Szeptember első napjaiban hirtelen ránk rúgta az ajtót az ősz, de nincs ok a riadalomra, a jó időnek nem kell végleg búcsút intenünk. Sőt a kánikula eltűnésével még inkább kedvet kaphatunk a továbbra is kitartó szabadtéri és persze egyéb programokhoz, melyek a szeptember és ezzel együtt az iskolaszezon beköszöntével mintha még inkább megsokasodtak volna. A dömpingből újra igyekeztünk kiválogatni nektek a legizgalmasabbnak ígérkező eseményeket.

Csütörtök


A Budavári Palota szeptember 5. és 8. között ismét megnyitja kapuit Európa egyik legszebb borfesztiválja előtt. Az Egri Borvidékkel a középpontban tér vissza a Budapest Borfesztivál, összesen 200 kiállítót felvonultatva, amelyek mellett koncertekkel is várják a látogatókat.
Francis Ford Coppola két Oscar-díjjal, három Golden Globe-díjjal és Cannes-i Arany Pálmával elismert háborús eposza a bemutató 40. évfordulója alkalmából, szeptember 5-től soha nem látott minőségben tér vissza a mozivászonra, Budapesten kizárólag a Puskin moziban. Tíz éve, 2009-ben jelent meg a Jazzékiel második lemeze, amin a zenekar éles stílusváltással, az addigi jazzes-popos daloktól elkanyarodott a későbbi, sötétebb tónusok irányába. A Drazerecords jóvoltából limitált példányszámú, újramaszterizált vinylen ismét napvilágot látó nagylemezt egy ötállomásos miniturné utolsó pontjaként a fővárosban ünneplik meg, a Dürer Kert színpadán.

Labrosse Dániel hatodik önálló kiállításának címe Everything Will Be Fine, azaz „Minden rendben lesz”. Ez a mondat egyfajta mantra, amely stresszoldásként szolgál a minket körülvevő világban, ahol sokszor úgy érezzük, hogy semmi sincs rendben és egyhamar nem is lesz. A kiállítás szeptember 5-én nyílik meg a Kahan Art Space galériában.

Az idei esztendőben 20 éves Godot Galéria az ünnepi év egyik fontos eseményéhez érkezett, a galéria jubileumi kiállításához. Ebből az alkalomból az alábbi válogatással álltak elő: egy olyan kiállítást szerveztek, ahol csupán az a hét művész szerepel, akikkel a galéria jelen pillanatban együtt dolgozik. Név szerint: Bukta Imre, drMáriás, feLugossy László, Gaál József, Nagy Kriszta, Szikora Tamás, Ujházi Péter. A tárlat különlegessége, hogy csak olyan művek szerepelnek rajta, amik ma már jelentős magángyűjteményekben találhatóak meg.Péntek
Elkészült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új campusa, amelyet szeptember 6-án adnak át. Az egyetem új otthonát a nagyközönségnek is megmutatják, ezért az átadó mellett családi pikniket is szerveznek, melynek keretében a gyerekeket koncertekkel, játékokkal és előadásokkal, míg a felnőtteket campustúrákkal, workshopokkal és filmvetítésekkel várják.
Szeptember 6. és 8. között rendezik az ingyenes Óbudai Kézműves Sörfesztivált, ahol nem csupán több mint 20 magyar főzde közel 200 sörét kóstolhatjuk meg, de sörmester workshopokon is részt vehetünk az óbudai Fő téren.
Fesztiválfellépéseik után első magyarországi klubkoncertjére készül a Weval! Hollandia legizgalmasabb crossover elektronika duója szeptember 6-án érkezik Budapestre, hogy az A38 Hajó koncerttermében testközelből szórja rá világhírnevet hozó zenéjét a helyi rajongókra.

Szeptember 6-án felolvasások, beszélgetések, folyóirat- és könyvbemutatók a Duna-menti országok irodalmából, valamint kiállítás és filmvetítés is lesz a Dunafeszten, a Három Holló Kávéházban. Két napon át ünnepli 28. születésnapját a főváros egyik legfontosabb civil rádiója, a Tilos Rádió. Szeptember 6-án és 7-én a Dürer Kertben csatlakozhatunk a bulihoz, itt színpadra lép a Žagar, a Kistehén, az Óperentzia és Barabás Lőrinc, de természetesen a Tilos Rádió DJ-i is. A zene mellett lesz továbbá bográcsozás, beszélgetések és tombola is.

Szeptember 6-án és 7-én könyvcserét szerveznek a Bartók Béla Boulevard irodájában általános és középiskolás gyerekek számára. A rendezvény célja, hogy a gyermekek minél több ifjúsági könyvhöz juthassanak hozzá szüleik segítségével és ezzel is szélesítsék ismereteiket.
A negyedik Hadik Utcabálon az Ivan and the Parazol csap a gitárokba szeptember 6-án. Az Utcabál egyben a Hadik újabb művészeti évadának megnyitója is, ahol ingyenes belépés mellett várják a bulizni vágyókat.

Szombat

Szeptember 7-én, a 11. Pozsonyi Pikniken tematikus utcák, 3 színpad, koncertek, színházi- és irodalmi műsorok, klasszikus és világzenei koncertek, színházi előadások, dedikálások várják majd az érdeklődőket.

Az idei nyár utolsó CityMatinés buliját szeptember 7-én rendezik a Palatinuson, ahol a már megszokott hangulatot ismét egy nemzetközi DJ-vel fokozzák a szervezők. A hazai support mellett az ausztrál származású Morgan áll a pult mögé, hogy méltóképp búcsúzhasson az idei évtől a bulisorozat.
Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusa digitálisan felújított képpel és hanggal szeptember 19-től rövid időre visszatér a mozikba, a Pannonia Entertainment és a Magyar Nemzeti Filmalap együttműködésében. A bemutatót szeptember 7-én, a Budapesti Klasszikus Film Maraton keretein belül tartják a Puskin moziban.

Az Örkény István Színház évadnyitó minifesztiválját kilencedik alkalommal rendezik meg a Madách Imre téren és a színházban, szeptember 7-én. A programban koncertek, előadások, jóga és társasjáték is szerepel.
Hamarosan újra itt az Őszi Etyeki Piknik, ahol ismét az évszakra jellemző, szezonális és helyi termékekkel készülnek a szervezők és persze a környékbeli termelők. A helyszín most is az etyeki Gasztrosétány lesz, a rendezvény újdonsága pedig, hogy a Zöldövezet Egyesülettel együttműködésben kiemelt figyelmet szentelnek majd a környezettudatosságnak.
Vasárnap
Kisebb szünet után jön a 11. Markett dizájnvásár a Lumen Kávézóban, ahol a tervezők nyáron készült termékei közül válogathatunk, köztük bőr hátizsákokkal, kerámiákkal, ékszerekkel és szitázott ruhákkal, valamint kiegészítőkkel.
Szeptember 8-án már 34. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legnépszerűbb félmaratonját, melyet 2019-ben is teljesíthetünk párban vagy akár trióban is. A Wizz Air Budapest Félmaraton Budapest legszebb részeire enged rálátást, hiszen az útvonal végig a Duna-parton halad.

A hagyományokhoz hűen újra megrendezik a Magyar Dal Napját a Kobuci Kertben, ezúttal a hazai világzene három kiemelkedő produkciója áll színpadra szeptember 8-án. A műsor már 17:30-kor elkezdődik Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák fellépésével, majd érkezik Lajkó Félix, az estét pedig Palya Bea zárja.
Szeptember 8-án az idei utolsó szabadtéri WAMP design vásáron is közel száz hazai tervező várja az érdeklődőket az Erzsébet téren! Nem csak azért érdemes kinézni, mert idén most utoljára találkozhatunk teljes létszámban az alkotókkal a napernyők alatt, hanem azért is, mert szezonvégi meglepetés akciókkal is készülnek a kiállítók.
Hétfő
A Budapest Bike Maffia a londoni Café Art együttműködésével idén negyedik alkalommal hirdette meg fotópályázatát hajléktalan emberek számára. A tavalyi évhez hasonlóan az önkéntesek egyszer használatos fényképezőgépeket osztottak ki a résztvevőknek, hogy fotóikon keresztül mutathassák meg a várost, ahogyan ők látják. Két dél-afrikai vendéget köszönthetünk majd szeptember 9-én a Lánchíd pesti hídfőjénél, Sean Koch és JPson is Afrika déli csücskéből látogat el hozzánk. Mindketten a Xavier Rudd, John Butler és Jack Johnson által sikerre vitt receptet követik, azaz akusztikus, életigenlő zenéjükkel idézik meg az óceánparti hangulatokat.

Kedd

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásbanSzabó Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Cuhorka Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond.

A vetítést megelőzően Molnár Kata Orsolya a film rendezőjét, Szabó Rékát és a filmre vitt táncszínházi előadás főhősnőjét, Fahidi Évát faggatja.

Znamenák István rendezése szeptember 10-én már a 70. előadásához érkezik. Molnár Ferenc darabjában többek közt Alföldi Róbert, Szatory Dávid, Lénárdt Laura és Lugosi György is színpadra lép.

Norrison bankigazgató a pihenésére készülődik, amikor a családjánál vendégeskedő lány – jónevű amerikai milliomosházaspár egyetlen gyermeke – vészhelyzetet jelent be: férjhez ment. Ami még rosszabb: a szülők megtudták, és útban vannak ide. Ami ennél is rosszabb: a férj egyáltalán nem gazdag. Sőt. Sőt. Sőt! De ami a legrosszabb: már a gyerek is úton van. Norrisonnak egyetlen órája van, hogy kifordítsa a sarkából a világot. Persze ennek ára van. Magas ára. De egy bank gépezete talán elég hozzá… Szerda

Szeptember 11-én, a Birdie című előadással indítja a új évadot a Frenák Pál Társulat, melynek a Müpa ad majd otthont.

Bezártság és izoláció. Szabadság és végtelenség. Frenák Pál koreográfus előadása a bennünk és körülöttünk emelt falakról és határokról és azok túllépéséről szól – legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Mi az, ami bezár és elválaszt minket?

kiállítás középpontjában Szergej Prokugyin-Gorszkij 1909 és 1915 között a cári Oroszországban készített színes fotográfiái, a korai színes fényképezés területén elért izgalmas eredményei állnak. Az orosz fotográfus képei mellett a kiállítás olyan kortárs művészek alkotásait is bemutatja, akik a színes fényképezés jelenségére alkotói módon reflektálnak, a fotográfián belül színelméleti kérdésekkel foglalkoznak, vagy művészetükre Prokugyin-Gorszkij életműve közvetlen hatást gyakorolt.
Humen Fesztivál idén ősszel is elhozza a szivárvány színeit az elfogadás jegyében. Szeptember 11. és 15. között tucatnyi programot kínál a fesztivál: láthatunk öt friss, külföldi filmfesztiválokat megjárt LMBTQ filmet, és négy díjnyertes rövidfilmet, továbbá szerepel a műsoron négy különleges, queer színházi előadás, valamint három fotókiállítás is.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!