Ajánluk pár sorozatot, amelyekkel biztosan könnyebb lesz átvészelni azt az időt, amit kényszerűségből a négy fal között, otthon kell most eltöltenünk. Klasszikusok és újabb darabok, sokévados szériák meg rövidebbek, vígjátékok és drámák, na meg nem kevés izgalom és egy csipetnyi történelem a gyűjtésben. Ha épp nem futnak a tévében, valamelyik ingyenes vagy akár előfizetéses online stream oldalon biztosan elcsíphetők az alábbi sorozatok.

Pushing Daisies (Halottnak a csók)

Ha valami stílszerű a jelenlegi helyzetben, akkor a 2007 és 2009 között futott, két évadot és 22 részt megért, különleges látványvilágú, ellenállhatatlanul cuki, romantikus fekete komédia, amit az a Bryan Fuller készített, aki később a Hanniballal gurított nagyot, majd azt is neki köszönhettük, hogy a Discovery-vel újra aktívvá vált a tévében a Star Trek franchise. 
 
A Pushing Daisies főszereplője Ned, a pitekészítő, akinek van egy különleges képessége: egyetlen érintéssel életre kelti a halottakat. Viszont ha még egyszer hozzájuk ér, akkor örökre halottak maradnak. Ezzel kell Nednek együtt élnie, meg a gyerekkori szerelmével, akivel ugyan nagyon vágynak egymásra, mégsem érhetnek egymáshoz, ugyanis a sorozat azzal a fordulattal nyit, hogy a pitekészítő feléleszti a lányt.  

Ray Donovan

A címében a főszereplő nevét viselő sorozat az egyik legerősebb és legszínvonalasabb dráma a tévében, ami idén ért véget a 7. évaddal. Ha kicsit közelebb hajolunk a karakterekhez és a történethez, akkor pontosabban is megállapíthatjuk, hogy miről van szó: egy családi bűndrámáról. A központi figura a keveset beszélő, viszont annál többet cselekvő, félvilági Ray (Liev Schreiber), aki Los Angelesben és Hollywoodban, majd az utolsó két évadban pedig New Yorkban igyekszik elsimítani a hírességek mindenféle mocskos ügyeit. Miközben a családja sem egyszerű képlet, kezdve a börtönből frissen, a nyitó epizódban szabaduló apjával (Jon Voight), aki a családfő szerepét magára öltő Ray ellenében is akár, de szeretné visszaszerezni a befolyását a gyerekei felett.

Felzaklató, fordulatos, húsba és lélekbe markoló darab, ami nemcsak a tökéletesen kidolgozott történet és az életszerű figurák, hanem az őket megformáló színészek (pl. Eddie Marsan, Susan Sarandon, Rosanna Arquette, James Woods) emlékezetesebbnél emlékezetesebb alakításai miatt is kiemelkedik a sorozatok sorából. 

The Alienist (A halál angyala)

A tízrészes sorozatot Budapesten forgatták még 2017-ben, a fővárosunk pedig az 1896-os New Yorkot „alakítja” benne. De nem csupán ennyi a magyar vonatkozása ennek a sötét hangulatú, mívesen nyomasztó sorozatgyilkosos kriminek, mely Caleb Carr amerikai író nálunk is megjelent, A halál angyala című regénye alapján készült.

 A brutális gyilkos után hárman nyomoznak: a New York Times karikaturistája (Luke Evans), a New York-i rendőrség első női alkalmazottja (Dakota Fanning) és a mentális betegségek szakértője, a nehéz természetű, német-magyar származású Dr. Laszlo Kreizler (Daniel Brühl). Ám hiába támogatja őket az ambíciózus, fiatal rendőrparancsnok, a későbbi elnök Theodore Roosevelt, a módszereik annyira újszerűek, hogy a gyilkos mellett a hatalommal és a társadalmi előítéletekkel is meg kell küzdeniük. A szövevényes történethez folytatás is készült új üggyel, a nyomozó csapat viszont maradt. A sötétség angyala idén kerül a közönség elé. 

Inside No. 9 (A kilences házszám alatt)

Az epizodikus antológiasorozatok (minden rész másik sztori) legjobbja még csak véletlenül sem a Black Mirror (bár azt is nagyon kedveljük), hanem a BBC szériája, melyet a forgatókönyvíró-színész páros, Steve Pemberton és Reece Shearsmith készítenek. Nemcsak írták az egyes részeket, hanem mindegyikben szerepelnek is, mellettük pedig feltűnik a brit színjátszás színe-java.

Ami a 20-30 perces részeket összeköti a két alkotó személyén kívül, az a címben is jelölt 9-es szám, ami a történet helyszínéül szolgáló ház, lakás vagy szoba ajtaját jelöli, bár egyik-másik részben trükkösen csavarnak még ezen is. A sorozat sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idén úgy mutatták be az 5. évadot, hogy közben már be volt rendelve a 6. és a 7. is. És hogy miről szólnak az egyes részek? Bármiről és bármilyen tónusban. Bár alapvetően az angol humor dominál mindegyikben, van köztük krimi, horror, dráma és csetlő-botló börleszk is. A lényeg, hogy az egész rendkívül szórakoztató. 

Lost in Space (Elveszve az űrben)

A sorozat, amin az egész család együtt izgulhat – feltéve, hogy minden családtag kedveli a sci-fit. Az amerikai tévézés 60-as évekbeli klasszikusának Netflix által elkészített, modern verziója természetesen jóval látványosabb, mint az eredeti, és történetvezetésben is élvezetesebb egy mai néző számára, nem beszélve a színészi játékról. Az űrben elvesző Robinson família története csupa izgalom és fordulat, igazi családi kalandmese, mely természetesen száguldva rohan a happy end felé. A sorozatot három évadosra tervezték, ebből kettő már nézhető, a befejezés pedig idén kerül a képernyőre. Addig meg simán lenyomható a többi. 

Barry

Az HBO mindig is erős volt a 20 perc körüli részekkel operáló, merészebb humorú dramedy-kben, a címszereplőt alakító Bill Hader által készített Barry pedig azok közül is egy kimagaslóan erős darab. Két évadon már túl vagyunk, idén érkezik a harmadik.
 
Az alapsztori hálás. A munkájában precíz és pontos, faarcú és keveset beszélő bérgyilkos, Barry, aki a csecsen maffia szolgálatában áll, egy megbízása során két dologra döbben rá: kiégett a pénzért ölésből, miközben felfedezi az amatőr színjátszás világát, ami viszont rendkívüli módon vonzani kezdi. A bűnözői köröktől azonban nem olyan könnyű elszakadni, ez pedig számtalan váratlan fordulatot és egyre nagyobb galibát eredményez. A Barry fő vonzereje a kivételes humorában rejlik, meg abban, hogy a legapróbb karakterei is szórakoztatóan megrajzolt figurák. 

The Good Place

Aki az eredeti alaptörténeteket keresi, az ne is keresgéljen tovább, mert megtalálta. A négy évadot megért amerikai sitcom arról szól, hogy egy fiatal nő (Kristen Bell) váratlanul felébred egy kellemes hangulatú szobában, és nem tudja, hogyan került oda. Majd megjelenik egy szimpatikus, idősődő úr (a mindig kiváló Ted Danson), aki mosolyogva közli vele, hogy meghalt, ahol pedig épp tartózkodik, az a túlvilág, méghozzá az a része, ahol a jók találhatók.

Csakhogy hősünk minden volt életében, csak pont jó nem. Erről, meg arról, hogy hiba csúszott a számításba, persze sunyi módon hallgat, és közben igyekszik a malőrt rejtve tartani, miközben a halál utáni kényelmes-kényeztető életet élvezi. A sorozatot rendkívül intelligens, gyakran egészen szarkasztikus humor, őrült karakterek, és tökéletes pillanatokban érkező tökéletesen váratlan fordulatok tarkítják. 

Line of Duty

A britek nagyon értenek a krimikhez, a BBC zsarus sorozata pedig az egyik legjobb. A készítők a 2012-es indulás idején nem sejtették, hogy ennyire be fog jönni a nézőknek, nem is terveztek belőle akkor több évadot, idén viszont már a 6. jön belőle (nem készül minden évben, csak ha van jó sztori).
 
A három fő alak és az alapfelállás minden szezonban ugyanaz, a konkrét történet pedig mindig más. Olyan nyomozók a hőseink, akik a rendőrségen belül kétes hírnévnek örvendenek: a belső ügyosztályhoz tartoznak, és a vizsgálódásaik célpontjai nem a bűnözők, hanem a kompromittálódott rendőrök. Életszerű, nyers, fordulatos és kőkemény dráma mindegyik eddig elkészült évad, melyek végére szemernyi kétségünk sem marad afelől, hogy ami kiderül, függetlenül attól, hogy az adott rendőr bűnös-e vagy sem, az mindig az igazság. 

The Man in the High Castle

A 2015 és 2019 között futott, 4 évadot megért Amazon-sorozat Philip K. Dick azonos című, világhírű regénye alapján készült. A Man in the High Castle indulása nem volt mentes némi botránytól sem, elvégre még mindig érzékeny téma a nácizmus, a horogkereszt és a karlendítés, melyekből, már csak a témájánál fogva is, bőven jut minden egyes részre.

A sorozat (és a regény) koncepciója az, hogy a második világháborút a németek és a japánok nyerték meg, a zsidókat, melegeket, kommunistákat, másként gondolkodókat mind egy szálig kiirtották. Európa a Náci Birodalom része lett, Ázsia a japánoké, Amerikát pedig, ahol a sorozat nagy része játszódik, felosztotta egymás között a két győztes nagyhatalom. A háborúnak azonban már régen vége van (a 60-as években járunk), Hitler még él, de már egyre öregebb, lazul a Birodalom rendje, háttérben pedig nemcsak az ellenállás szervezkedik, hanem egy döbbenetes titkokra derül fény, ami alapjaiban ingatja meg a tudásunkat az ismert világról. Ennél többet hiba lenne elárulni erről a különös hangulatú, nagyon izgalmas, számos kérdést felvető sorozatról. 

Peaky Blinders (Birmingham bandája)

A BBC sorozat az első világháborút követő években játszódik Birmingham városában, a középpontjában pedig a Shelby család áll, akik bűnözésből tartják fent magukat, és évadról évadra (eddig 5 készült el, és be van rendelve még 2) egyre feljebb és feljebb törnek a hatalomban.

A Tabut is készítő Steven Knight sorozata a tévéhez képest is kőkemény és kíméletlenül nyers, egyetlen pillanatra sem finomkodik semmivel. A szereposztása pazar, a fő karaktereket alakító színészek (Cillian Murphy, Helen McCrory, Paul Anderson) mellett olyanok tűnnek fel benne hosszabb-rövidebb időre, mint Sam Neill, Tom Hardy, Paddy Considine, Aidan Gillen vagy Adrian Brody. A Peaky Blinders nemcsak egy elátkozott család története, hanem történelmi tabló és korrajz is egyben.

Trapped

Ha szót ejtettünk az angol krimikről, akkor ki ne hagyjuk a skandináv nyomozós sztorikat sem. Szerencsére nemcsak a könyvek terén állunk jól belőlük, hanem filmek és sorozatok tekintetében is. Az egyik legjobb sorozatot az izlandiak első számú filmrendezője, Baltasar Kormákur szállítja, a címe pedig Trapped.

A főszereplője a mackós, nagyszakállas Andri Olafsson felügyelő, akinek időről időre mindig valami súlyos bűnügyet sodor az útjába az élet, amit ő konok elszántsággal ki is nyomoz. A hangulat északi módra borongós, az ügyek pedig szövevényesek, és mindig többek egy egyszerű bűnténynél. A sorozatból eddig két évad készült (2016-ban és 2019-ban) más-más, a végén lezárt üggyel, és csak reméljük, hogy a már berendelt harmadik etapra nem kell megint három évet várni. Persze addig is az első kettőt még meg lehet nézni, akár újra is. 

Britannia

Az angol történelmi fantasy a nagyon távoli múltba kalauzol, Krisztus után 43-ban játszódik. A brit szigeteken több kisebb királyság osztozik, az őslakosok életét pedig a másvilággal aktív kapcsolatot ápoló druidák irányítják. A status quo köztük nyugodtnak és megbonthatatlannak tűnik egészen addig, amíg partot nem ér a Római Birodalom hódító serege, az élén egy nagy stratégával, Aulusszal. 

Az ő felbukkanása pedig borítja a viszonylagos békét, van, aki szövetkezik vele, mások pedig ellene. Ráadásul egy prófécia is napvilágra kerül, mely szerint él egy isteni erővel rendelkező fiatal lány, aki megszabadítja a briteket a római hódítóktól és megteremti a békét a sziget népei között. Természetesen mindenki őt akarja felkutatni. Ebben a sorozatban is jobbnál jobb színészeket (David Morrissey, Nikolaj Lie Kaas, Mackenzie Crook, Kelly Reilly) láthatunk pazarul játszani. 

Címkék