Tavasszal még a legkeményebb szívű embert is megérintik a virágok. Na de vajon honnan szerzik be a boltok a sok színes-szagos növényt? Az angyalföldi nagybani virágpiac egy a sok beszerzőhely közül, azzal a különbséggel, hogy ide nemcsak fényképes igazolvánnyal rendelkező kiskereskedők, hanem a látogatók is beléphetnek.

Van ennél egy nagyobb nagybani virágpiac Budapesten, de tudtunkkal ez az egyetlen, ahová lakossági vásárlók is bemehetnek. Belépő ellenében természetesen, ami 2000 Ft-ba kerül. A kasszánál meglepetésünkre csak 2500 Ft-ot kértek kettőnktől – mint kiderült, a második, harmadik, negyedik (és így tovább...) főnek csak 500 Ft a jegy, ezért kevésbé költséges, ha többen megyünk.

Persze érdemes mérlegelni, hogy megéri-e befektetni. A kis virágosbódékhoz, belvárosi virágboltokhoz képest valóban sokkal jobb áron juthatunk hozzá csokrokhoz, vágott virágokhoz, cserepes évelőkhöz, egynyári palántákhoz, szobanövényekhez. Az orchideáknál körülbelül 1000 Ft-os árrést fedeztünk fel, a csokor színes tulipán más piacon 2000 Ft-ba került, itt csak 1000 Ft-ba. De az egyszerű kertészetekhez képest nem volt olyan óriási az árrés, legalábbis a szobanövények, palánták esetében. Nagy tételben persze megéri, főleg, ha sokan összeállunk, vagy rendezvényeket – például a saját esküvőnket – dekorálnánk. (Sok menyasszony él is a lehetőséggel, pár éve még petíciót is indítványoztak a lakossági belépők ellen, mert ezzel megrövidítik a rendezvényesek, dekoratőrök jövedelmét.)

Nyitáskor, délután 4-kor érkeztünk meg, és feltűnően kevés ember lézengett a csarnokban, üresen árválkodó standokat is láttunk. Mint kiderült, hétfőn és csütörtökön van az igazi nyüzsgés, mikor délelőtt is nyitva van a piac, ekkor érkezik a kiskereskedők többsége. Nem tudtuk eldönteni, jókor vagy rosszkor érkeztünk, valószínűleg ennél nem nagyobb a kínálat más napokon.

A csarnokban bent az alsó szinten vágott virágok, csokrok, szobanövények és egynyári, évelő, balkonra és kertbe valóvirágpalánták közül válogathatunk, a felső szinten dekorációs tárgyak, mécsesek, kaspók, papír- és művirágok –koszorúk és rengeteg csetresz található. Az udvaron még van egy nagyobb, nyitott placc, itt még több egynyárit, mézvirágot, muskátlit, petúniákat, pázsitviolákat, fűszernövényeket fedeztünk fel. Volt, amit csak nagy tálcával lehetett elvinni, innen is látszik, hogy az áru kiskereskedőknek van fenntartva elsősorban.

Egy ilyen helyen nehezen türtőzteti magát az ember, főleg, ha van erkélye, de azért a legtöbb itt található növényt jobb kertészetekben is be lehet szerezni. A gyönyörű lila pázsitviolát nagy cserépben, 500 Ft-ért nem bírtam otthagyni, ahogy a kiscserepes borostyánt sem 450 Ft-ért. Kolléganőm vázával, ázsiai boglárkával és két csokor színes tulipánnal távozott.

Vasárnaponként a virágpiac zárva, ilyenkor átadja a helyet az amúgy ingyenes termelői piacnak, ennek még lehet, adunk egy esélyt a jövőben.