Az egészséges táplálkozás és testmozgás együttes hangsúlyozásáért szervezik meg idén első alkalommal a Budapesti Nagybani Piac területén a különleges futóversenyt, ahol a résztvevők egyszerre saját maguk és mások egészségéért is futnak.

A Nagybani Piacon május 18-án megrendezett Friss Futáson egy 5 kilométeres kört jelölnek ki a futók részére. A nevezők egy, két és három kör lefutására is vállalkozhatnak. Minden egyes lefutott kör után egy kilogramm zöldséget vagy gyümölcsöt tesznek félre a szervezők, amit a nap végén a Magyar Élelmiszerbanknak adnak. Egy futó akár három kilóval is hozzájárulhat az adománycsomaghoz.

Az Élelmiszerbank az országban felhalmozódó élelmiszerfelesleget juttatja el az arra rászorulóknak, a zöldségek és gyümölcsök azonban ritkán válnak még friss állapotukban feleslegessé. „A futók közvetett adományozásával azt reméljük, hogy akár több tonna is összegyűlhet az egészséges táplálkozás és testmozgás jegyében, így egyetlen futással egy másik ember egészségét is támogathatjuk” – mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

A futókat a távon zöldségpontok motiválják majd, a kategóriák első három helyezettje pedig szintén egy zöldség-gyümölcs kosár összeállítással térhet haza. A versenyre online május 10-ig lehet regisztrálni, a résztvevők számára rajtszámot, időmérő chipet és frissítőt is biztosítanak.