A korábbi Városligeti helyszín helyett a sokkal alkalmasabb, egykori MÁV Északi Járműjavítójának épületeibe költözik a Közlekedési Múzeum. A hatalmas kihívást jelentő ipari műemlék áttervezésére olyan világhírű irodák is pályáztak, mint a Bjarke Ingels Group, a Foster & Partners vagy a Diller Scofidio + Renfro. Ez utóbbi személyében a győztes tervet már februárban kihirdették, de a nemzetközi pályázatra beérkezett további 14 pályaművet most láthatjuk először egy kiállítás keretében.

Eddig csak a győztes iroda, a Diller Scofidio + Renfrolátványterveit és elképzeléseit ismerhettük meg arról, hogy milyen is lesz a leendő Közlekedési Múzeum. Ám a most nyitott, és szeptember közepéig a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben megtekinthető kiállításon végre elmerülhetünk a többi iroda elképzeléseiben is. 

A tervezés nagy kihívások elé állította a szakmát, hiszen nemcsak egy teljesen más funkciójú, hatalmas ipari csarnokot kellett a műemléki előírásoknak megfelelően megőrizni, de a múzeum témájának sajátosságából adódó jellegzetességek – 619 nagyjárművet mutatnának be – is szokatlanok. Valamint ki kellett találni, hogyan illeszkedjen az ide kerülő műtárgyraktár, szakkönyvtár, dokumentációs központ és műszaki restaurátori tudásbázis is a múzeumhoz. 

A mostani kiállításon látható először a többi díjazott pályamű is, hiszen a tervek közül kettőt ajánlott a zsűri megvételre, és három elképzelést díjaztak még a győztesen felül. A megvett pályaművek a Foster & Partners + CÉH és a gmp International GmbH tervei. A díjazott pályaművek közül harmadik helyezett lett az Építész Stúdió Kft.-é, a második pedig a Reichen et Robert & Associés / Ralph Appelbaum Associates / PLANT Atelier Kis Péter társulásé.

A kiállításon nemcsak a látványterveket ismertetik a bíráló bizottság kommentárjaival körítve, de a Járműjavító ipari örökségét és a múzeum több mint egy évszázados történetét is összefoglalják annak egy gyorstalpalón, aki most találkozik először a helyszínnel és a projekttel.

A Paradigma Ariadné tervezte izgalmas, labirintusszerű installációban bolyongva könnyen befogadhatóvá válik a sok terv, nem folynak össz egyetlen masszává: a „feldarabolt” térben semmi nem tereli el a figyelmünket, tudunk csak az éppen elénk kerülő látványra koncentrálni, és kivesézni a látottakat. Vitézy Dávid a megnyitón felvetette annak is a lehetőségét, hogy jövő nyáron – még a kivitelezés megkezdése előtt egy pop-up kiállítás keretében – már magát az Északi Járműjavítónak a helyszínét is megismerheti majd a nagyközönség.

  • A kiállítás 2019. szeptember 15-ig látogatható az Ganz Ábrahám Öntödei Múzeumban (1027 Budapest, Bem József u. 20.).