Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

Új Duna-parti sétány épülhet jövő nyárra – stégekkel, part menti gyalogutakkal és piknikezőhellyel

Pesterzsébeten a Kis-Duna-partján a jódos-sós fürdőtől egészen Soroksár határáig egy majd egykilométeres szakaszon épül összefüggő sétány. Cél, hogy a folyó könnyebben megközelíthető legyen, a vízközeli élmények növeléséhez stégek, part menti gyalogutak és piknikezőhely is épül, amelyeknek a koncepcióját a 2018-ban elnyert TÉR_ KÖZ pályázat elnyerése után közösségi tervezéssel alakították ki.

A Duna Budapesten belüli szerepéről, ki (nem) használtságáról, a part menti rekreációs, sport-, gasztro- és szórakozóhelyekről, és az ezeket érintő tervekről és már nagyon sokat és sokszor írtunk, hiszen szuper adottságokból és izgalmas lehetőségekből nincs hiány.

Ez igaz a Kis-Duna pesterzsébeti szakaszára is, ahol az önkormányzat tervei szerint már jövő nyárra egy 900 méteres sétány épülne ki, amely a frissen átadott, különleges vizű jódos-sós gyógyfürdőtől Soroksárig húzódna – írja a PestBuda a pestrezsébeti lapra hivatkozva. A környéken nemcsak a fürdő és a strand bővítése hozott nagy változásokat az utóbbi időben, de a Hullám Csónakházak közül is több megújult változatos funkciókkal. 

Bár a szakaszon található egy elavult, gyomos sétaút, ez viszont nem járható át végig a Duna felé, mivel a partot több helyen kerítések szabdalják fel. A tervezett sétány a csónakházak és éttermek előtt fut majd, ám a mostaninál több helyen, és egyszerűbben lesz megközelíthető a folyó a Vízisport utca felől, úgynevezett „vízi sétányokkal”: ezek olyan stégek lennének, amelyek a part menti gyalogútból nyúlnak ki, és pár tíz méter után vissza is kapcsolódnak abba. 

A stégeken napozóteraszokat alakítanának ki, az egyes stégek közé pedig olyan hálókat feszítenének ki, amelyeken szintén relaxálni lehete. A terveknek része a már itt található szabaidős funkciók fejlesztése is – ennek legfontosabb elemeként a a vizes játszóteret felújítanák és kibővítenék, mellette pedig kültéri fitneszparkot és egy piknikezőhelyet is kialakítanának. 

A kerékpárosok számára a Vízisport utcában alakítanak majd ki külön sávot, a sétányt meghagyva a gyalogosoknak (biztonsági okokból, mivel a parti szakasz szélessége nem engedi egyszerre a két zóna elválasztását ).

A projekt megvalósításra TÉR_ KÖZ pályázat tavalyi elnyerésével nyílt lehetőség, a tervek kidolgozásába és a leendő funkciók kialakításába a lakosságot is bevonták: két nyílt tervezési alkalommal mindenki elmondhatta, milyennek is szeretné látni a környéket, ennek részletei Budapest dialog oldalon nyomon is követhetőek.

Hasonló tartalmak

Átadták Budapest 2023-as Építészeti Nívódíját

?>

Budapest Építészeti Nívódíját azok a munkák kapják, melyek hozzájárulnak egy élhető(bb) város létrehozásához. Mutatjuk az idei nyerteseket.

Budapest

A mélység, ami elnyelt tankokat és téglagyárat is – A Feneketlen-tó története

?>

Ha rendeznénk egy „fenyegető elnevezésű budapesti helyek” versenyt, a Feneketlen-tó biztosan dobogós lenne. Na de miért kapta a 4-5 méter mély tó ezt a furcsa nevet?

Egy kis időre igazi tél lett – Képeken a november végi havazás pillanatai

?>

Pár órán át kitartott a sűrű hóesés romantikája, ami mára emlék lett csupán. Képeinkkel felidézzük a manapság ritkaságszámba menő pillanatot.

Egészen különleges helyen lesz az ország legnagyobb karácsonyfája

?>

December 3-tól ismét zöldbe borulnak a Megyeri híd pilonjai, így immár harmadjára lesz ez az ország legnagyobb karácsonyfája.

Neked ajánlott

A