Valamint ismét látogatható lesz a Margit-sziget és a Hajógyári-sziget is, Újpesten kinyitnak a nagyobb játszóterek. Budapesten hivatalosan még nem lazították a kijárási korlátozásokat, de Karácsony Gergely már kidolgozta a nyitásra vonatkozó, „Budapest Restart” című javaslatcsomagot.

Karácsony Gergely szerint el kell indítani a nyitást Budapesten, megfelelő óvatossággal, lépcsőzetesen. Csütörtöki online sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket. (A főpolgármester egyébként már januárban beszélt arról, hogy a nyári hétvégéken lezárná a pesti alsó rakpartot, és ez a választási ígéreteiben is szerepelt.)

„Budapest újranyitása érdekében, a kiindulópontként meghozandó intézkedések célja, hogy a zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsék, és ennek megfelelően már ezen a hétvégén elkezdik megvalósítani a Budapest Restart program egyik fontos elemét, azaz átadják a hétvégére a gyalogosoknak a rakpartot” – mondta a főpolgármester, hozzátéve,  hogy a Margit-sziget és az Óbudai-sziget is az előző hétvégéhez hasonlóan látogatható lesz. Napirenden van a játszóterek és sportpályák megnyitása is, folyik az egyeztetés a kerületi polgármesterekkel. 

Közben az újpesti önkormányzat közzétette, hogy már most pénteken lehet használni a IV. kerület 20 legnagyobb játszóterét, és a Tarzan Park is kinyit. „A napi számok és a budapesti helyzet most azt mutatja, lehetőségünk van a tulajdonosi jogkörben hozott korlátozások lazítására” – indokolta a lépést Déri Tibor polgármester. A felnőttek számára kötelező maszkhasználatot és egymástól a 2 méteres távolság megtartását kérik.

A főpolgármester tegnap hozta nyilvánosságra Budapest Restart című, 7+1 pontos javaslatcsomagját, melyet a felelős újranyitásért dolgozott ki. Ebben egyrészt a kormánynak intézett javaslatokról ír, másrészt a fővárosi hatáskörben meghozandó döntésekről. A kormánynak javasolja a tömeges tesztelés folytatását, minden adat nyilvánosságra hozatalával; azt, hogy betegszabadságra mehessen az is, aki csak a legenyhébb tüneteket produkálja; csak negatív teszttel kerülhessen bárki kórházból másik kórházba, szociális intézménybe vagy haza; valamint azt, hogy csúsztassák el csúcsidőben a munkavégzés és az oktatás kezdését.

A fővárosi teendők között felsorolta a tesztelések folytatását, minden adat nyilvánosságra hozatalát, újabb közterületek átadását gyalogosoknak, bringásoknak, a közösségi közlekedés további fejlesztését, újabb közterületek átadását a vendéglátás számára, digitális eszközök alkalmazását a zsúfoltság enyhítésére, valamint az arc eltakarásának szabályozását. A 15 oldalas dokumentum a koronavirus.budapest.hu oldalon elérhető. „Az út, ami előttünk áll még, alighanem hosszú lesz. A város fokozatos és óvatos újranyitását úgy kell megtervezni, hogy a járvány bármikori újbóli »belobbanására«, esetleges szezonális visszatértére is reagálni lehessen” – írja benne.

A következő két napban derülhet ki, hogy mit tervez a kormány Budapest lazításával. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtti online sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány, és ugyanazokat a lazítási intézkedéseket tekinti érvényesek rá is. Hozzátette, hogy a kormány lehetségesnek látja a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti korlátozások enyhítését is. A kormány azt kérte a főpolgármestertől és a kerületi polgármesterektől, hogy csütörtök délután 3 óráig nyilvánítsanak véleményét arról, milyen döntést hozzon a kormány. Ezután a kormány virológusokkal egyeztet, majd az operatív törzs dönt arról, milyen új szabályok lépjenek életbe a fővárosban, ezeket pénteken vagy legkésőbb szombaton mindenki megismerheti.

Címkék