Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Megvan, melyik filmet küldi Magyarország a következő Oscarra „nemzetközi film” kategóriában

A 2019-es Oscaron Magyarországot „nemzetközi film” kategóriában Tóth Barnabás Akik maradtak filmje képviseli. A második világháború után Budapesten játszódó történet középpontjában Aladár, egy magányos nőgyógyász és fiatal páciense, Klára kapcsolata áll.

Tóth Barnabás Akik maradtak filmjének világpremiere a napokban volt a kolorádói Telluride Filmfesztiválon, ahová magyar filmek közül legutóbb a Saul fia kapott meghívást. A film hazai premierje szeptember 19-én a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz, a mozikba pedig szeptember 26-ától kerül vetítésre.

Az Akik maradtak főbb szerepeiben a Jászai Mari-díjas Hajduk Károlyt, és élete első főszerepét játszó Szőke Abigélt láthatjuk. Míg Aladár (Hajduk Károly) egy idősödő, magányos nőgyógyász, fiatal páciense, 16 éves Klára (Szőke Abigél) egy hirtelen és makacs kamaszlány – kettejük kapcsolata áll a film középpontjában.

A második világháború utáni Budapesten  míg Klára kamaszból fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, addig az orvos élete is új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által, körülöttök pedig egyre bonyolódik a politikai helyzet, miközben épül ki a kommunizmus.

Tóth Barnabás számára nem újdonság, hogy idén is az Oscar közelébe került, hiszen Susotázs című vígjátékával – amely a szinkrontolmácsokról szól – az Oscar szűkített listájántavaly felkerült a 10 legjobb élőszereplős rövidfilm közé.

Hasonló tartalmak

Karácsonyi történetek az ünnepekre – 13+1 új mesekönyv gyerekeknek

?>

Gyerekeknek szóló válogatásunkban idén megjelent karácsonyi könyveket: lapozókat, antológiát, regényeket válogattunk többféle korosztálynak.

Hamarosan elnyelheti a föld ezt a legendás pesti kastélyt

?>

A Bogáti-Hajdú-villa a 19. század végén épült, a süppedős talaj miatt pedig a Loire-völgyi kastélyok mintájára ezt is lábazatra emelték.

Szabadidő Kultúra

Múzeumok karácsonya 2023

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadással és foglalkozással készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

Látnivalók és kultúra

Téli fák közül kikandikáló paloták és villák – Sétaútvonalak békebeli környékeken

?>

Nyolc sétaútvonalat ajánlunk, amelyek csodás épületek között, kertes, jó levegőjű helyen haladnak keresztül, hiszen a kopasz fák között most még jobban látszanak a házak.

Neked ajánlott

A