Az otthon ülés, tétlenség sokakat kreativitásra sarkall, és ha ez a művészettörténet szeretetével jár, abból lesz a tökéletes #legyélteisműalkotás kompozíció.

A beöltözős trend világszerte zajlik, elsőként a Los Angeles-i Getty Museum tette közzé a kihívást. A lényege, hogy híres festményeket alkotnak újra a lakásban is fellelhető göncökkel, családtagokkal, macskával-kutyával. A magyar online tér kicsivel a nemzetközi felbuzdulás után kapcsolódott be, a Szépművészeti Múzeum még hivatalos játékot is indított a saját műtárgyaihoz köthetően.

A múzeum hétről hétre közzétett négy alkotást, szobrot, festményt vegyesen, ezeket lehetett újraalkotni, majd a #legyelteismualkotas hashtaggel és a @szepmuveszeti taggal az Instagramon közzétenni. A beöltözősdi sokakat megmozgatott, hiszen még nyereményjáték is kapcsolódik hozzá. Nemrég a játékszabályokon is változtattak, most már nemcsak a kiemelt, hanem a múzeum bármelyik műtárgyához kapcsolódó parafrázist be lehet nevezni, amelyek a műtárgyböngészőben megtalálhatóak. 

A #legyelteismualkotas hashtag alatt sok egyéb remekmű is született a magyar Facebook- és Instagram-oldalakon, szabadon válogatva a művészettörténet gyöngyszemeiből. 

Az Aquincumi Múzeum is beszállt a ringbe saját műtárgyaihoz kapcsolódóan: 

Nem meglepő, hogy vannak visszatérő arcok a szerzeményeken, többen erősen rákattantak a témára, köztük Marton Ildikó művészettörténet-néprajz szakos végzettségű muzeológus is, aki  a Szépművészeti Múzeum játékának múlt heti nyertese lett Toulouse-Lautrec Ülő bohóc című litográfiájának parafrázisával. 
 
„Március 14. óta vagyunk itthon, azóta csak bevásárolni járunk el hetente egyszer és levinni a szemetet. Vannak képek, amiket szabadon választok és vannak, amiket a Szépművészeti Múzeum játékából, kb. fele-fele arányban. Fontos, hogy legyen (vagy a festőhöz, vagy az alkotáshoz vagy a témához) valami kötődésem és persze megvalósíthatóak legyenek. Tehát van egy emocionális és egy technikai oldala is. A korsós lányt azért választottam, mert azt a képet nagyon szeretem, Rókus, a pestis szent az előző munkahelyem miatt volt kedves, a Piaci jelenetet azért, mert szeretek piacra járni, és így tovább” – írta megkeresésünkre. 

Szerinte a megvalósítás során nem feltétlenül a tökéletesség vagy a hibátlan kompozíció a lényeg, hanem hogy az emberek foglalkozzanak a művészettel, és ne forduljanak be. 

Címkék