Habár a Lagavulin szeszfőzdéje nem számít az Islay-sziget legnagyobb lepárlójának, és a legfüstösebb italok sem náluk készülnek, ettől függetlenül valamit mégis roppant jól csinálnak. Film alkotásokban, regényekben és sorozatokban is fel-feltűnik ugyanis a Lagavulin whisky, méghozzá nem véletlenül.

Mi magunk is egyetértettünk abban, hogy a komplex ízvilággal és évszázados múlttal rendelkező Lagavulin mindenképpen külön bejegyzést érdemel nálunk.
 
A Lagavulin bizony a filmalkotások, a könyvek és már a zene világában is megkerülhetetlen tényező
 
Mi a közös jellemző a „Tetovált lány” című filmben, valamint „A lány, aki darázsfészekbe nyúlt” című könyvben? Bizony, mindkét alkotásban felbukkan a Lagavulin whisky.
De a filmes vonalon tovább haladva megemlíthetjük a Parks and Recreation sorozat legismertebb színészét, Nick Offermant is. Ő ugyanis olyan lelkes rajongójává vált az Islay-szigetről származó márkának, hogy saját kiadású Lagavulin edényeket is készít.
Ezt a pozitív hullámot meglovagolva a skót whisky brand 2010 óta zenei fesztivált is szponzorál, illetve külön a fesztiválra készített palackkal is kedveskedik a rajongóknak.
 
Ismerkedjünk meg röviden a Lagavulin whisky történetével
 
Az 1816-os esztendőre datálható a szeszfőzde alapítása, név szerint egy John Johnstone nevű üzletembernek köszönhetően. Szűk fél évszázaddal később vetült csak első ízben a rivaldafény a lepárlóra, amikor a híres keverőmesternek számító John Logan Mackie megvásárolta azt.
Az ő unokaöccse volt Peter J. Mackie, aki később egyenesen a 19. század végének kiemelkedő alakjává vált a whisky világában. Egyenesen látnokként és innovátorként emlegették őt a whiskys berkekben, és bizony sokat köszönhet neki a Lagavulin is.
A közelmúltból az egyik legnagyobb durranását az 1988-as év szolgáltatta a lepárló történetében. A Lagavulin 16 Years whiskyt ugyanis ekkor választották a hat klasszikus malátawhisky egyikévé, ami óriási elismerésnek számít a szakmán belül.
 
A füstösen édes ízvilág, amely meghatároz valamennyi Lagavulin whiskyt
 
Mire is számíthatunk a brand zászlós hajójától, a Lagavulin 16 Years Whiskytől? Leginkább egy 43%-os alkoholtartalommal bíró, kifejezetten testes single maltra.
A nevéből már minden bizonnyal megtippelhető volt, hogy minimum 16 éven át zajlik az érlelése tölgyfahordóban. A kifinomult whisky aromák rajongóit pedig masszív tőzeges füstösséggel, hosszan elnyúló édes ízekkel, valamint fás jegyekkel kényezteti.
Ebben a prémium italban a robusztus füstösség kavargása mellett a vaníliás, citrusos aromák is megjelennek. A kellemes összhatást pedig csak tovább fokozzák a sherrys jegyek. Kifejezetten komplex ízélményt kínál tehát a kóstolása, a komplexitása pedig valósággal rabul ejtheti a whisky iránt érdeklődők szívét.