A zöld tea egészségre gyakorolt számos hatása nem elvitatható, többek közt azért sem, mert tudományosan bizonyított, hogy valóban pozitív hatással van a szervezetre a rendszeres fogyasztása. Azonban van a zöld teáknak egy olyan típusa, melynek hatása nem csupán megegyezik a hagyományos zöld teáéval, hanem többszörösen, pontosabban akár tizenötszörösen pozitívabb hatással van a szervezetre. Ez pedig nem más, mint a matcha tea.

Mindkettő zöld, mégsem ugyanolyan

A hagyományos zöld tea színét vélhetően mindenki ismeri, ez az a halványzöld árnyalatú egészséges ital. Ezzel szemben a matcha tea vibrálóan zöld színe elsőre kissé megdöbbentő lehet.

Az erős zöld szín oka a magas klorofilltartalom, ami a termesztés különleges folyamata miatt lesz ennyire magas. Lényegében a termesztés utolsó, érési fázisában a teacserjéket sötét fóliával lefedik, ami így elkezd egyre több klorofillt termelni. Ennek a klorofillmennyiségnek hála a matcha teában igen sok a vitamin, valamint az antioxidáns tartalom szintén jelentős.

A matcha tea édesebb

A fent említett nagy mennyiségű klorofill felel a matcha tea édeskés ízéért, aminek van egy hangyányi zöldséges aromája is a benne található rengeteg „umami” nevű aminosav miatt. Azonban ezek az ízek csak a valóban magas minőségű matcha tea fogyasztásakor észlelhetőek, ugyanis a rossz minőség keserű ízekkel jár együtt.

Az édeskés ízvilág miatt előszeretettel használják a matcha port édességek ízesítéséhez, de a finom matcha latte szintén igen népszerű.

Por vagy egész tealevél

A hagyományos zöld tea elkészítése során a tealeveleket áztatjuk ki, melyet az áztatás végén eltávolítunk a teából. Ezzel szemben a matcha tea esetében a porrá őrölt tealeveleket keverjük el vízzel, amit így lényegében teljes egészében el tudunk fogyasztani.

Tápanyagtartalom

Egyetlen adag matcha tea tápanyagtartalma megfelel nagyjából 10-15 csésze hagyományos zöld tea tápanyagtartalmának. Emellett nem elhanyagolható tény, hogy a hagyományos zöld tea elfogyasztásával mindössze a tápanyagok 10%-ához juthatunk hozzá, matcha tea esetén viszont az összes hatóanyag hasznosul.

Kifejezetten jó hatással van ez az egészségre, hiszen a tápanyagtartalom, pontosabban az antioxidánsok veszik fel a harcot a szervezetünkben a káros szabadgyökökkel szemben, melyek a rákos megbetegedésekért, az öregedési folyamatokért és az immunrendszer gyengüléséért egyaránt felelősek.

A matcha különlegessége az L-theanine

A matcha teában található egy ún. L-theanine nevű vegyület, mely a koncentráció mellett növeli az éberséget is. Továbbá az L-theanine a teában található koffein felszabadulását lassítja, ezáltal garantálva a hosszan tartó energiát, de ugyanakkor meg is nyugtat.

Amennyiben te is szeretnéd érezni a matcha tea egészségre gyakorolt számtalan pozitív hatását, rendelj egy igazán finom és minőségi adagot az M Matchától!