Kockás abroszok és velős csont nélkül is lehet hamisítatlan budai éttermet nyitni, ha az egy finoman elegáns, békés hely megbízható, hagyományos konyhával. Az egykori kapucinus kolostorban nyílt Moné árnyas kertjével, kedves kiszolgálásával és XXI. századi magyaros konyhájával pont ilyenre sikerült!

A Fő utca–Ponty utca sarkán lévő egykori kapucinus kolostorban megnyílt szállodáról, a Monastery Boutiqe Hotelről mi is beszámoltunk, akárcsak arról, hogy a tulajdonosok külső vendégek számára is látogatható éttermet is terveznek a 300 éves épület falai közé. Egy hotel esetében az étterem mindig kicsit kétesélyes vállalkozás – ha a hazai közönség ebédelni vagy vacsorázni készül, ritkán jut eszébe, hogy éppen egy hotel éttermében költse el a vacsoráját.

Különösen akkor, ha az étterem koncepciója a minden sarkon felbukkanó magyaros-nemzetközi vonalat viszi. Természetesen van pár ellenpélda is – de a szállodában evés még mindig nem túl jellemző itthon, hacsak nem turistákról van szó. Hogy ez mekkora baki részünkről, arra a Monastery étterme, a Moné egy tökéletes példa: remek konyhájával, izgalmas, de visszafogott fogásaival első blikkre elfeledteti az negatív berögződéseket.

Az éttermet külön bejáraton át is megközelíthetjük, így eleve kimarad az a kellemetlen momentum, mikor a recepció előtt toporogva érdeklődünk arról, hogyan jutunk be az étkezőhelyiségbe. Az étteremnek két különböző terme van, plusz a kerthelyiség, de arról majd később – így választhatunk, hogy az utcafront felőli, kicsit sötétebb, klasszikusabb, nyers téglás, vagy a kertben megbúvó hátsó traktusban ülünk le, ahol az üvegfalaknak és az üvegtetőnek köszönhetően természetes fényben költhetjük el az ebédünket vagy vacsoránkat.
 

Mi a hátsó részre szavaztunk – a fekete-fehér kockás padló, a színes bútorok és a természetes fény miatt keresve sem találunk jobb helyet, ahol laza, mégis elegáns környezetben bújhatunk el a város zaja elől. Nem beszélve a kertet határoló évszázados kőfal és a kapucinus szerzetesek által mai napig használt épületszárny nyugtató látványáról.

Az étterem harmadik egysége, a kerthelyiség jelenleg nem üzemel, de nyáron külön grillteraszt terveznek az egyébként nagyon hangulatos belső udvarra, saját étlappal, ahol a BBQ égisze alatt hamburgerek, nyársak és steakek közül válogathatunk majd. Az egész étterem egyben pedig különösen alkalmas például esküvőkhöz, a kifinomult környezet mellett a helyben lévő szálloda és a templom csak erősítik az esélyeit.

Jelenleg az étterem a már említett magyaros-nemzetközi bisztrókonyhával fut – és hiába elcsépelt a műfaj, hiába találunk ezen a gyűjtőnéven gyenge és még gyengébb kínálatot és megvalósítást, a Monéban nagyon megfogták az esszenciáját mind az à la carte, mind a heti menü oldalán – és reméljük, nem is eresztik.

Az à la carte viszonylag fix – bár nemcsak szezonváltáskor, hanem spontán is le vagy épp felkerülhet rá egy-egy fogás. Jelenleg leves és előétel szekció a leginkább eklektikus, találunk benne gulyáslevest és kókuszos hallevest is, a főételek viszont inkább a magyaros vonalon maradnak, bár itt is van lehetőségünk egy kis nemzetközi kitekintésre. A heti menü pedig a teljes demokráciát hirdeti: itt nyugodtan ehetünk olyan menüsort, ami ázsiai levessel kezdődik, és egy klasszik magyar menzafogással végződik. Ez a játékos összeállítás egyébként egyáltalán nem zavaró, sőt – nagy piros pont jár azért, hogy egy olyan egyszerű fogást is fel mernek tenni a heti ajánlatba, mint a krumplis tészta. A heti ajánlatból egyébként két fogást 2490, míg három fogást 2890 Ft-ért rendelhetünk.

Mi az e heti menüből az ázsiai csirkelevest, a hortobágyi húsos palacsintát, a fish&chipset és a mogyorókrémes muffint választottuk – ezekből bőven meg lehetett állapítani, hogy miért működik ilyen jó a Moné. Az ázsiai csirkeleves egy nagyon erős, hagyományos consommé, amiben ress zöldségek, csirkehús és rizstészta van. Érezni benne az ázsiai vonalat, de azt is, hogy nem főztek bele sem sem csillagánizst, sem fahéjat, nem megy el a pho irányába, de ha fokoznánk az élményt, kapunk mellé koriandert és sült lime-ot. A hortobágyi szintén csak annyira van „újragondolva” amennyi még jól esik: a töltelék tavaszitekercs-tésztába van csomagolva, de a sütés ellenére is szaftos marad, a paprikás csirke szaftja pedig teljesen klasszikus, krémes, békebeli, amilyet egy budai étteremtől várunk. Az élmény így egy roppanós külsejű, ízben jól eltalált, klasszikus hortobágyi lesz, amibe amúgy nagyon sok helynek törik bele a bicskája.

A fish&chips hekkből készül, óvatosan kell tunkolni a remuládba, mert szálkát tartalmazhat – ízre azonban ez is teljesen adja, amit elvárunk tőle.

Az à la carte-ról is megpróbáltunk magyaros és fúziós fogásokat kóstolni. Az előtelek közül a szőlős salátával (1900 Ft) kezdtünk: a különböző zöld salátalevelek mellé szőlő, érlelt sonka, kéksajt és áfonyás balzsamecetes öntet jár. Korrekt darab, és akárhogyan is „csak” saláta, jól lehet vele lakni.

A rakott krumpli (2900 Ft) úgy érkezett, ahogy otthon tálalnánk – merték az alapanyagokat hajszálvékonyra vágva és rétegezve, kicsi edényben kihozni, amiért óriási piros pont jár. A magyar gyomor egyik kedvenc „plebejus ételét” ugyanis Széll Tamásékon kívül nagyon kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy az íze is maradjon, és fenszi is legyen – általában ugyanis durván kiszárad. A Monéban ilyen veszély nincs, az egyáltalán nem újragondolt, de jó alapanyagokból összerakott egytálétel szaftos, és pont annyit ad, amennyit egy rakott krumplitól várunk.

Hogy a séf, Ódor Gergő több évig dolgozott a Nobuban, és ismeri a fine dining trükköket is, azt leginkább a tokhalon (4990 Ft) vehetjük észre. A mézes paszternákkal, karamellizált kumkvattal habanerós-citrusos öntettel és roppanós shimeji gombákkal lágy ízű tokhalba nem lehet belekötni – kivéve, ha valaki óvatos az édes-sós keverékkel. A fogásban amúgy nincs hiba, a sós, édes és savanykás ízek pont úgy balanszírozzák egymást, hogy a végeredmény egy könnyed, kellemes, elegáns étel lesz, izgalmas, de nem tolakodó ízekkel.

A desszertek közül a muffin a heti menühöz tartozik – belül puha kis bűnbarlang, amiből csak úgy ömlik ki a mogyorókrém, míg a mákosguba-brulée (1400 Ft) két desszertet is egyesít – amelyek az édes-savanykás jegyében köszönik, jól vannak.

Összességében a Moné egy nagyon kellemes hely Budának azon a részén, ahol az ebédmenü és a tisztességes konyha kevésbé gyakori, mint a műemlékek. XXI. századi magyaros, és visszafogott ízű nemzetközi konyhájával, nyugodt környezetével pedig megvan az esélye arra, hogy a környék egyik kedvenc bisztrójává váljon.

Moné / Moné Garden / Moné Bar & Restaurant

Címkék