2020-ban a Csányi utca 3. szám alatt nyílik meg a Zsidó Előadóművészeti Központ, a Gólem Színház állandó játszóhelye, ami a közlemény szerint Európában, de még a világon is egyedülálló projekt lesz.

A Gólem Színház megalakulása napjától kezdve, lassan 15 éve keresi állandó játszóhelyét, és most sikerült megtalálni Erzsébetvárosban: az egykor mézeskalácsműhelyként és pékségként működő, közel 500 négyzetméteres teret 10 évre kapta használatba az önkormányzattól.

Zsidó Előadóművészeti Központ nemcsak a Gólem Színház előadásainak ad majd otthont, hanem tánc, opera, jazz és más zenei produkcióknak is teret kínál a kerületi művészektől kezdve egészen a nemzetközi sztárokig. Az új központ célja, hogy különleges és egyedülálló programkínálatot nyújtson a zsidó tematikájú előadóművészet területén, de akár képző- és vizuális művészeti projektek is megvalósulhassanak.

Helyet kap itt a Gólem Színház teljes repertoárja, de tematikájában a központba illő előadásokat is befogadnak; inkubátorprogramokat is vezetnek majd az előadó-művészetek területén (drámapályázatok, próbaterem és mentorálás, stb); előadó-művészeti tanoda is működik itt, amatőröknek színész-és táncos képzéseket, profiknak mesterkurzusokat tartanak majd; a Zsidó Színházak Szövetségének európai központjaként szakmai fórumokat is szerveznek majd, továbbá különleges – a zsidó konyhát és a hagyományos péksüteményeket modern köntösben bemutató – kávézó és bisztró is nyílik majd helyben.

„Sokat, sokszor és sokakkal tárgyaltunk már, mire eljutottunk Erzsébetvárosba. A zsidó negyed egyedi történelmi öröksége Budapestnek, ami különleges egész Európában. A legnagyobb különbség a krakkói, varsói vagy akár a bécsi hasonló negyedekkel szemben és az, ami igazán egyedivé teszi a »mi negyedünket«, az a benne történő valódi zsidó vircsaft. Itt élő közösséggel – boltokkal, működő zsinagógákkal, mikvével és még rengeteg tartozékával a zsidóságnak – találkozhat az idelátogató.  Ezért volt igazán boldog pillanat, amikor a 7. kerületi polgármester, majd a teljes közgyűlés is támogatta az ötletet, és így most elindulhat, ami mindig is ide tartozott: egy zsidó kulturális központ. Minden, ami előadóművészet a Gólem Színházon innen és túl, egy év múlva, a felújítás után helyet kap itt. Zenei, tánc és újcirkusz produkciókkal és természetesen színházi előadásokkal várjuk 2020 őszétől a közönséget minden évadban legalább kétszáz alkalommal” – mondta Borgula András, a Gólem Színház művészeti vezetője.

A szükséges munkálatok elvégzése után a nyitást 2020 nyarára tervezik. A projekt alakulását az érdeklődők ezen a weboldalon és a Gólem Színház közösségi média felületein követhetjük nyomon.