Megújult a Múzeumkert, ennek örömére pedig a 24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi majd birtokba. Tulajdonképpen nemcsak a kertet, hanem az épületet is: május 18-án és 19-én egész nap különféle kulturális programokba csatlakozhatunk be; koncertek, kézművesvásár, fesztiválhangulat és eszem-iszom hozza majd el nekünk a tavaszt.

Újra jön a nagy tavaszi múzeumünnep, a lassan negyedévszázados Múzeumok Majálisa. Vagyis május 18-19-ére ne nagyon csináljon más programot magának az, aki szívesen ismerkedne az ország legkülönbfélébb múzeumaival (és kínálatukkal), meghallgatná Petruska vagy a VAN Filmzenekar koncertjét a feldíszített kert zöld gyepén, megnézne egy harminc múzeum anyagából összeválogatott kiállítást a rendszerváltozásról, a 80-as évek stílusában utcabálozna vagy gyerekbarát programot keresne a hétvégére.

Az idei majális egyik fő fókuszpontja (és a Nemzeti Múzeum éves tematikája is, KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel és sok közösségi programmal) 1989, azaz a rendszerváltoztatás
A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány’89 mindenki számára megidézi a rendszerváltoztatás évét. Rávilágítanak erre a korszakra az útvonallal összekötött tárgyak, némelyikére pusztán emlékezünk, mások az otthonokban rejtőznek még. A kiállítás harminc múzeum anyagából tevődik össze, kifejezetten erre az alkalomra.

Tudássétányon a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik tudásukat. A különböző múzeumok sátrait összekapcsoló pontgyűjtő játékba lehet becsatlakozni, ahol a résztvevő múzeumok szórakoztató és tudásfejlesztő feladatokkal (és ajándékokkal) készülnek. A százöt múzeum programkínálatát lehetetlenség lenne felsorolni, csak néhány a sok interaktív élmény közül: a majálisra érkezők belülről megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra, egy látványos kísérlet során pedig megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel. Barokk, tűzoltó- vagy postásegyenruhába bújhatnak, amulettet faraghatnak. A kicsik résztvehetnek bányamanóképzésen, rajzfilmfigurákat színezhetnek, gyöngyöt fűzhetnek, bűvésztrükköket tanulhatnak vagy éppen szalmát fonhatnak.

Az időben, egészen 1989-ig visszautazva terítékre kerül az 1989-es érettségi botrány és Öveges professzor, a táskamagnó és a Commodore 64 számítógép, de az is, ki emlékszik a diavetítőre és az írógépre, na meg arra, hogyan telefonáltak a tárcsás telefonon és mekkora volt az első mobiltelefon. A múzeumok sátraikban dokumentumok, fotók, tárgyak segítik az emlékezést.

A kétnapos fesztiválon a neves művészeknek és a jó zenének is fontos szerep jut. A gyerekeket a Hahó Együttes és a Veronaki szórakoztatja legújabb lemezével. Érkezik Canarro is, aki a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing világába repít, de itt lesz a Valami Swing, a Petruska EgySzemélyes és a Kerekes Band is.

A szombati zenei élményt az este 10-ig tartó utcabál zárja a 80-as évek hangulatában. A Majális zárókoncertjét a VAN Filmzenekar adja, akik a Rossz versek című film zenéjét szerezték. A film megnyerte a legjobb játékfilmnek járó 2019-es Magyar Filmdíjat, a koncerten fellép Reisz Gábor, a Rossz versek rendezője is, aki a legjobb rendező díját kapta.

A Múzeumok Majálisán idén is átadják az Év múzeuma- és Év kiállítása-díjakat, ezeknek a szakmai programoknak a színtere a múzeum Római udvara, ahol a majálisozók bekapcsolódhatnak a beszélgetésekbe, előadásokba, és bepillantást nyerhetnek a múzeumok szerteágazó életébe.

Idén az ICOM aktuális jelmondata: Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition - A múzeumok mint kulturális központok – A hagyomány jövője. Ez a gondolat a múzeumok kulturális megtartó erejére, a társadalom számára oly fontos, mélyen gyökerező hagyományok jövőjére, és ezek közösségmegtartó jelentőségére irányítja a figyelmet. Különös szerencse, hogy a 24. Múzeumok Majálisának első napja (2019. május 18.) a múzeumok világnapjára, szombatra esik, az intézmény ezért 22 óráig nyitva tartja kapuit.

A 24. Múzeumok Majálisa védnökei: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Sára Botond, Józsefváros polgármestere.