Nem sűrűn írunk pesti oldalon található kilátókról, nem véletlenül, hiszen a domborzati viszonyok elsősorban a budai oldalnak kedveznek. Kilátópont persze így is akad Pesten, de ezek főleg magas, egyéb funkcióknak alárendelt épületek tetején találhatóak, ilyen a Bazilika, a Vajdahunyad vára, a Margitszigeti víztorony vagy a kőbányai Szent László-templom.

Ezért is hat igen furcsán, ahogy a XVI. kerületben, a Sashalom utca–Homokdomb utca–Rákóczi út által határolt részen egyszer csak belebotlunk egy klasszikus, lépcsőn megmászható, kifejezetten „kilátónak épített” kilátóba. Különös, hiszen itt, Rákosszentmihály családi házakkal övezett, kertvárosi részében látszólag semmi nem indokolja a népszerű kirándulóhelyeken megszokott formátumot, és ránézésre a terület is lapos, mint az Alföld.

Pedig ez csak ránézésre van így, az utcák enyhén emelkednek is, ahogy közelítünk a Reformátorok teréhez, ahogy a parkot 2017 óta nevezik. A kilátó első pár lépcsőfokán ki is derül, hogy magasabban járunk, mint gondolnánk: 145 méterrel vagyunk a tengerszint fölött, közel olyan magasan, mint amekkora a budai Várhegy.

Mindezt 17 méterrel toldja meg a kilátó, melynek 22 méter magasan lévő tetejébe 100 lépcsőfokon lehet feljutni. Fentről elképesztő körpanoráma tárul a szemünk elé egy olyan különös szemszögből, amit sehol máshol nem tapasztaltunk Budapesten: a lábunk alatt terül el az egész város, a távolban körben szépen kirajzolódik a budai hegyek láncsora. Ellátunk egészen a Várhegyig, de a Parlament vagy a Szent István Bazilika is jól kivehető. A korlátra kihelyezett szalagábrák is segítik a tájékozódást, igaz, néhány fontosabb budai kilátót leszámítva elsősorban a közelebbi látnivalók vannak megjelölve, többek között a Szent Korona lakótelep, Hermann Ottó Általános Iskola, Megyeri híd, a sörgyár vagy a Szent László-templom Kőbányán. Felülnézetből jól szemügyre vehető a gondozott, zöldellő park, amelyet 2017-ben adtak át, valamint a 2019-ben hozzátoldott modern játszótér is.

A terület 1920-as évekig kavics- és homokbányaként működött, utána létesült itt lőtér, tenisz- és jégpálya is. A Reformátorok tere elnevezéshez szorosan kapcsolódik a reformáció 500. évfordulója, melynek alkalmából az emlékparkot létrehozták, ezért is áll Kálvin János, Luther Márton és Bocskai István életnagyságú szobra a szökőkút köré csoportosulva; mindhárman R. Törley Mária szobrászművész alkotásai. A fák egyelőre cserjeállapotúak, de igen pofás zöldterület lesz a park pár év múlva, ha megnőnek. Teraszos kávézó is helyet kapott a fejlesztések során, a nagy játszótéren görög színház is létesült pódiummal, de a legnagyobb szenzációja a domborzati viszonyokat kihasználó gigantikus csúszdapark, amely a biztonsági problémák miatt hamar bekerült a hírekbe tavaly októberben, de ezeket mára kiküszöbölték. 

Címkék