Rövidesen ránk köszönt a nyár és fokozatosan a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozások is enyhülnek, ami azt jelenti, hogy egyre több lehetőségünk lesz részt venni különböző programokon Budapesten és környékén is. A napokban online jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál, gyermeknap alkalmából időszakosan újraindul a Zugligeti Libegő, pünkösdi pikniket rendeznek a Haris Parkban, autósmozival tér vissza a Budapest Rooftop Cinema, de a Toprum hétvégi brunch-sorozata is restartol.

Május 28., csütörtök

A Deák Erika Galéria egy új kiállítással, Barabás Zsófi legújabb műveinek a bemutatásával ünnepli az újrakezdést, az életet, a művészet halhatatlanságát. A kiállítás az eredeti tervek szerint március végén nyílt volna, így a kiállított művek nem a vírusra, nem a jelenlegi állapotokra reflektálnak, hanem a művésznő közel kétéves munkájának eredményei. Barabás Zsófi festményei mellett a Deák Erika Galériában először láthatja a közönség annak a kísérletezésnek az eredményét, amely az utóbbi egy évben Barabást leginkább foglalkoztatta. Egy meghívásnak eleget téve a Kecskeméti Acél Szimpóziumon alkalma volt műveit fém szobrokba is átültetni, rajzait kihajtogatni és térben is megvizsgálni. A tárlat május 28-án, 18 órakor online vernisszázzsal nyílik meg, látogatni május 29-től június 11-ig lehet.

Május 29., péntek

A RisoPlant kiscsoportos műhelyfoglalkozásán egyedi üvegkertet készíthetünk pozsgás növények és dekorelemek felhasználásával, május 29-én. A workshop folyamán megismerhetjük a pozsgás növények fajtáit, igényeit és jellegzeteségeit is. A foglalkozást a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok betartása mellett tartják meg, jelentkezni a risoplant@gmail.com címen lehet.

Május 30., szombat

Május 30. és június 1. között Pünkösdi Pikniket szerveznek a Haris Parkban, amelyhez a piknikkosarat és a kiegészítőket is a helyszínen szerezhetjük be a Bobo Restaurant, valamint a KÓPÉK Műhely jóvoltából. Az előre összeállított kosarakat húsos és vegetáriánius verzióban is választhatjuk, illetve a hozzájuk járó főételekből is elérhetők különböző opciók.

A pünkösdi hosszú hétvégén a Zugligeti Libegő is újraindul gyermeknap alkalmából, május 30. és június 1. között lehet majd rajta utazni ismét. Fontos, hogy itt is be kell tartani néhány biztonsági előírást, azaz a másfél méteres távolság tartását sorbanállásnál, illetve a szájmaszk viselése is kötelező lesz, amíg várakozunk.

Május 31., vasárnap

Május 27-én újranyitott a Toprum rooftop bár is, amellyel a hétvégi brunchok is visszatértek. Május 31-én is várnak minket egy lazulós vasárnapi brunchra koktélok, finom falatok, remek kilátás és hangulat társaságában. Az előzetes asztalfoglalás erősen ajánlott, hiszen a vendégtér a megszokottnál kisebb lesz!

Június 1., hétfő

A pünkösdi hosszú hétvége ismét kiváló alkalom egy kis kirándulásra. Nemrég 3 könnyen megközelíthető kirándulóhelyet ajánlottunk nektek arra az esetre, ha a kötelező körökön már túl vagytok, és új útvonalakra vágytok, ezt a listát most akár egy hétvége alatt teljesíthetitek.

Június 2., kedd

Június 2-án az Urbanista blog alapítója, Zubreczki Dávid kalauzolja majd a résztvevőket az Örs vezér tere környékén az Imagine Budapest sétáján. Izgalmas és érthető történeteket hallhatunk majd arról, hogy hogyan próbálta utánozni a főúri kastélyokat a szocreál építészet, milyen lakótelepet építettek Horthy idejében a vitézi rend tagjainak, vagy hogy hogyan szelídült kertvárosi utcácskává egy 35 méter széles sugárút. Az ország legnagyobb tere – az Örs – ugyanis tökéletes állatorvosi ló. Miközben körbejárjuk, lépésről lépésre derül ki, mitől is lesz működőképes vagy rossz egy városi tér.

Június 3., szerda

A tavasz egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja, a Margó Irodalmi Fesztivál is a megsínylette a koronavírus-járványt, hiszen az eddig megszokott formában nem tudják megrendezni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen elmarad a Margó, csak az online térbe költözik, ahol 50 programmal készülnek a szervezők június 3-7. között: új kötetét mutatja be Erdős Virág, Krusovszky Dénes, a friss Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva és Tompa Andrea, valamint találkozhatunk az idei Libri irodalmi díjasokkal és Bereményi Gézával is.

Idén ismét új helyre költözik a Budapest Rooftop Cinema, ámbár ezúttal autósmozival jelentkeznek majd a Westend külső parkolójában a MOL Limóval együttműködésben. Az első vetítés június 3-án, 21 órakor lesz, a Cohen-fivérek rendezte A nagy Lebowski kerül vászonra. A további információkat ide kattintva találjátok meg.

Címkék