Grillen sütni bizonyos ételeket nem nagy ördöngösség, azonban ez nem feltétlenül vonatkozik a húsokra. Bár igazából ott sem az elkészítés módja a bonyolult, hanem a tökéletesre sütés, vagyis az, hogy se alul- se túlsütve ne legyen. Ezért mi összeszedtük azokat az eszközöket, amelyekkel megkönnyíthető a húsok grillezése.

Húshőmérő

A húsok grillezésénél nem igazán lehet sem a receptre, sem a szemünkre hagyatkozni. A receptre azért nem, mert a sütés ideje nagyban függ a hús fajtájától, a vastagságától és a grill hőmérsékletétől is. A szemünkre pedig azért nem, mert a pácolt hús külseje a pác miatt megtévesztő lehet, ugyanis a belül még nyers hús kívülről már késznek tűnhet.

Ezen a problémán segít a húshőmérő, melyből lehet kapni analóg és digitális változatot is. Mindkét húshőmérőn található legalább egy fémrúd, amit a hús legvastagabb részébe kell szúrni (de nem a csont mellé), azáltal pedig az eszközről leolvasható az adott húsdarab belső hőmérséklete. Pulykánál 77 °C, csirkénél 83 °C, báránynál 57 °C és 63 °C, sertésnél 71 °C és 77 °C, valamint marhahúsnál 55 °C és 71 °C közé tehető a megfelelő belső hőmérséklet, ami persze attól függ, hogy mennyire szereted véresen, illetve alaposan átsütve.

Csirkesütő szett

Sokan nem szeretnek szárnyast egészben sütni grillen, mert meglehetősen munkaigényes folyamat az állandó forgatás. Ezt a problémát küszöböli ki a három részből álló csirkesütő szett, melyben a keresztpántok alkotják az állványt, a magasított alsó rész a csöpögő zsír felfogására szolgál, és a szetthez tartozó mini szilikonbevonatos húshőmérő segítségével pedig megállapítható, hogy elkészült-e a fogás.

Az egész csirke megsütéséhez nincs más teendő, mint a keresztpántokra állítani a csirkét és a grillsütőre helyezni. Az álló elhelyezés miatt nincs szükség a forgatásra, anélkül is tökéletesen egyenletesre süthető a hús.

Tovább fokozható a grillezett csirke íze, ha a keresztpántok eltávolítása után egy 0,33 literes dobozt helyezel az alsó tálcára, amibe sör vagy más folyadék tölthető, hogy a csirke belülről különleges zamatot kapjon.

Csirkecombsütő

Csirkecombot sütni grillen szintén nem a legegyszerűbb, de ez a művelet is könnyedén kivitelezhető egy grillhez készült csirkecombsütő segítségével. Az ilyen csirkecombsütő szett egy állványból és egy tálcából áll, az állványra akaszthatóak a combok, és a tálca a zsír csöpögését hivatott felfogni. Persze az akasztóra az alsó combon kívül más részek is felakaszthatóak, például felsőcomb, szárny vagy kisebb csirkedarabok sütése egyaránt egyszerűbbé válik vele. Ugyanakkor egy ilyen szett nem csupán a hús megsütésére alkalmas, hanem a tálaláshoz is elegáns kiegészítőként szolgál.

Ha te is mindig küzdesz a húsok sütésével grillen, akkor szerezd be a fent említett eszközöket a Grillplaza.hu-tól, és könnyítsd meg velük a következő sütögetést!