Szinte egy pillanat alatt eltelt a május, vele együtt pedig a "tavasz" is. Emiatt viszont nem érdemes csüggedni, hiszen nemsokára – ha az időjárás is engedi – beköszönthet a szabadtéri koncertek, a vízparti fröccsök és a különféle fesztiválok időszaka. Most már végképp ideje kimozdulni!

Csütörtök

Egy fesztivál a Bartók Béla Boulevardmúltjáról, jelenéről és jövőjéről, a kreativitásról és tudásról, az örömről és együttlétről, ami átszövi az utca és környéke történetét. Május 30. és június 2. között lesznek a negyeden keresztülhaladó táncelőadások, amelyek alatt más szemszögből nézhetünk majd az ismerős épületekre, interaktív térinstallációk dobra hangszerelve és városi hangjátékok, konceptuális vacsoraprojektek, és még sok más.
Harmadik alkalommal rendezik meg idén a Gárdonyi Pikniket, amely három egymást követő csütörtökön tölti meg élettel a XI. kerületi Gárdonyi teret. A program gerincét a koncertek (többek közt a Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint duó, a Los Orangutanesé és a Kozma Orsi Quarteté) alkotják majd, de a fesztivál minden napján szerveznek közösségi pikniket, design piacot és a társasjáték is kiemelt figyelmet kap a Játszóház csapatának köszönhetően.
Egy különleges este keretében Budapest egyik legjobb koktélbárjának bartenderei bemutatják kedvenc nyárravaló tételeiket. Lesznek fehérek, vörösek, rozék. Finomak, könnyűek, nehezek. Egyszerűek, komplexek, nehezek. Ráadásul olívaolajjal és bogyóválogatással, érlelt sonkával és kézműves kenyérrel, valamint sajtválogatással megrakodott borkorcsolyatálak is érkeznek melléjük.


A hazai kisüzemi sörfőzés egyik zászlóshajója, a Horizont Brewing mint sörfőzde és mint márka is új korszakba lép – erről, valamint a megújult arculatukról is mesélnek majd. Valamint bemutatják két új sörüket is: a bolgár White Stork Brewery-vel közösen főzött. tételek egyike a Take Me Somewhere Nice, egy könnyed sour IPA passiógyümölccsel, ami fanyar és kesernyés egyszerre, a másik pedig a Burst Into Flame nevű mandarinos saison. Egészségünkre!

A gyönyörűen fényképezett alkotásban összemosódik fikció és valóság, Cave képzelt és igazi élete, de természetesen feltűnnek benne állandó alkotótársai – zenekara, a Nick Cave & the Bad Seeds tagjai, vagy éppen Kylie Minogue és a színész Ray Winstone –, illetve néhány remekül sikerült koncertbe és a lemezfelvételbe is belepillanthatsz. A Push The Sky Away című album munkálatai közben készült 20.000 nap a Földön intim portrét fest az alkotófolyamatról, azt vizsgálva ezáltal, hogy mi tesz minket azzá, amik vagyunk. A lebilincselő alkotás egyben a kreatív szellem változásra ösztökélő erejének ünneplése is.
Négy akrobata egymást figyeli, felméri, hozza-viszi, dobálja és közben átejt minket a jelenetek metaforikus kör-körösségével: találkozók, felfedezések, hibák, hatalomjátékok, csábítások, manipulációk, “intarsio” azaz töredék, maga az élet: emberi kapcsolataink kaleidoszkópja. Egy folyamatos mozgásban lévő cirkusz, erős, költői, vicces és szívmelengető.

Péntek

Május 30-31-én eddigi legszínesebb, legizgalmasabb programjával tér vissza a Brain Barjövőfesztivál. A kétnapos eseményen Budapest vendége lesz Frank Cooper, a BlackRock globális marketingvezetője, a BuzzFeed, a Pepsi és a legendás Def Jam lemezkiadó korábbi kreatív főnöke. A fesztiválra érkezik Sherin Khankan, aki Európa egyik első női imámjaként az iszlám totális reformját és a szélsőségesek legyőzését tűzte zászlajára. A magyar fővárosba látogat Jack Horner őslénykutató, a Jurassic Park-filmek főtanácsadója, aki a dínók feltámasztásának lehetőségeiről beszél majd. Itt lesz a világszerte ismert adattudós, a MIT Media Lab professzora, Cesar Hidalgo is, aki a vállalatok és a nemzetek tanulási képességét kutatja.

A TEDxBudapestSalon vendégei arról beszélgetnek, hogy miként tudjuk a bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot az előnyünkre fordítani, és milyen oktatási modellek és emberi tulajdonságok segítségével leszünk képesek arra, hogy rugalmasan, adaptív módon reagáljunk a jövőre.

Az italo disco most népszerűbb, mint valaha, az irányzat jelenlegi visszamenősítésében pedig fontos szerepe van egy ausztrálnak - bizonyítva, hogy ez az egyedülálló zenei világ globális kultusszal bír. A Melbourne-ben élő George Hysteric 2011-ben indította el a Mothball Recordot, a kiadó pedig azóta is élen jár a ritkánál ritkább 80-as évekbeli italo-gyöngyszemek újrakiadásában, melyhez a forrást az alapító bámulatos méretű, elképesztő kincsekkel teli vinylgyűjteménye szolgáltatja.

A Cirque du Quimby tavalyi Dürer Kertes debütálása után, most egy még nagyobb porondra költözik. A cirkusz kiszámíthatatlansága remekül rímel a Quimby folyton változó, örvénylő zenei áradatára. Mindez a dallistán is meglátszik majd, amiben az oroszlán üvöltés ereje keveredik egy kötéltáncos lebegő ügyességével. Mindezt pedig tovább fokozza a Freak Fusion Cabaret underground társulatának játéka. Senki se csodálkozzon, ha az artisták majd falra másznak, a levegőben tűnnek fel, a fénnyel zsonglőrködnek vagy éppen a tűzzel játszanak. A szürreális játékból a zenekar tagjai sem maradnak ki: nem kizárt, hogy dal közben a legváratlanabb helyeken bukkannak fel hangszereikkel vagy Kiss Tibi egy égő kalapban gondoskodik a fináléról.
Május 31-én újra visszatér Magyarországra Steiner Kristóf egy nyárköszöntő lakomára, amit a Vegan Gardenben fog prezentálni. A négyfogásos menü olyan fogásokból áll majd, mint hummusz és shakshuka friss fehérhagymával, csípős korianderszósszal, házi banánfagylalt mogyoróvajas csokoládés zabkekszmorzsákkal vagy a vegán "Salad Nicoise". De természetesen fröccsözésre, sörözésre vagy limonádézásra is lesz lehetőség.

A grunge-os, metálos rockot játszó Trillion, melynek tagjai játszanak többek közt az Apey & The Pea-ben, a Grand Mexican Warlockban és a Jazzékielben is a Like Water lemezbemutatója után fél évvel visszatér az Akváriumba, és egy új klippel is készül az alkalomra! ​A vendégük pedig nem más, mint az idén nyáron tizenöt éves alakulását ünneplő keszthelyi Néhai Bárány. A banda az NKA és a Hangfoglaló Program kedvezményezettjeként tavasszal új EP-vel és klippel kíván előrukkolni, amit rövidesen egy tőlük megszokott terjedelmű nagylemez is követ majd.

Szombat

Hagyd hátra a várost, Etyeken vár a nyár most! Június első hétvégéjén nemes italok és ízek, zenei- és gyermekprogramok várnak a Gasztrosétányon. Lesz Jumpin’n’Stompin swing koncert és többek között fellép a Band of Streets is. Tökéletes nyárindítás!

A Hajógyári-szigeten egy egész hónapon át gyereknap lesz! Június 1. és 23. között ugyanis ezúttal is minden hétvégén egy hatalmas játszótéré változik a sziget, ráadásul minden program ingyenes. Az első hétvégén fellép Halász Judit, rajzfilmslágereket idéz meg a Daniel Speer Brass, lesz színház, különféle kreatív foglalkozások, kalandpark, komédia, és a szülők örömére retro videojáték sátorral is készülnek.
Június 1-jén már második alkalommal rendezik meg Budapesten a Stil vor Talent Festivalt, amely ezúttal is egész napos programmal és nemzetközi fellépőkkel várja a táncolni vágyókat. A nappali helyszín a Lupa-tó lesz, ahol a fesztivál számára elkerített területen lehet majd bulizni többek közt Oliver Koletzki és Niko Schwind három órás b2b szettjére, este pedig az Akvárium Klubban folytatódik a fesztivál.
Május 31. és június 2. között rendezik idén az Eleven Tavaszt a Bartók Béla úton azzal a céllal, hogy életre keltsék a környék eddig még kihasználatlan tereit. A fesztiválhoz ezúttal is rengeteg helyszín és résztvevő csatlakozott a Hadiktól a Béláig, a programok közt pedig találunk mini WAMP piacot, koncerteket, gyerekprogramokat, valamint kiállításokat is.

Rangos művészek, egyedi, különleges előadások – a Zsidó Művészeti Napok május 25. és június 2. között, immár negyedik alkalommal ismét meglepetésekkel vára a zsidó kultúra kedvelőit. A fellépők közt olyan művészek neveit találjuk, mint Horgas Eszter, Bálint András, Mácsai Pál, Lukács Miklós, a Budapest Bár, a Budapest Klezmer Band, Hernádi Judit, Dunai Tamás, Falusi Mariann, Gabriella Szűcs, Váczi Eszter, Jávori Ferenc „Fegya” és Kováts Kriszta.
Mi is az a Bauhaus?
Miről ismerünk fel egy Buhaus épületet? Mik a Bauhaus stílusjegyei? Pasaréten számos gyönyörű Bauhaus és modernista lakóépület és villa maradt fenn a mai napig – ezeket a kincseket fedezhetjük fel a Budai Séta bemutató sétáján, ahol nemcsak csodaszép Bauhaus emlékeket láthatunk, de többek között a fenti kérdésekre is választ kaphatunk.
A Kórusok Éjszakája fesztivál 2013 óta létezik, célja, hogy felhívja a figyelmet az énekhang erejére, hogy énekelni jó bárhol és bármikor. A fesztivál egyedülálló élményt nyújt a szervezők, a fellépők és a közönség számára is, mindannyian megérezhetik saját hangjuk szépségét, a közösség és összetartozás erejét.A fesztivál helyszínei a Palotanegyed izgalmas terei: templom, múzeum, belső udvarok, moziterem, egyetemek, közösségi terek. Párhuzamosan tíz koncerthelyszínen és négy flashmobhelyszínen lép fel hat műfaji kategóriában (gyerekkórus, klasszikus zene, könnyűzene, kortárs/modern zene, népzene, régizene) összesenmintegy ötven, külföldi, vidéki, budapesti, régi és új kórus.

Vasárnap


A magaslati életérzéshez a Szent István Bazilika, a Parlament, a Budai vár, a Mátyás-templom és a Citadella nyújt izgalmakat a szemnek, míg a Be Massive lemezlovasai kedveskednek fülnek. A gasztronómiai élményekről sem feledkeztek meg a szervezők, hiszen a Hotel President Budapest kínálatában a borok, pezsgők és koktélok mellett az apróbb harapnivalóktól a grill ételekig garantáltan megtalálod a kedvedre valót.
Közel tizenkét év után visszatér Budapestre a kétezres évek egyik legismertebb együttese, a német Tokio Hotel! A turné apropóját adó vadonatúj show és album mellett pedig a csapat több komoly meglepetést is ígér, így valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a régi rajongóknak is érdemes lesz kilátogatnia rá.

A jazz és az experimentális zenékben is járatos gitáros és szaxofonos külön-külön már felléptek a koncertsorozat felvonásain, de így duóban most először. Az élőzenés játék alatt vetített filmek nagyrésze a csodálatos orosz-amerikai avantgárd fimrendező Maya Deren alkotási lesznek.

Hétfő

Benny Golson munkássága jelentős mértékben járult hozzá a jazz világ alakulásához, ő az egyetlen élő jazz művész, aki nyolc klasszikus kiadvánnyal, köztük az egyik legismertebb örökzölddel, a Whisper Not című standard-del gazdagította a világ jazz repertoárját. Több mint harminc saját albumot vett fel számos különböző stúdióban az Egyesült Államokban és Európában egyaránt, közreműködőként pedig megszámlálhatatlan korongon szerepel. Az egyik egyik legnagyobb élő jazz legenda ezen az estén összeszokott kvartettjével ad dupla koncertet a Budapest Jazz Clubban.


Az ausztrál, de jelenleg Németországban élő énekes-dalszerző, Lucas Laufen egy este erejéig a Pótkulcsba látogat, ahol gitárjával és falsetto hangjával igyekszik majd elvarázsolni a hallgatóságot, június 3-án.

Kedd


A Horizont Brewingnál nincs megállás, a csütörtöki dupla sörpremier után június első napjaiban is bemutatnak egyet. Nyári frissítő címén készítettek egy gose-t, amit citrom- és lime-héjjal, valamint intenzív illatú szecsuáni borssal dobtak fel. Friss, fanyar, alacsony alkoholtartalommal, mint egy jó nyári limonádé. 
Kiscsoportos műhelyfoglalkozás keretében a RisoPlant alapítóinak segítségével egyedi üvegkertet készíthetsz általad választott pozsgás növényekkel és dekorelemekkel, valamint megismerheted a pozsgás növények igényeit és jellegzetéseiket.

Június 4. és 8. között a Société Budapestben az esték sokak kedvenc boráról, az oly sok színben pompázó rozéról fognak szólni. Ezen az öt napon több mint tízféle, a sommelierük által válogatott bort kóstolhatsz meg, amelyekhez ötféle étellel is készülnek. De ne hagyd ki az öt tapast sem, amit a séf, Krasznai Norbert kimondottan rozé szelekciónkhoz párosított. Vegetáriánus és vegán opciók szintén elérhetőek lesznek az ételekből.

Szerda

Harmadik alkalommal rendezik meg idén a Belvárosi Sörfesztivált, ahol 2019-ben is megtaláljuk majd a világ sörnagyhatalmait, kóstolhatunk prémium külföldi és hazai tételeket, de mellette erős street food választékra és zenei programokra is számíthatunk június 5-10. között, a Szabadság téren.

Rocketman egy nagyszabású zenés fantázia Elton John áttörést hozó éveinek hihetetlen emberi történetéről. A film azt a fantasztikus átalakulást követi nyomon, ahogyan a félénk zongorista csodagyerek Reginald Dwightból világszerte ismert szupersztár lesz Elton John néven. Az inspiráló történet – mely Elton legkedveltebb dalaira van felfűzve, a főszereplő Taron Egerton előadásában – nyomon követi a kisvárosi srácot azon az úton, melynek során a popkultúra egyik legikonikusabb figurájává nőtte ki magát.