A waggler úszóval kapcsolatos horgászmódszerek töretlen népszerűségnek örvendenek a békéshalas horgászmódszerek kedvelőinél. A wagglerek ugyanis lehetőséget biztosítanak a pontos és precíz horgászatra, ennek megfelelően rendkívül eredményesek lehetünk velük. A cikkben a waggler úszók sajátosságait ismertetjük. Szó lesz többek között a wagglerek meghatározásáról, az egyes fajtáikról, emellett pedig a waggler úszós horgászmódszerek legfontosabb sajátosságairól is szó fog esni.

Pontosan mit nevezünk waggler úszónak?

A waggler kifejezés gyakorlatilag egy gyűjtőnévnek számít. Minden olyan úszót ebbe a típusba sorolhatunk, amelyiknek a rögzítése az úszótest alján kap helyet. Amikor gyűrűs bottal horgászunk úszós szerelékkel, akkor szinte kivétel nélkül mindig waggler úszót alkalmazunk.
A típuson belül többféle fajtát is el tudunk különíteni. Léteznek úgynevezett pálca wagglerek, sekélyvízi wagglerek, testesebb wagglerek, insert wagglerek, illetve távdobó változatok is. Az éppen használni kívánt úszófajtát rendre az határozza meg, hogy az adott víz sajátosságai mit követelnek meg tőlünk.

Milyen hasznunk származhat a waggler úszók használatából?

A waggler úszós horgászmódszer egyik legfontosabb előnye a pontosság. Ezekkel az úszókkal maximális precizitással tudjuk ugyanis meghorgászni az etetésünket, méghozzá azon a helyen, ahol a halak tartózkodási területét sejtjük.
Nem a véletlen műve tehát az sem, hogy a waggler úszós módszerek a versenyhorgászok körében is kifejezetten népszerűnek számítanak. Egy-egy távdobó, illetve testesebb waggler úszót használva akár a harminc vagy negyven méteres távolság meghorgászása sem jelenthet nehézségeket.
Ha megfelelően súlyozzuk ki a végszereléket, akkor pedig a kapás érzékelése is látványos lesz. A waggler úszók között ugyanis léteznek feltolós, illetve felfektetős változatok is. Emellett az is tűpontosan jelzi számunkra a kapást, ha az úszó egyszerűen eltűnik a víz felszínéről.

Mire érdemes odafigyelni a waggler úszók kiválasztásánál?

Amennyiben várhatóan távolabbra fogunk horgászni, akkor az úszót messziről is tökéletesen látnunk kell majd. Az úszó színárnyalatainak kiemelt jelentősége van tehát. Kimondottan népszerűek a sárga, narancssárga, illetve piros színekben pompázó úszók, amelyek látványra elütnek a nádfalaktól és egyéb vízi növényzettől.
A másik fontos szempont az úszó súlyozása. Pontyokra vagy amurra horgászva bátran használhatunk nagyobb önsúlyú wagglereket, a keszeg és a kárász horgászatához pedig inkább a kisebb modellek választása javasolt.
Mindig érdemes figyelembe venni a gyártó ólmozással kapcsolatos javaslatát. Ha ennek megfelelően súlyozzuk ki az úszót, akkor a szerelék látványosan fogja jelezni számunkra az érzékenyebb kapásokat is.