A Bandaloop társulatot a vertikális tánc úttörőjeként tartják számon. Az amerikai csapat a gravitáció szabályainak ellentmondva valósít meg lenyűgöző és meghökkentő táncprodukciókat a szó szerint legmeredekebb helyszíneken. Elkészült egy videó, amiben megnézhetjük, hogyan festett a mutatványuk Budapesten.

A vállalkozó szellemű – és semmi esetre sem tériszonyos – csapatot Amelia Rudolph művészeti vezető alapította 1991-ben falmászókból és táncosokból, akik egy új médiumot kerestek a kísérletezéshez, a mozgás és a tér kategóriáinak kitágításához, valamint hogy átértelmezzék a közterek funkcióját. Azóta táncoltak már felhőkarcolók tükörsima üvegfelületein, múzeumok falán, óriási hídpilléreken vagy épp 700 méter magas sziklákról elrugaszkodva a Yosemite Nemzeti Parkban.

2017 októberében Magyarországra is ellátogattak a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. Fellépésüket egy előzetes terepszemle előzte meg, mikor is kiválasztották az ideális helyszínt. Thomas Cavanagh ügyvezető igazgató több budapesti épületbe beleszeretett, de a választás végül a Kálvin téri üvegfalú irodaépületre esett, mert szerették volna bevonni a járókelőket és a véletlenül arra sétáló közönséget is, olyanokat is, akik egyébként nem ülnének be egy táncelőadásra. „Az extrém látványt használjuk arra, hogy berúgjuk az ajtót, és bevonzzuk az embereket a koreográfia mélyebb rétegébe, ami már valóságos tánc, koreográfiával, intim mozdulatokkal, arckifejezésekkel.” – mondta a CAFe Budapest Fesztivál blogjának adott interjújában.

A produkció elég jó állóképességet és izomzatot, továbbá nem csekély hidegvért igényel, és korántsem veszélytelen, már csak a felvételeket nézve is bele lehet szédülni. De a Bandaloop szoros együttműködésben dolgozik az őket biztosító alpintechnikus csapattal, így nagy baj nem történhet. A videóban bepillantást nyerhetünk az előkészületekbe is.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=fhqsFOCvPhU