Régóta tervben volt, most viszont konkrét döntés született arról, hogy a Ludovika téren álló Természettudományi Múzeum elhagyja a várost és Debrecenbe költözik. A projekt fontos része Kelet-Magyarország legnagyobb városa 2030-ig tervezett fejlesztési koncepciójának.

2018-ban merült fel először a gondolat, hogy a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözzön. Csakhogy a szakmai vélemény ezzel homlokegyenest ellentétes volt, ami úgy tűnt, meg is akasztja a költözés tervét. A fő érv az volt, hogy a múzeum nemcsak egy múzeum, hanem nemzetközi szintű, egyedülálló gyűjtemény, valamint kutatóműhely is, ezért Budapesten van a helye, illetve a költözés során félő az is, hogy megsérülhetnek az ott kiállított tárgyak is, melyek jelentős része nagyon érzékeny és nem bírná ki a nagy távolságra történő költöztetést. A döntést meghozó kormány nevében nyilatkozó innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László most elmondta, hogy ettől nem kell félni, mert már léteznek olyan technológiák, amelyekkel ez a veszély simán elkerülhető. Debrecen pedig Magyarország második legnagyobb városa, az ország keleti felének központja, ezt a státuszát pedig erősíteni kell, például azzal, hogy a Természettudományi Múzeumot odaköltözik.
 
A költözés egyébként egy 2030-ig tartó, Debrecent fejlesztő koncepció része, melynek ez lesz az egyik zászlóshajója. Azt, hogy pontosan mikor zajlik majd a költözés, és hogy hol fog állni az új épület Debrecenben, még nem tudni. 

Címkék