Nem mondjuk, hogy nem vártuk már nagyon ezt a hírt – jövő hét elejével nyithatnak a könyvtárak, alkalmazkodva a járványhelyzethez.

Bár online folyamatosan tartották a kapcsolatot az olvasókkal, a vizsgaidőszak, majd és az államvizsgák beköszöntével egyre többeknek vált létszükségletté, hogy kinyissanak a könyvtárak. A kormányinfón nem hangzott el rájuk vonatkozóan semmi, így az Index járt utána annak, hogy mi is várható könyvtárfronton.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár már májusban megkezdte az előkészületeket az újraindításra, most június közepén elsőként a központi könyvtár és 14 nagyobb tagkönyvtár nyit ki. A megszokott élethez képest több változás is lesz, a csökkentett nyitvatartás keretében visszavihetjük a kiolvasott könyveket, és át lehet venni az előzetesen megrendelt dokumentumokat – a visszavitt könyveket 72 órán át karanténban tartják. Az épület kinyitása után a belső terekben maszkban kell tartózkodni, és heti két nap itt is kialakítanak egy idősávot a 65 év feletti látogatóknak.

Az Országos Széchényi Könyvtár a karantén alatt több távszolgáltatást is biztosított, és elindult a Fotótár is, amelyen elsőként tízezer gyűjteményi képüket tették közzé, és a nyitással kapcsolatban több szolgáltatásuk is újraindult, de még ez sem látogatható.

Címkék