Az elkövetkezendő egy hétben először lép fel Budapesten a diszkó keresztapja, valamint a világ egyik legismertebb gitárosa, de elindul a gasztrofesztivál-szezon is, és több szabadtéri partit is ajánlunk. De lesznek még pokrócos piknikek, városnéző túrák, palántavásárok, és még sok más is. Májusban is érdemes tehát kimozdulni!

Csütörtök

Négy napon keresztül, május 9. és 12. között élvezhetjük ismét a növényi ételekkel járó gasztroörömöket a VII. Vegan Food Fest jóvoltából, melyet ezúttal is az Allee melletti Gasztrosétányon rendeznek meg. Magyarország vegán és vegánbarát éttermei, cukrászdái, street foodosai és bisztrói ezúttal is készülnek olyan különlegességekkel is, melyeket kizárólag a fesztiválon lehet majd megkóstolni.
A Magyar Képregény Szövetség tizenötödik alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes fesztiválját. A jubileumi alkalomból öt napon át ünnepelhetjük a képregényeket: május 8. és május 11. között képregényes kulturális programok lepik el Budapestet, kiállításokkal és beszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

Az est aktuális és kortárs! Házigazdája Nényei Pál író és pedagógus, aki meghívott vendégeivel nemcsak irodalomról, hanem oktatásról is beszélget. Talán már Kazinczy óta lobog a harc tüze a magyar irodalomban: harcol a „fentebb stíl” a népszerűvel, a nyugatos a napkeletessel, a népies az urbánussal, kirekeszti az igaz nemzeti a kozmopolitát, mire a kozmopolita kirekeszti az igaz nemzetit. Az est nem kevesebbre vállalkozik, mint arra, hogy végre eldöntsük, melyik a jobb: Blumfelder Aurél vagy Rittyentős Jóska?
Be lehet temetni az árkot? Ki lesz a hídverő? Beköszönthet az áldott béke?

Csak Erdőbényén tizenkét borász van, akik nem beleszülettek a szakmába, nem borásznak tanultak, hanem életük egy pontján úgy döntöttek, ezzel kezdenek foglalkozni. A Société Talks mintájára elindul a Société Wine Stories & Jazz beszélgetéssorozat, ahol a meghívott vendégek (első alkalommal a SanzonTokaj és a Préselő Borház) három-három bort mutatnak be, néhány izgalmas sztori kíséretében, amiből kiderül, mi vezette el őket a borkészítés útjára. A bemutatott borokat természetesen megkóstolhatod, amelyek mellé a Société séfjei hozzájuk illő falatokkal készülnek. És ha már a párosításoknál tartunk, a jazz sem hiányozhat: ezúttal a Krecsmáry - Molnár - Sági Trió fog zenélni a beszélgetés után.

A Sophie Hard az író-költő-slammer Kemény Zsófi és a Csaknekedkislány gitáros Konsiczky Dávid trap-es trash-rap projektje: műfaji játék sok öniróniával és társadalomkritikával. Feminista hiphop. Ezen az estén pedig új lemezüket mutatják be, ami valószínűleg folytatja a Piaci résen megkezdett utat.
Csütörtökön a 80-as évek egyik kultikus alternatív zenekarával ünnepli harmadik születésnapját a PONTOON. Az Európa Kiadó anno rövid idő alatt a korabeli hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese lett, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal a 90-es évek közepéig működött. 2004-ben az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából újra koncertet adtak az A38 Hajón, majd ezt követően 2013-ban új albummal jelentkeztek, immáron friss felállással. 2016 év végén jelent meg az együttes legfrissebb anyaga …Valahol lenni… címmel. A zenekar 2017-ben egy friss felállással újra a fesztiválok, zenei klubok rendszeres szereplője lett, nyár elején pedig egy telt házas MÜPA koncerttel örvendeztette meg a rajongókat. 2018 márciusán kiadták legújabb kislemezüket, Nincs kontroll címmel.


A The Qualitons sajátos funk-rock-experimentális zenéjét a koncerteken a vokális, fülbemászó dalok, a groove-os lüktetés, a pszichedélia és az improvizáció különleges találkozása jellemzi. Az új zenei anyaguk merész, progresszív irányt mutat, de visszaköszönnek a rájuk jellemző sokvokálos, több tételes, akár tíz perces dalok és a groove-os alapok. Legújabb daluk már a következő lemezükre készült, ami a KEX zenekar egyik dalának feldolgozása, Zöld sárga címmel. Ez a dal ismét egy új, izgalmas szín a zenei palettájukon. A Zöld sárga és a remekül debütált új lemezük anyaga is elhangzik az A38 hajón, természetesen az előző két albumuk slágereivel karöltve.

Péntek

Újra szabadtéren a fővárosban a Punnany Massif! A hazai paletta egyik legnépszerűbb koncertzenekara évek óta tölti meg a Budapest Parkot élettel, ami a 2019-es szezonban sem lesz másképp! A srácok a régi kedvencek mellett vadonatúj szerzeményekkel is készülnek, így hamisítatlan nyárindító bulira érdemes számítani!
Negyven éve mutatták be minden idők egyik legnagyobb hatású filmjét, az Alient! Ridley Scott horrorklasszikusának jubileuma alkalmából a mozi előterében egy különleges kiállítást tartanak majd a film vizuális világát megálmodó H. R. Giger grafikáiból, meghívott szakértők beszélgetnek majd az Alien máig tartó popkulturális hatásáról, és persze levetítik majd A nyolcadik utas: A halál rendezői változatát is.
Borganika és a Negura közös vacsorája az európai szokásoktól kissé eltérően, tradicionális Srí Lanka-i módon történik, így a vacsora egyes elemei nem egymás után, hanem egyszerre kerülnek tányérra. A színek és ízek kavalkádjáról Gannoruwa Réka, a Negura Cooking School alapítója mesél majd a vendégeknek, az este során pedig olyan fogásokat lehet majd kóstolni, mint a chilis ananász, zöld mangós rák vagy parippu (kókusztejben főtt vöröslencse).

Egy év alatt tizenkettő – mindig egy másik sörfőzővel kollaborációban megálmodott – tétel; ezt vállalta 365 nappal ezelőtt a Reczer Ser mögött álló Reczer Gábor. Nemrég kijött a Collabrew Series utolsó felvonása is, így egyfajta visszatekintésként egy estére újrakóstolható lesz az utolsó hat főzet. Így ha kimaradt volna a MONYO Brewing Co.-s Mausecz Ádámmal főzött tőzegáfonyás sour ale (Csikar), vagy a Balkezessel közös kávés tropical stout (Tropical Tiger), most pótolhatod!
Avantgárd poszt-black metal, amitől még a Vágtázó Halottkémek katarzislovaglása sem áll távol, éteri lebegés, szélsőséges hangulatok, experimentális zajrock: a hazai extrémzenei színtér legegyedibb zenekarai közül kettő egy estén! Ráadásul egyik együttesről sem mondható el, hogy gyakran játszana a fővárosban, így nem érdemes lemaradni róluk.
Májusban ismét Midnight Music Fischer Ivánnal! Az elmaradhatatlan kellékek persze most is meglesznek: babzsák, jó hangulat és jó zene. Ezúttal Bruckner lesz terítéken, akinek a zenéje egyszerre spirituális is romantikus, érzéki és intenzív – az előadás végére biztosak vagyunk benne, hogy te is rajongóvá válsz.


A basszuszenei durvulatok két szakavatott ismerője nem először jár Magyarországon, eddigi itthoni fellépéseik viszont mindig igazi hangfalremegtető, dübörgő partikba torkolltak. Így nem túlzás azt állítani, hogy ha szereted a Monstercat Records, OWSLA, vagy a Mad Decent kiadó előadóit, akkor ez a te estéd. Get down!
Alessandro Adriani a legendás Mannequin Records feje. A berlini székhelyű kiadó már több mint egy évtizede fáradhatatlanul kutatja a rég feledésbe merült synthwave és indusztriál lemezeket, hogy azokba új életet lehelve megoszthasson a nagyvilággal. Adriani kiadói munkássága mellett elismert producer is, akinek olyan illusztris kiadóknál jelentek meg lemezei, mint a Stroboscopic Artefacts, Pinkman és a Jealous God. DJ szettjeit az éjsötét technó és sújtó acid jellemzik, amelyeket előszeretettel kever EBM, indusztriál és coldwave darabokkal. Adriani pályája során ezt a veszélyes egyveleget tökélyre fejlesztette, így nem csoda, hogy a Berghain nyújt rezidánciát kéthavi Mannequin estjeinek.

Szombat

A Budafoki Pokrócos Pikniken finom ételek mellett kézműves, illetve tavaszi virágvásár, reggeli jóga, gyermek műsor, ringató, meseolvasás és értékes tombola is várja a látogatókat a koraszülöttekért rendezett vásáron. Az eseményen való részvétel díjmentes, de a szervezők kérése, hogy aki teheti, jelképes összeggel támogassa a helyszínen a Tenyérnyi Gyermekek Koraszülött Gyermekekért Alapítványt.
Május 11-én ismét Madarak és Fák napja a Kazinczy utcában! Az utcában működő vendéglátóhelyek újra összefognak egy élhetőbb, zöldebb, madárcsicsergősebb, és párbeszédalapúbb belváros létrehozásáért. Nem titkoltan az is a cél, hogy megmutassák milyen jó, ha a Kazinczy utca teljes egészében csak a gyalogosoké, s hogy milyen hasznos volna, ha ez állandósulna itt, Erzsébetváros központjában.
A Budai Vár oldalában több kert is található, mindegyik sok szépséget őriz, egy-egy üde színfolt. A kert gyönyörködtet, pihentet, feltölt. Ezeket járhatod végig és ismerkedhetsz meg velük közelebbről a Budastep sétáján. Melyik az a fa, amelynek személyesen Ferenc József császár adott kegyelmet, és így megmenekült a kivágástól? Hogy került a Mátyás templom kútja a Stróbl család kertjébe?
Merre van a Nyulak Kertje? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatsz, ha május 11-én részt veszel ezen a kellemes tavaszi hangulatú sétán.

Slow Séták legújabb útvonalán a Gellért-hegyet és a Tabánt mutatják meg. A séta során Szerb Antal és Krúdy Gyula történeteiből idéznek, mesék köré szövik a játékaikat és a leghosszabb mindfulness gyakorlatot élhetjük át közösen, nem is beszélve a séta végén a termelői piacozásról a Czakó kertben.
Május 8-án már a nyolcadik Markett designvásárt rendezik meg tehetséges hazai tervezők termékeivel. A vásárnak ezúttal is a Lumen Kávézó ad majd helyet, ám a tavasznak köszönhetően végre szabadtéren, a kávézó belső kertjében válogathatsz olyan tervezői termékek között, mint az Eskimo Book füzetei, a Müskinn táskái, a Rebu Ceramics kerámiái vagy a SAPI ékszerei.


A FinnAgora és a Finn Nagykövetség május 11-én ismét megrendezi a Taste Finland nevű pop-up gasztroeseményét, melynek a nagykövetség udvara ad otthont. Találkozhatsz itt a legújabb finn street food trendekkel, nordic stílusú péksüteményekkel, de borok és kávék kóstolására is lesz lehetőség. A gasztronómia mellett kipróbálhatod a finnek tekéjét, a mölkkyt, de Alli Ikonen Food Affaris című kiállítás is megnézheted, sőt garázsvásárral is készülnek a szervezők.
A két zenekar külön-külön is széles zenei palettán mozog, zenéjükkel különböző generációkat mozgatnak meg és hoznak közelebb egymáshoz. A zenekarok együttműködése nagy hangsúlyt fektet a magyar és cigány hagyományok továbbörökítésére és egy olyan egyedi látásmódot visz a zenébe, amelynek jelenleg nincs párja. Együtt a fiatal generáció korszerűségét és az erős gyökerekből fakadó tradíciót szeretné a közös zenekar bemutatni, egy-egy energikus, speed-folk freak-punk és tradicionális roma népzenei motívumokkal-teli koncert során, amely zeneileg és vizuálisan izgalmas jelenséget alkot a színpadon.

Vasárnap

Magyarország 15 éve csatlakozott az Európai Unióhoz, ezért immár 15 km-es futóversennyel ünnepelhetünk az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája szervezésében, Budapesten. A táv idén is teljesíthető lesz egyéniben vagy váltóban is (7,5 – 7,5 km).
Május 10-12. között rendezik meg az első Kürtőskalács Vigalom névre keresztelt eseményt a Holnemvolt Várban, ahol családias környezetben kóstolhatsz hagyományos, glutén- és tejmentes, valamint a fitnesz kürtőskalácsokat is, de nem maradnak el a kürtőskalácsdesszertek sem. A finomságok mellett kvízjáték, bábelőadás, koncertek és készségfejlesztő foglalkozások is várják a családokat.
Otthonra, balkonra, erkélyre, tetőre, kiskertbe, vagy nagyba. A Valeyrac Exotics csapata több százféle palántával készül a Fekete Kutyában rendezett vásárra, ahol nem csupán válogatni lehet majd a növénykék közt, hanem segítséget is kérhetsz a nevelésükhöz.

Május 8. és 12. között rendezik idén a már ötödik alkalommal visszatérő Corvin Szezonnyitó Sörfesztivált, amelyen ezúttal több mint húsz kiállító prezentálja majd közel száz féle csapolt és üveges sörét, a világ minden tájáról.
Pál és Vera a két kispesti lakos boldogan élhetnének takaros pázsitjukon a robotfűnyírójukkal, ha nem történt volna az a csúnya eset a múltjukban. De sajnos megtörtént. Pál lefeküdt azzal a cintányéros lánnyal, amitől Vera spirituális beállítottságú lett, amitől viszont Pál pánik- és idegbeteggé vált. Hogy sikerül-e rendbe tenni a kapcsolatukat, és lesz-e végül esküvő, az a szomszéd Babi nénitől is függ. Meg attól is, hogy mi történik a Félelmek Kútjában, ami történetesen pont Kispesten található.
A Grammy-díjas, világszerte ismert gitárművész ez elmúlt évtizedekben megalapozta hírnevét a szóló- és a más zenészekkel közös produkcióival. Karrierje során a jazz és rock legnagyobb előadóival dolgozott együtt, csak néhány közülük: Frank Zappa, Jimmy Page, Stevie Wonder, Chick Corea, Paco De Lucia, John McLaughlin, Stanley Clarke, Luciano Pavarotti, Paul Simon, Phil Collins, Santana, Herbie Hancock.

Hétfő

Távoli horizontok, versben manifesztálódott égtáj-képek, vastenger – két különleges művészeti világgal rendelkező alkotó közös tárlata nyílik meg május 13-án. Fukui Yusuke Rejtett számok (Hidden Numbers) című sorozatában a japán történelem fontos évszámait helyezi el absztrakt felületeken, munkáit. pedig négy olyan Yoko Ono nyomat egészíti ki, melyek korábban még nem voltak láthatóak Magyarországon.


A philadelphiai hardcore punk színtér egyik legizgalmasabb, saját stílusát csak "agresszívként" definiáló együttese végre magyarországon! Az afro-öntudatos, a műfajt shoegaze-es/screamos hatásokkal ötvöző Soul Glo első itthoni fellépése valószínűleg a szezon egyik legsúlyosabb klubkoncertje lesz, amit a válogatott külföldi és hazai vendégekkel megtűzdelt lineup tesz teljessé.

Kedd


A magyar zsidó konyha tradicionális jellegzetességeinek, és a szezonális alapanyagok felhasználásának figyelembevételével a Mazel Tov új menüsort állított össze a Zsidó Művészeti Napok tiszteletére. Olyan fogások kerültek így az étlapra, mint a konfitált libacomb spárgás köleskásával és fokhagymamártással, a cibere-céklaleves parázsburgonyával és eperrel vagy az izraeli rakott burgonya joghurttal és kaporral.

Családegyesítésről, összetartozásról, felelősségvállalásról és a szeretet lényegérő szóló történet a Pinceszínház új előadása, ami ismerős lehet a mozi- és tévénézőknek, hiszen 1996-ban Oscar- és Golden Globe-díjakra jelölt film készült belőle. A szétvált és  újra összesodródó családi szálakról szóló előadásában Börcsök Enikő, Juhász Réka, Takács Kati, Gombos Krisztián, Molnár Csaba, Lázár Balázs, Búza Tímea és Tallián Mariann láthatóak Kovács Gábor Attila rendezésében.


A nemrég még a Tribulationnel és a Gaahls Wyrddel turnézó, a klasszikus heavy metalt gótikus rockkal és posztpunkkal keverő portlandi zenekart a jövő egyik nagy ígéreteként tartják számon. Így valószínűleg ez az utolsó alkalom, hogy ingyen, ráadásul ennyire intim körülmények között lehet megnézni őket.

Szerda

Két különböző zenei világ, más-más előadói múlt és érdeklődési horizontok. Mégis markánsan kirajzolódnak a közös pontok: dalszöveg és költészet rokonsága, a blues-os, grunge-os gyökerek, az önfejű és makacs alkotói attitűd. Jónás Vera és Závada Péter közös workshopja hátat fordít a hagyományos zenés versfelolvasásnak: kísérletezik, kockáztat, próbára tesz műfajt, előadót és hallgatót egyaránt. Hogy ez mennyire sikerül, az kiderül május 15-én, a Bélában.


A diszkó keresztapja, az elektronikus (tánc)zene egyik megkerülhetetlen alakja, aki már csak akkor is legenda lenne, ha a Donna Summers-féle I Feel Love kötődne a nevéhez, igazi karrierösszefoglaló fellépéssel érkezik Budapestre. Az olasz dalszerző, producer és DJ karrierjének fénypontjait zenekara és vokalistái kíséretében adja elő, egy igazán látványos színpadi show keretében.