A Normafa egyik legismertebb épülete a Normafa Síház – idén lesz 90 éve, hogy várja a látogatókat az Anna-rét mellett. Pont ideje volt, hogy a nagy múltú épület kapjon egy kis friss, fiatalos lendületet. Ez szerencsére el is jött – laktató BBQ-fogásokkal, élő zenével, DJ-szettel és rengeteg sportprogrammal indít a megújult Normafa Síház.

Hogy a Normafa a budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye, az nem újdonság – már Buda és Pest egyesülése előtt is szívesen kirándult ide az arisztokráciától kezdve a polgárságon át a tisztviselőkig mindenki. A Normafa nemcsak nyáron, télen is nagyon népszerű volt, a XX. század elejétől jár ide a lakosság síelni és szánkózni. A Normafa 1930-ban egy síházat is kapott, és egészen a 70-es 80-as évekig élénk téli síélet volt az Anna-rét alatti lankákon. Nem csoda, hogy a snowboardos események szervezésében élen járó 4BRO, a nyári, Duna-parti lazulásért felelős Pontoon és a Mazel Tov néhány tulajdonosa dugta össze a fejét, és megálmodta a Normafa új központját. 

A Normafa Síház külsőre maradt, amilyennek megszoktuk – kicsit retró, kicsit felújításra váró, szép emlékeket idéző darab, amit jövőre egyébként tényleg elkezdenek visszaálítani eredeti pompájába. A síház megálmodóinak egyébként is nagyon fontos a Normafa – sokan közülük a környéken nőttek fel, és a téli sportoknak, azon belül is snowboardnak korai rajongói. Ez is az oka annak, hogy a síház melletti kis faház – mely egykor menedékházként működött, és hivatalosan is a Normafa legrégibb, máig használatban lévő épülete – jelenleg e magyar snowboard történetének kiállítását mutatja be. 

Egyelőre a síház mögötti, korábban elhanyagolt területet tisztították meg – itt az árnyas fák alatt egy viszonylag nagy területen helyezték el a székeket, a hosszú italpultot, a food truckot, ahonnan rendelhetünk, és a pici színpadot is, ahonnan este zenélnek. A hely többféle profillal rendelkezik, de a fő cél az, hogy a város egyik legnépszerűbb kirándulóhelye kapjon egy olyan egységet, ahol a környéken hagyományos sportok, a könnyű esti koncertek és a gasztronómia egyszerre vannak jelen. Hogy a vendégek melyik funcióra csapnak le, azt ránk bízzák.

Mivel a Normafa tipikusan hétvégi célpont a városlakók számára, cél az, hogy legalább nyáron minél többen menjenek fel akár munka után is egy kicsit kiengedni. A tulajdonosi kör szerint a bulinegyedben felnőtt generáció ma már egész másfajta kikapcsolódásra vágyik, mint 10 éve, és egyre többen választják a természetközeli szórakozóhelyeket délután vagy hétvégén, ahol a hangulaton van a fókusz, de mellesleg jóféle falatokat, változatos itallapot és igényes zenét is kapnak. 

Az ételekért jelenleg a Karavánban is megtalálható Smoke Riders felel – BBQ, burger, saláta és tuningolt sült krumpli közül választhatunk, ha megéhezünk. A Smoke Riders – ahogy a nevük is mutatja – elsősorban a BBQ-ban utazik, és ezt komolyan is veszik. A food truckjuk mellett egész nap dolgozik a smoker, és az elmúlt hónapok egyik legjobb BBQ-élményével szolgálnak a pulled pork szendvics (2290 Ft) formájában. De nyugodt szívvel választhatjuk valamelyik burgert (1790 Ft–2590 Ft) is, hozza azt amit egy standard vaslapon készült burgernek hoznia kell, vagyis szaftos hús, puha buci, jó sok zöldség és olvadós sajt. Az itallapon látszik, hogy alapvetően nem szeretnék, ha a fél város ide járna az alkohol miatt, de azért ügyeltek arra, hogy megfelelő legyen a bor- és sörválaszték, a párlatokból a jobb minőséget tartják, és koktélokból, gin-tonikokból is bőven van kínálat.

A hét második felében számíthatunk esti programokra, akusztikus koncertekre vagy DJ-szettre, hét végén pedig tervezik, hogy az étlapot található fogásokat bográcsozással egészítik ki. A jó lokációnak köszönhetően a Normafa Síház ideális arra, hogy különböző túrákat innen indítsunk, segítséget pedig ehhez is adnak. A KKM (Kaland Kicsit Másként) csapatának köszönhetően benevezhetünk éjszakai túrázásra, biciklitúrára, esetenként pedig városi sétákra is.  
 
Ha a hét végén készülünk hozzájuk, érdemes előre megnézni a Facebookon, hogy milyen programokkal készülnek, mert a fent említettek mellett rendeznek workshopokat, és különböző izgalmas programokat is. Ha pedig nincs semmi tervünk, csak egy jót enni és inni a város egyik legnépszerűbb kirándulóhelye mellett, árnyas fák alatt a város felett, akkor is garantáltan jól járunk a Normafa Síházzal. 

Címkék

Elérhetőségek

Normafa Síház 1121 Budapest, Eötvös út 59. Facebook-oldal