorunk kedvencében, a jellemzően vaníliás-csokis ízekben kapható lágyfagylaltban jóval több lehetőség lakozik, mint gondoltuk. A My Little Melbourne tulajdonosai gondoltak egy merészet, és saját gyártású fagyikkal nyitottak egy új helyet a Madách téren, megtoldva a koncepciót a katalán életérzéssel, deszkás hangulattal és a náluk megszokott, kitűnő minőségű specialty kávékkal. Ez lett a Bon Dia Soft Serve ice-cream bár.

Balázsi Péter és felesége, Dia nyolc éve alapította meg a My Little Melbourne kávézót, amely az újhullámos kávéforradalom egyik hazai úttörője lett. Mindig újabb és újabb ötletek megvalósításán jár az eszük, amelyeket gyakran utazásaik inspirálnak. Új helyük, a Bon Dia is egy barcelonai kiruccanás hozadéka, innen a katalán eredet kizárólagossága a kávépörkölőkre nézve, valamint a név is (magyarul annyit tesz: Szép napot!, de szerepet játszik a választásban Dia keresztneve is).

De mi pontosan a Bon Dia: kávézó vagy fagyizó? A kérdést nehéz megválaszolni, főleg, hogy gördeszkás és a szörfös szubkultúra is szerepet kap a hely dizájnjában és identitásában, és nem feltétlenül kapcsolhatóak össze se Barcelonával, se a specialty kultúrával, se a soft serve fagyikkal.

Persze a tulajdonosok személye miatt elkerülhetetlen volt, hogy a kávé kiemelt szerepet kapjon (jelenleg is a Right Side és a Nomad barcelonai pörkölők kávéi vannak az őrlőkben), és a szomszédos My Little Melbourne-nel egy közös ablak is összeköti a helyet. De az igazi kuriózum mégiscsak a fagyi, annak is a napjainkban kevésbé sztárolt verziója. A retró életérzést gasztronómialiag újrahuzalozva kapjuk meg a Madách téri helyen: a lánykori nevén „csavaros fagyinak” hívott nyalánkság hivatalos megnevezése „lágy fagylalt”, angolul „soft serve”, és hirtelen nem is tudjuk, Budapesten kapható-e ebben a kategóriában más, a hagyományos csoki-vanília választékon túlmutató típus.

Márpedig itt a csoki-vanília kombót hiába keressük. A gyerekkorunkból ismert formátum szokatlan ízekben ölt testet különböző fantázianevekkel: a Panna Rosa málnás-licsis-rózsás, az Emma Green pisztáciás-matchás, a Melbourne Blue spirulinás (kék algás), a Peter Black kókuszból kivont aktív szénnel kevert (fekete színű!) fagyi; a White Flower elnevezésű tejszínes alapíz hivatott betölteni a vanília szerepét, ezt mindig megtaláljuk az aznapi kínálatban, míg a többi verzió négynaponta variálódik praktikus okokból, a fagyigép tisztítása miatt.  

Fagyit kávéval együtt is kérhetünk (Affogato névre hallgat), ez az igazi nyári luxustermék, ami a világos pörkölésű ízvilággal együtt jóval túlmutat a megszokott frappék élményén.

Tehát míg jobb kéz felől Ausztrália, úgy bal kéz felől így egy csipetnyi Barcelona fogad minket hamisítatlan nyári hangulattal. A fagyik négyféle kiszerelésben (400, 650, 950 és 1250 Ft) ), tölcsérben és tálkában is kérhetőek, amikre rengeteg édes és sós feltét pakolható a csokitól a cukorkán és karamellen át a perecig és mályvacukorig – nemcsak ízük, a látványa is ámulatba ejtő.

Címkék

Elérhetőségek

Bon Dia Soft Serve 1075 Budapest, Madách Imre út 3. Facebook-oldal