Melyik városrésze az Budapestnek, ahol az egykori gyár- és ipartelepek helyén a 20. század legváltozatosabb modern városnegyede kiépült? Amelynek ikonikus lépcsőházai igazi sztárok, és nem csak az építészet iránt rajongók között? Bolla Zoltán legújabb könyve Újlipótváros 700 történelmi épületét, az eklektikustól a szecessziós és art deco remekeken át a modern csodákig mutatja be, rengeteg fényképpel és háttérkutatással.

Újlipótváros fogalom, nemcsak az itt élők tekintenek rá különleges lokálpatrióta büszkeséggel, de egy-egy csodás épülete, lépcsőháza is sokkal szélesebb körökben is ismert. Bolla Zoltán, aki eddig főként a hazai art decót kutatta, és akinek könyveivel rengetegen indultak útnak, hogy megismerjék Budapest-szerte ezt az eddig kissé mellőzött stílust, most újabb hiánypótló kötettel jelentkezett. 

A kötet Bollától megszokott alapossággal készült, aki majd 200 km-t „gyalogolt össze” a városrészben, tucatnyinál is több közgyűjtemény és intézmény anyagából gyűjtött, többek között a kutatótársával, Kiss Attilával, a Budapest Fővárosi Levéltárból 400 épület alaprajzát kérték ki, a Mapire-ön több mint 1000 régi térképet, helyszínrajzot, valamint 180 év folyóiratát böngészték át.

Ha kezünkbe vesszük a kötetet, érdemes még egy pillanatra megfékezni a kíváncsiságunkat, és mielőtt belelapoznánk, nyissuk ki rögtön az első oldalnál – a belső borító zseniálisra sikeredett. 

Aki még csak ismerkedne a a környékkel, azt a könyv elején egy 40 oldalas alapos tanulmány várja, amiből nemcsak a városrész kialakulását ismerheti meg, de olyan izgalmas hely- és családtörténeti érdekességek is kiderülnek, hogy melyik mostani sarokbérház helyén volt az a filmgyári műterem, ahonnan Kertész Mihály, a Casablanca rendezője karrierje indult, vagy hol működött Pest-Buda gépesített „sörgyára”, amit Anton Dreher is meglátogatott, vagy éppen hogyan is nézne ki most a Szent István park, ha megvalósul Vágó József városházának terve?

Az Inventáriumban a bemutatott 700 épülethez nemcsak a jelenlegi fotót találjuk meg a házakról, de az építtető, az építész, a tervezés éve, a stílusbeli besorolása is kiderül, valamint nem egy esetben korabeli tervrajz, archív fotók és rövidebb megjegyzések is színesítik a tartalmat. Külön öröm, hogy 100 háznál belső fotók is szerepelnek, így olyan rejtett kincsekre is  „bukkanhatunk”, mint a Kresz Géza utca 38. alatti lépcsőház a bukolikus majolikadíszítésekkel vagy a Pozsonyi út 53-55. elegáns csigavonalban tekeredő, modern lépcsőháza. És ez csak két példa, a könyvben még 98 felfedeznivaló vár az olvasóra!

Ahogy az eddigi kötetek is, ez is abszolút hiánypótló mű, és garantált, hogy nem csak a helyi lakosok forgatják majd lelkesen. A XIII. Kerületi Önkormányzat támogatásával elkészült könyv dedikálása szombaton (október 19.) 16.00 órakor lesz a Láng-Tékában (Pozsonyi út 5.), eleinte a könyv is csak ott lesz kapható.

Bolla Zoltán: Újlipótváros építészete 1861–1945

  • Terjedelem: 312 oldal.

  • Kiadó: Ariton Kft., Budapest, 2019
  • Ára: 8.990 Ft