Átfestették Budapest legelső tűzfalát: Vasarely helyett olimpikonokat nézhetünk majd a Kiskörúton.

Tűzfalújrafestési esetből nem ez az első, pár hónappal ezelőtt a lágymányosi, Bertalan Lajos utcai kócsag már felkeltette a nyilvánosság figyelmét. Ezt eleve ideiglenesnek tervezték, a MOME diákjai minden évben új tematikát adtak volna a falnak - az idén 100 éve nyitott Bauhaus-iskola inspirálta új változat váltotta volna madarat, de végül a budapestiek kérésére maradt az eredeti festmény.

Most Budapest legelsőként megfestett tűzfala tűnt el egyik napról a másikra – a Deák tér közelében a tűzoltóság oldalfalán volt látható a Vasarely képét ábrázoló alkotás.

A kép, Rapa és Vegaz alkotása majdnem egy évtizede készült el a Színes Város égisze alatt. Akkor még senki sem sejtette, hogy ekkora mozgalom lesz a tűzfalfestészetből városszerte.

Flór Péter egy 2013-as interjúban még így mesélt a kép születéséről: "2008-ban Megyeri András fejében született meg az ötlet, aki Ghánában önkénteskedett. Ott látta, hogy a falfestés milyen sokat segíthet az emberek hangulatán. Ekkor megfogant  a gondolat, hogy a Vasarely-féle "Színes Város"-koncepciót esetleg újra lehetne értelmezni itthon is...  A Flórián tér volt az első festésünk 2010 áprilisában (ez még csak egy aluljáró fala volt - a szerk.), aztán a Városháza Park.”

Az új kép tematikája sokkal kevésbé lesz elvont – a magyar olimpikonok és győzelmeik előtt tiszteleg, többek között Keleti Ágnes tornász, Egerszegi Krisztina vagy Gyarmati Dezső vízilabdázó tűnt fel a falon.