Most már nem feltétlenül kell bejelentkeznie szervezett városi túrákra azoknak, akik szemrevételeznék a budapesti art deco építészet remekeit. Főleg, hogy a téma szakértője, Bolla Zoltán már csak egyedi kezdeményezésre vezet sétákat. Helyettük viszont idegenforgalmi felkérésre és vásárlói kívánságra megírta a „Budapest Art Deco városnéző séták – walking guide” magyar-angol nyelvű városnéző építészeti útikönyvet, amit kézbe véve könnyedén tájékozódhatunk a látványosságok között.

Az art deco a szecessziónál kevésbé ismert építészeti és iparművészeti stílus, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos és érdekes. A plakátművészet, film és divat világában is jelen volt az 1910-es és 1940-es évek között: a bubifrizurák, csőszerű ruhák, a nagy filmcégek emblémái és a filmes díszletek is e stílusirányzat hatása alatt születtek.  Egyik leggyakrabban használt motívuma után „cikkcakk dekorációnak” is hívták a maga korában. A szecesszió után, abból táplálkozva jött létre, de erősen hatott rá az avantgárd, a kubizmus, konstruktivizmus és futurizmus; jellemző rá a keleti egzotikus jelképek, ókori törzsi szimbólumok beemelése, a töredezett vonalvezetés, egyszerű geometriai formák és a pontozás.

Bolla Zoltán grafikus amatőr művészetkedvelőként hosszú évek óta foglalkozik szenvedélyesen art deco stílusú épületekkel, 2010 óta pedig tudatosan fotózza őket. Kevésbé kutatott és dokumentált témáról van szó szerinte; ennek egyik oka, hogy a magyar art deco nincs olyan hangsúlyosan jelen a magyar városokban, mint a szecesszió. Kezdetben a Google+-on tette közzé képeit,  tavaly ősszel pedig egy hiánypótló kiadványban, A magyar art deco építészet 1.-ben publikálta munkájának gyümölcsét. Idén őszre várható a következő kötet.

Idén a Tavaszi Fesztivál keretén belül a #felafejjelbudapest kampány is felhívta a figyelmet a Budapesten rejlő art deco emlékekre, és Bolla Zoltán is tartott egy népszerű városi túrát, amelyen mi is részt vettünk. Kutatásának eredményeit immár kis méretben is kézbe vehetjük, a Budapest Art Deco városnéző séták – walking guide gyaloglás közben kényelmesen forgatható.

A szerző 200 épület és iparművészeti részlet adataival, 100 fotóval és leírással navigál végig a városon. A könyvben a látnivalók kerületekre vannak felfűzve, egy-egy metróállomás környékére csoportosítva, térképekkel mellékelve. Praktikus szempontok szerint növekvő házszámok szerint haladunk előre, és természetesen angolul is olvasható minden.

Mivel a stílus nehezen azonosítható a külső szem számára, sok laikus valószínűleg naponta elmegy úgy a jegyeit viselő épületek mellett, hogy nem is tud róla. Art deco stílust visel magán például az Új Színház épülete a Paulay Ede utcában (ebben az épületben működött egykor a Parisiana mulató), a Madách házak, a Kazinczy utcai TESLÁ-ban a volt transzformátorház épülete és a Corvin mozi is. A kézikönyv részletezi a történelmi és művészettörténeti előzményeket is.

Bolla Zoltán: Budapest art deco városnéző séták – Walking Guide Ariton Kft., 2017 232 oldal, 400 g 3.990 Ft