Mindennap a Boráros felé közlekedsz? Vagy a környéken laksz? Van ötleted, hogyan lehetne jobbá tenni a Petőfi híd és a Boráros tér közvetlen környezetét? A BKK társadalmi egyeztetésén várják mindenki konstruktív javaslatait.

Az inkább praktikus, mint esztétikai jó tulajdonságai miatt fontos budapesti terünk a Ferenc körút, a Soroksári út, a Petőfi híd és a Közraktár utca találkozásánál fekszik – írtuk a tér történetét bemutató cikkünkben nem is olyan régen. Aki naponta erre közlekedik, az bizony tisztában van a tér elavult struktúrájával és hátrányaival. Amikor az 1980-as években a Petőfi híd és környékét kialakították, itt volt az volt utolsó átkelési lehetőség a Dunán a város és az ország keleti és nyugati fele között. Ebből adódóan a kapcsolódó úthálózat tervezése során inkább egy autópályát építettek ide, széles lehajtókkal, a gyalogosforgalomnak meg aluljárókat terveztek a hídfőkben – ám a 21. században mindez már nem felel meg a jó gyalogoskapcsolatokkal bíró, élhető belvárosi tereket létrehozni szándékozó várostervezési elveknek.

A Lánchíd felújítása után indul a Petőfi híd rekonstrukciója, ennek előkészítéseként indul meg a társadalmi egyeztetés 2020. április 22-től május 12-ig – a BKK fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körű egyeztetés előzze meg a híd és környezete felújításához kapcsolódó tervek kialakítását. A közlekedési fókuszú kérdésekre adott válaszokat a BKK felhasználja annak a felújítás előtt készülő tanulmánytervnek a végleges kidolgozásakor, amely az alapja lesz az elkészülő kiviteli terveknek. A vélemények összesítése, feldolgozása és értékelése után a társadalmi egyeztetés eredménye a BKK oldalán elérhető lesz, a tanulmányterv pedig várhatóan ez év őszén jelenik majd meg.

A leendő beruházás részeként nemcsak a Petőfi híd, de a hozzá kapcsolódó budai és pesti csomópontok környezete is megújulhat, és a térségben tervezett egyéb fejlesztéseket – például a Közraktár utca forgalomcsillapítását vagy a H6-os és a H7-es HÉV fejlesztését – is elvégezhetik. A tervezési terület Budán az Irinyi József utca–Karinthy Frigyes út csomóponttól indul, magában foglalja az Irinyi utca Petőfi hídig tartó szakaszát és a Goldmann György teret, a pesti oldalon a teljes Boráros teret, a Ferenc körút Mester utcáig tartó szakaszát és a Mester utcai villamos-végállomást is.

A társadalmi egyeztetés kérdőíve elérhető itt május 12-ig.

Címkék