Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

A legújabb miniszobor – a zongorázó Seress Rezső is felbukkant egykori törzshelye előtt

A Szomorú Vasárnap (Gloomy Sunday) világhírű zeneszerzőjének, Seress Rezsőnek a miniszobrát is megalkotta Kolodko Mihály, a VII. kerületi önkormányza felkérésére. Az alkotás a zenész egykori törzshelye előtt található.

A közeli Dob utcában lakó Seress Rezső 1935-ben írta közös dalát Jávor Lászlóval, amely hamar úgy vált ismertté, mint az öngyilkosok himnusza, mivel több olyan haláleset alkalmával is megtalálták a kottát az elhunytaknál, akik önkezükkel vetettek véget életüknek. A borongós dalt világszerte rengetegen énekelték, többek között Billy Holiday, Serge Gainsbourg, Elvis Costello, Björk és a Portishead is feldolgozta.

1958 és 1968 között, mikor Seress túl volt sikerei csúcsán, gyakran a Kispipában zongorázott az Akácfa utcában, itt kereste fel őt John Steinbeck, Spencer Tracy, Louis Amstrong és Cziffra György is.

Kolodko Mihály egyre szaporodó budapesti miniszobrait elég nagy lelkesedés övezi, a Széll Kálmán téri Mekk Elek rendszeresen virágot kap, a Bem rakpart A nagy Ho-ho-horgász Főkukacát pedig telente sálba burkolják. Csak Erzsébetvárosban az elmúlt hónapban – kicsit szakítva a gerillaszobrászkodással – az önkormányzattal együttműködve három új szobrát is felavatták. A negyedik pedig a frissen átadott Seress Rezső zongorázó miniszobra lett az Akácfa utcában. 

Hasonló tartalmak

Fénytűzoltó, FényHÉV, Fényflotta – Adventi járművek a városban

?>

Az adventi időszakot nemcsak a fényben úszó terek, utak és utcák, hanem a fényekkel felturbózott járművek is fémjelzik.

Budapest

136 éves az első fővárosi villamosvonal – Képgalériával köszöntjük a szülinapost

?>

1887. november 28-án készült el a főváros első villamosvonala, amely a Nyugati pályaudvar és a Király utca között haladt. Képgalériával köszönjük meg a járművek több mint százéves munkáját.

Budapest 150 – Bódis Krisztián kedvenc drónfotóival köszöntötte a fővárost

?>

Egészen különleges szemszögből láthatjuk Budapest impozáns épületeit, tereit, pontjait, újra rácsodálkozva, mennyire nagyszerű hely is a városunk.

Csodás fotókon 2023-as budapesti ősz – Képgaléria

?>

Fotósaink bejárták a várost, hogy elkapják a legjobb pillanatokat.

Neked ajánlott

A