Nemcsak parkokban és gondozott virágágyásokban, de a járdarepedésekben és betonteknőkben is gazdag növényvilág burjánzik – ezeknek a világát mutatja be a Dányádi Sára Belvárosi növényvilág című könyvecskéje. A csodás grafika meg csak hab a tortán.

Már amikor csak projektként létezett, akkor is nagyon lelkesedtünk az ötletért, így alig vártuk, hogy kézbevehessük a zsebkönyv méretű növényhatározót. Dányádi Sára Belvárosi növényvilág című könyve azonban sokkal több, mint egy szimpla határozó, hiszen nemcsak a növények szakszerű leírását tartalmazza, de csomó izgalmas kultúrtörténeti apróságot is megtudhatunk róluk – a nevük eredetéről, kapcsolódó hiedelmekről, használati módjukról. 

Sára rizográffal, kétszínnyomással készített városi zsebkönyve öt típusba sorolva mutatja be a városban is megtalálható növényeket –  dézsafák, vályúvirágok, terasznövények, járdanövények és kandelábervirágok – kimozdítva minket a „virág, bokor, gaz” lakius megnevezések pontatlanságából. 

A művészeti projektként indult könyvben a Corvina Kiadó látott fantáziát, így 2019 második felében már a könyvesboltok polcain is megtalálhatjuk a növényrajongó barátainkanak akár tökéletes karácsonyi ajándékként is adható Belvárosi növényvilágot. 

Mára a Föld népességének a fele városlakó, akik számára a természet egyre inkább csak absztrakt fogalomnak tűnik, ez a könyv mégis rámutat arra, hogy a növények gazdag világa mennyire áthatja még ezt a minden négyzetcentiméterében megtervezett világot is. 

Dányádi Sára: Belvárosi növényvilág

  • Corvina Kiadó
  • 93 oldal
  • 1990 forint