A színpadon tragikus sorsok elevenednek meg, az emberi lét küszködéseivel azonosulunk. Novemberben két klasszikus, és örökérvényű irodalmi alkotás feldolgozását nézhetjük meg a MU Színházban. Heinrich von Kleist drámája olyan kényes kérdéseket feszeget, mint a nemi sztereotípiák, a nemek közti kommunikáció kérdése, Francz Kafka drámája pedig az emberi lét szorongásaira reflektál, és a hit hatását tárgyalja.

  • Heinrich von Kleist: Pentheszileia

A német író tragédiája az idők során mit sem veszített aktualitásából. A MU SzínházbanKovács D. Dániel fiatal színházrendező feldolgozásában láthatjuk. Milyen az ideális nő? A romantika kora óta úgy tartják kedves, empatikus, gondoskodó, ugyanakkor gyenge és támaszra szorul. A társadalom elvár tőle egy szerepet, és megítéli – sőt elítéli, ha ennek nem felelt meg.

Az egyszerű, hétköznapi ruhák amikben játszunk, a letisztult színpadkép gondolom azt is erősíti, hogy ez a történet kortalan. Itt és most is érvényes. Valójában nem régmúlt idők amazonjairól és görögjeiről, illetve azok harcáról szól, hanem olyan emberi vágyakról, amik bármikor, bárkiben dúlhatnak.” – mesél a darabról Piti Emőke, az előadás Pentheszileiája.


  • Franz Kafka: A per

Kafka groteszk történetét az emberi tehetetlenségről, a sors kiszámíthatatlanságáról, a kisember kiszolgáltatottságáról és a hatalom mindenfelettiségéről a FAQ Színház és a Filmművészeti Egyetem koprodukciójában láthatjuk. A per adaptációjában helyet kap Kafka több novellarészlete is, így a darab valójában egy kísérlet annak a sajátos világnak a megteremtésére, melyet az író a valóság feldolgozása érdekében teremtett meg. Humorral átitatott szorongás, a csontig hatoló gonoszság ábrázolása, egyfajta óda a létezés abszurditásához.

A mi dramaturgiánk eltünteti, felaprózza Josef K.-t. Nincs egyetlen markáns alak. Nálunk Josef K. személyisége nem is annyira fontos. Ebben valószínűleg különbözünk más per előadásoktól. Itt K-nak szinte nyoma vész, feloldódik. Megmarad viszont a hat játszó és a közérzet.” – vázolja a darab tematikáját Tárnoki Márk, a darab rendezője.

További infók és jegyvásárlás ITT.