Április 6-án és 7-én a Müpába hozza el Strings című előadását a BANDALOOP – az az amerikai alapítású, de ma már globális kortárs tánccsoport, ami 2017-ben a Kálvin téri irodaház üvegfalán taglózta le a budapestieket elképesztő vertikális táncával. A hétvégén a Müpa Soroksári út felőli homlokzatát veszik birtokba, két alkalommal is, hogy legújabb előadásuk egy részletét megosszák az egész várossal – a műsoruk kültéri része ingyenesen látogatható. Megnéztük a főpróbát, és beszélgettünk a táncos-koreográfus Melecio Estrellával.

Erősen indítja a MüpaBudapesti Tavaszi Fesztivált; egy olyan kortárs táncelőadást láthatunk szombaton és vasárnap, aminek a színpada részben az épület külső fala lesz. Ezt úgy értjük, ahogy mondjuk: a BANDALOOP nevű formáció a vertikális táncelőadás úttörőjeként egy teljesen új műfajba avatja be, és közhelyes túlzások nélkül mondhatjuk, hogy varázsolja el a nézőket.

Egy két színtéren zajló, látványos és meghökkentő előadást hoznak most Budapestre, amely a Strings címre hallgat, és amit a Londonban élő világhírű zeneszerzővel és DJ-vel, Gabriel Prokofievvel készítették el. Amelia Rudolph és a táncosok olyan koreográfiát alkottak, melyben a vertikális tánc művészi eszköztára a lehető legteljesebben érvényesülhet zárt térben is. A produkció egyik főszereplője maga a kötél, mely nemcsak a szó fizikai, hanem metaforikus értelmében is a kapcsolatok, az összetartozás, a szakítás, a megfékezés és a felszabadítás megjelenítője.

Az amerikai formáció néhány napja érkezett meg Kaliforniából Budapestre, és éppen ennyi idő óta ismerkednek a Müpa dekorelemekkel teli külső falfelületével. Szerda este főpróbát tartottak az épület Soroksár út felőli részén, így ha valaki a Rákóczi hídon haladt át este 7 és 8 óra között, el is csíphetett egy-egy mozdulatot az előadásból.

Mi is ott voltunk, és folyamatos feltekintgetésekkel vártuk, hogy megjelenjen az első kötél és az első táncos. Amikor ez megtörtént, akárcsak 2017 októberében a Kálvin téren, most sem maradt el a hatás. A táncosok látszólag a világ legnagyobb természetességével mozognak vízszintes testhelyzetben, lentről úgy tűnik, különösebb megerőltetés nélkül, finom mozdulatokkal ugrálnak a házfalon. A könnyedség mögött persze kőkemény tréning és felkészülés van, amiről a táncos és koreográfus Melecio Estrella mesélt nekünk.

Megtudtuk, hogy már két éve szervezik a közös produkciót a Müpával, és azt is, hogy általában néhány napjuk van csupán, hogy az előadást az adott helyszín sajátosságaira szabják, az ő szavaival élve ez azért fontos, hogy „ne az épületen, hanem az épülettel táncolhassanak”. Az előzetes felkészüléshez sok táncóra, de cross training, jóga és pilates is tartozik, „eleinte nehéz dolga van a testnek, de ha felkészült, már minden jön magától, tudja, mi a dolga.”

Elárulta, hogy habár a repülés épp olyan érzés, mint amilyennek kívülről látszik, azért még ők is félnek néha, de a félelmet nem negatív érzelemként fogják fel. Aggódni viszont nem aggódnak – nagyon odafigyelnek a biztonsági óvintézkedésekre.

Persze kitértünk Budapestre is, ahol nem először járnak: Melecio pedig nagyon örült a visszatérésnek. Budapestet egy varázslatos helynek tartja, ahol a történelem és a kortárs összeér, a Müpára pedig úgy hivatkozott, mint az egyik legpazarabb épület, ahol eddig felléptek. Megkérdeztük, mennyire jut idő a városnézésre a próbák mellett, amire azt a választ kaptuk, hogy habár a felkészülés sok időt elvesz, egy fürdőbe mindenképp szeretnének eljutni az ittlétük alatt.

Habár az előadás beltéri részére a jegyek már elfogytak, a kültéri blokk bárki számára ingyenesen látogatható – szombat és vasárnap este 8 órakor.