A mártírhalált halt fiatal lány, az 1944-ben kivégzett Szenes Hanna miniatűr szobrát készítette el Kolodko Mihály, a nagyvárosi gerillaszobrászat koronázatlan királya. A városi sétákat szervező Hosszúlépés. Járunk? csapata állította a szobrot a a hősnőről elnevezett parkban, Erzsébetvárosban.

A Hosszúlépés. Járunk? csapata több éve szervez különféle, tematikus városi sétákat. Már simán mondhatjuk rájuk azt, hogy ők a „műfaj nagy öregjei”, akik úgy ismerik a város minden zugát, mint a tenyerüket. Így például azzal is tökéletesen tisztában vannak, hogy hány szobor áll Budapesten, és melyik mit ábrázol. Részben ez a tudás adta az ötletet arra, hogy szobrot állítsanak a nők tiszteletére az idei nemzetközi nőnapon. A fővárosi közel 1200 szoborból ugyanis mindössze három tucatnyi ábrázol olyan nőket, akiknek neve és ruhája is van, a többi szoborasszony meg általában félmeztelen és korsó van a kezében, esetleg táncol.

A mostani március 8-i szoborállítást egy Wonder Woman Budapest névre hallgató kampány előzte meg, melynek keretében a Hosszúlépés csapata 10 olyan hősnőt mutatott be a város lakóinak, akik szobrot érdemelnének Budapesten. Közülük végül az a hölgy kapott szobrot Kolodko Mihálytól, akire a legtöbben szavaztak: Szenes Hanna. A 24 évesen hősi halált halt fiatal lányról a VII. kerületben már elneveztek egy parkot, ami mostantól egy kis szoborral is gazdagabb.

A mostani szoborállítás egy olyan hosszabb távra szóló kezdeményezés része, ami a jövőben még több női szobrot kíván elhelyezni szerte a városban. A Fővárosi Önkormányzat támogatását élvezik épp úgy, mint a II. kerületiét is, így a következő szobor nagy eséllyel az éppen megújuló Széna téren áll majd.

Címkék