A városnézésnek egy ötletes és nagyon mai módját próbáltunk ki a napokban, amit Hipernet TúraBOT néven ti is könnyen megtalálhattok online. Ennek segítségével úgy olvashatunk vagy hallgathatunk izgalmas és rövid történeteket a városunkról (teljesen ingyen), hogy csak a telefonunkat kell magunkkal vinnünk: a Facebook Messenger alkalmazáson keresztül automatikus üzenetek, GIF-ek, térképek, képek kalauzolnak a városban. A dolog nagyon jól működik: innovatív, informatív, gyors, kényelmes, jól illusztrált és tényleg érdekes. A fővárosban 5-féle túrából választhatunk, de Budapesen kívül amúgy Szegeden, Pécsett, Balatonfüreden és Debrecenben is nekiveselkedhetünk így az utcáknak.

Mit csinál egy Columbo-szobor Pesten? Miért van egy revolveres kismókus szobor a Falk Miksa utcában? Miért terelte Jókai a teheneit minden évben a nyolckerből Hűvösvölgybe? Hol és miért lakott bordélyházban Krúdy?

Például ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, ha belevágunk a nemrég debütált Hipernet TúraBOT programjába. Egy izgalmas és innovatív kezdeményezésről van szó: egy Facebook Messengeren elérhető chatbotról (egy olyan szoftver, ami képes az emberi beszélgetés, jelen esetben üzenetváltás szimulálására), amely izgalmas és ingyenes városnéző túrákra visz Budapesten – sőt amúgy Szegeden, Pécsett, Balatonfüreden és Debrecenben is –, miközben auidoguide-okkal, képekkel, GIF-ekkel az ország és fővárosunk rejtett szépségeiről, titkairól és történeteiről tanulunk.

A legjobb része, hogy nagyon könnyen és bármikor elérhető: ha rákeresünk a Hipernet TúraBOTra a Messengerben, már el is indíthatjuk a személyes városnézésünket. Kapunk néhány kérdést (pl. hogy melyik városban járunk és melyik túrát választjuk), cserébe pedig térképpel, pontos helyszínekkel látnak el, és innentől nekünk csak követnünk kell az útvonalat.

Amint fentebb is láthatjátok, ha megtaláltunk egy helyszínt, két lehetőségünk lesz, vagy audioguide-on keresztül, Pál András színművész hangján hallgatjuk meg a sokszor rejtettebb látnivalók történetét, vagy szöveges leírást kérhetünk róluk. A túra nem több két óránál, barátokkal vagy szólóban is jó kis program.

A túraútvonalak megalkotásához szakmai partnerként a budapesti tematikus túrákat szervező Hosszúlépés társult, akikkel tavasszal egy több hónapos munka kezdődött el: az egyes útvonalak állomásairól hosszadalmas kutatómunka során gyűjtötték össze a legérdekesebb tudnivalókat, amiket utána egy lelkes fotósokból, illusztrátorokból és szövegírókból álló csapat formált át szórakoztató és informatív audiovizuális tartalommá.

A chatbot június 26-tól már elérhető bárki számára, ingyenesen, Budapesten például a következő témák mentén:

  • A bulinegyed nappal – VII. kerület
  • Az utolsó vízcsap – VII. kerület
  • Budapest alatt és felett – V., IX. és XI. kerület
  • Nyolcker más megvilágításban – VII. és VIII. kerület
  • Ódon titánok és apróságok – XIII. és V. kerület

Nem titok, hogy a kezdeményezés mögött a Telenor áll, a cél pedig, hogy megmutassák, hogy a Hipernet mennyiféle élményt nyújt az embereknek. Ha bejárjátok a túrát, és kedvetek támad posztolni, használjátok bátran a #nagyonte hashtaget! A Hipernet TúraBOT-ot ITT éritek el.

A Hipernet TúraBOT ingyenesen elérhető, de használatához wifi- vagy mobilinternet-elérés szükséges; az utóbbi a felhasználó tarifacsomagja szerinti költségekkel járhat.