Az ünnepi rohangálás és a hatalmas családi ebédek és vacsorák előtt-után igazi feltöltődés lehet egy napot a szabadban tölteni. A Dunakanyar rengeteg lehetőséget kínál – nemcsak nyáron, télen is. Egy egész napos programot állítottunk össze kirándulással, városi sétával, finom falatokkal a maximális feltöltődés érdekében!

Vannak olyan mázlisták, akik ki tudnak szuszakolni egy napot még az ünnepek előtt, amit aktív pihenéssel töltenek – ők bátran nekivághatnak az alábbi programoknak akár már holnap is. Akik még fa, ajándék és az ünnepi vacsora elemei után kajtatnak a következő napokban, azok pont elfáradnak annyira, hogy két ünnep között lesz életmentő az egynapos aktív pihenés a Dunakanyarba.

A csodálatos természeti és kulturális kincsekben gazdag Visegrádi-hegység és környéke tömegközlekedéssel nehézkesen megközelíthető, de a MOL Limo közösségi autómegosztóval bármelyik jogosítványtulajdonos könnyedén elérheti. És hogy mi a teendő, ha már az autóban ülünk a családunkkal együtt?

  • Reggelizz!

Egy korai indulással 9 órakor már Szentendrén lehetünk. Szentendrét az év bármelyik szakaszában érdemes meglátogatni, szezontól függetlenül rengeteg éttermet fogunk nyitva találni, de ha egy igazán jó reggelire vágyunk, akkor az újhullámos desszertek szentendrei kirendeltségébe, a Sweet Dreams-be menjünk. A remek sütik mellett sokféle laktató reggelit találunk náluk nagyon baráti áron – a szendvicsektől kezdve a vajas, lekváros croissant-on át a laktató, tojásos napindítókig.


  • Töltődj olívaolajjal!

Ha Szentendréről Dobogókő felé indulunk, Pomázon kell áthaladnunk – ha pedig arra járunk, akkor vétek nem betérni Tóth Guszti igaziolívájába! Gusztitól 2007 óta rendelhetjük meg a legjobb spanyol és portugál olívaolajokat online, de 2013 óta Pomázon üzlete is van. És hogy miért érdemes betérni egy boltba, ha online is rendelhetünk?

Mert egy külön kis mesevilág, ahol vásárlás közben kóstolhatunk, és rengeteget tanulhatunk az olívaolajokról. Az olajok mellett remek balzsameceteket, olajbogyókat, kekszeket és natúr kozmetikai termékeket is beszerezhetünk a Pomáz Fő utcáján lévő üzletből.

  • Sétálj egy nagyot a szabadban!

Dobgókőről indulva több rövid sétát is tehetünk. Babakocsival, kisgyerekkel a 30 perc alatt teljesíthető Rezső-körútat a kék jelet követve teljesíthetjük, út közben pedig az ország egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk, szép időben tisztán látható a Dunakanyar, az Árpád-vár, a Ferenczy-szikla, a Rám-hegy és a Börzsöny.

A Thirring körút jó 50 perc alatt teljesíthető, de a csúszós, néhol kifejezetten meredek szakaszok miatt ennek csak 10 évnél idősebb gyerekekkel vágjunk neki! A Zsivány körutat egy óra alatt járhatjuk be, kisgyerekkel is nekiindulhatunk a piros jel nyomán a Zsivány-sziklát és a Pilis panorámáját kapjuk jutalmul. Ha a túra után melegednénk egy kicsit, érdemes betérni a sífelvonó melletti Zsindelyes vendéglőbe. Az 1979-ben Makovecz Imre tervei alapján épült Zsindelyes igazi menedékhely nyílt tűzhellyel, kandallón doromboló fekete cicával, 15-féle gyógynövényből készült, forró gyömbéres itallal, korrekt étlappal és árakkal.

Ha nagyon ráérünk, még nyársat is rendelhetünk – a szalonnás, hagymás ételt pedig saját magunk készíthetjük el a kandallónál.

  • Egy kis kultúra és középkor

Dobogókőtől autóval 20-25 perc alatt elérünk az egykori szabad királyi városba, ami ma az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja - girbegurba, macskaköves utcáival, múzeumaival és a bazilikával számtalan lehetőség van egy pár órás kikapcsolódásra. A Balassi Bálint Múzeumban a néprajzi, helytörténeti, ipar- és képzőművészeti gyűjteménnyel ismerkedhetünk, a Vármúzeumban aktuális kiállításokkal, de fél óra alatt az Esztergomi Bazilikát is bejárhatjuk.

A városban számtalan kávézó és cukrászda található, ha pihennénk kicsit. Ha Dobogókőn nem fáradtunk el eléggé, és inkább a középkor vonz minket, akkor a 11-es úton tovább haladva a visegrádi várat is megmászhatjuk.

Pilismaróttól Visegrádig érdemes a tájat figyelni, mert időjárástól függetlenül lenyűgöző látványban lesz részünk.

  • Vacsorázz egy jót!

Esztergom vagy Visegrád után választhatunk, hogy a Pilisen keresztül vagy a Dunakanyar mentén jutunk el Budakalászra. A Budapesthez közeli Schieszl Vendéglő és Borház tökéletes utolsó állomás – házias, svábos konyhájával, méretes adagjaival, családias hangulatával igazi levezető a mozgékony nap után.

Aki nem a volánnál ül, az saját termelésű és palackozású boraikat is végigkóstolhatja, de haza is vihetünk belőlük, hiszen helyben is értékesítik a Schieszl borokat. Sőt, ha ünnep előtt érkezünk, a deli termékeket tartalmazó ajándékaik közül is válogathatunk.

A cikket a MOL Limo támogatta, amely 450 autóval áll a felhasználók rendelkezésére. A legújabb Mercedes-Benz CLA Coupé és Mercedes-Benz CLA Shooting Brake modellek ideálisak azoknak is, akik néha napján kiruccannának a városon kívülre, akár a családdal, hiszen ebben az autóban már akár négyen-öten is kényelmesen utazhatnak.