A street food és a food truckok soha nem látott virágzásukat élik, és azt gondolnánk, már nem lehet újat mondani a témában. A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola kitalált azonban egy projektet, ami egyedülálló Magyarországon: a Jupiterre keresztelt kocsiban kizárólag megváltozott munkaképességűek dolgoznak.

A Kézenfogva Alapítvány már 25 éve segíti a fogyatékkal élőket életkörülményeik javításával, különböző integrációs projektekkel, képzésekkel és munkavállalással. A Fruccola pedig pár éve saját éttermeinek konyháján alkalmaz megváltozott munkaképességűeket, amiből sokat profitálnak az ép dolgozók is.

A Jupiter stábjába az alapítvány segített alkalmazottakat keresni, akiknek külön képzéseket is szerveztek. Egyelőre értelmileg fogyatékos emberek dolgoznak a pult mögött, de a Fruccola tulajdonosai terveznek egy következő, speciális autót is üzembe állítani, amiben kerekesszékesek is tudnak dolgozni.

A hatfős csapatból ketten vagy hárman tartózkodnak a truckban egy-egy műszakban, és mindig van köztük olyan, akire a komolyabb feladatokat, a rendelés felvételét, kasszakezelést rá lehet bízni, a többiek pedig a háttérben dolgoznak. Volt, aki már dolgozott vendéglátásban, például Tunyi, aki korábban 7-8 helyen is megfordult, többek közt a McDonaldsban, Costa caféban, Starbucksban. „Szeretem, és szívemen viselem a truck sorsát” – mesélte a munkájáról, mikor az Allee-nál táborozó kocsit felkerestük. Tunyi egyébként hivatalos slammerbajnok, pár éve megnyerte a III. Országos Team Slam Bajnokságot társával, Horváth Kristóf színésszel közösen.

A Jupiter a kínálatban is egyedi: raclette-et készítenek, ami speciális, olvasztásra svájci típusú félkemény sajtfajta. Mivel elég drága, és a fondue-höz hasonlóan ehhez is különleges eszköz szükségeltetik, Magyarországon nem annyira elterjedt, főleg nem a street food világában. Vannak persze előnyei. „Azért találtuk ki a raclette-et, mert nagyon egyszerű, könnyen megtanulható az elkészítése. Megolvad a nagy, tízkilós sajt teteje, késsel lehúzzák – ismertette Tausz Péter, aki a Fruccola tulajdonosa, feleségével, Saás Petrával együtt.

A Jupiterben a raclette sült burgonyával, zöldségrudakkal, ciabattában serrano sonkával vagy anélkül kapható 1490-1690 Ft közötti összegért. Ráadásul kivételesen jó sajtokról beszélünk: Ficsor Árpád Dunaharaszti farmján készülnek hagyományos eljárással, adalékmentesen, boldog, szabad réteken legelő tehenek tejéből. A ciabatta pedig a Bake my Day terméke, akik szintén megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak.

Magyarországon több hasonló vállalkozás is működik, de a Jupiter egyik előnye, hogy a dolgozók kint lehetnek a szabadban, és nem egy hátsó vagy alagsori helyiségben dolgoznak, hanem van kapcsolatuk a vendégekkel. Fesztiválokra járhatnak, a társadalom hasznos tagjának érzik magukat. „Látjuk a csapaton, hogy nagyon lelkesek, és szeretik” – tette hozzá Péter.

A Jupiter az idei Sziget Fesztiválon debütált pozitív tapasztalatokkal. Pont velük szemben volt az Európa Színpad, végig hallgathatták a koncerteket. A zömében külföldi szigetlakók pedig nagyon jól fogadták a truckot és személyzetét, és persze a finom sajtokat is, amik kitűnően csúsztak az alkohol mellé. A koncepció egyébként jelezve van a kocsin, mert nehézkes lehet a kiszolgálás, és kellhet hozzá türelem, de azért nincs túltolva: az étel a fő profil, mellesleg a Jupiter egy társadalmi vállalkozás, aminek hasznát visszaforgatják. A környezetvédelem is szempont, az evőeszközök mind lebomlóak.

A truck a Sziget Fesztivál után megjárta a Kincsem Parkban a Food Truck Show-t, illetve rövid ideig az Akvárium előtt táborozott le, december végéig pedig egészen biztosan megtaláljuk őket az Allee-nál a többi kocsi mellett. Szívesen mennek céges és egyéb rendezvényekre is, a következő szezonban pedig egészen biztosan belevetik magukat a fesztiválszezonba.