A rossz emlékű Bartók Béla úti Exzootic Café bezárása óta fenntartásokkal kezeljük az állatokkal benépesített kávézókat, pedig létezik pozitív példa. Az óbudai Fő térnél az Esernyős szobrok mellett kell átvágni a Laktanya utcába, ahol a Vasmacska KávéZoo békés oázisa fogad.

Nem véletlen, hogy mikor egy dán házaspár a Vasmacskában járt, azt mondták: „ezen a helyen hygge van”. Nagyobb bók nem is jöhetne a dánoktól, hiszen ezzel a szóval a jóllétet, otthonos, kellemes, meleg, barátságos atmoszférát írják le. És való igaz: mikor először léptem be ide egy borús téli napon, az előtérben két kacagó gerle köszöntött, a pultnál három óriási kutya fogadott, és egy csapat sziesztázó csincsilla ketrece mellett foglaltam helyet asztalomnál, amelynek üveglapja alatt egy narancssárga kígyószerűség rejtőzött. Lehetetlen volt nem jobb kedvre derülni ettől a társaságtól.

Tele van a ház otthon is” – osztja meg velünk Mező Zsuzsa, a kávézó egyik tulajdonosa, akinek két kutyája, Muffin és Bendzsó mindig elkísérik munkába, rajtuk kívül pedig odahaza hörcsög, nyuszi, cica, halak laknak, és időnként a kávéház lakói is hazakerülnek.

Ha valaki állatos vendéglátóipari egységet tart fenn, annak nemcsak a Nébih és az ÁNTSZ, hanem a hatósági állatorvos ellenőrzéseire is számítani kell. A szabályrendszer nem betarthatatlan, olyan magától értetődő előírásoknak kell például megfelelni, mint hogy az állatok ételét, mosogatnivalóját el kell különíteni az emberétől, az állatok nem mászkálhatnak ott, ahol az étel készül, vagy nem lehet 24 órán át felkapcsolt villanynál tartani a jószágokat.

Zsuzsáék célja az, hogy a kávézóban ne csak az emberek, hanem az állatok is jól érezzék magukat. Itt nem cirkuszi attrakcióknak számítanak, a vendégek nem vehetik őket ölbe, nem taperolhatják, szorongathatják az állatokat. „Inkább csak megosztjuk velük az életünket” – magyarázta a tulajdonos. Ezzel elveszítik ugyan a dögönyözésre vágyó vendégeket, de egy másfajta, a nyugodt, békés hangulatot élvező közönségért megéri.

És akkor vegyük sorra, kik laknak a tágas, növényekkel is benépesített kávézóban. Kamilla, a sisakos kaméleon, aki élő tücskökkel táplálkozik, és lakomái rendszerint látványetetésekként zajlanak; három törpenyúl: Drazsé, Kapucsínó, Puszedli, egy kopasz és két szőrös tengerimalac, valamint egy törpehörcsög; Kornél, a gabonasikló (az asztalba illesztett terráriumban) Szaki, a szakállas agáma (egy gyíkfajta Ausztráliából), aki békésen tűri, ha Zsuzsa kézbe veszi; hat csincsilla, akik valamilyen megmagyarázhatatlan okból szeretik a csöveket, és nappal ezekben relaxálnak – éjjel viszont felélednek és őrülten szaladgálnak – aki lakásban tartja őket, nem nagyon tud megmaradni mellettük.

A hátsó udvar nyáron teraszként funkcionál, az adventi időszakban pedig kiegészül egészalakos Betlehemként egy pónival és egy szamárral. Most arra szolgál, hogy a két megtermett házinyúl szabadon ugrálhasson, jöhessen-mehessen kedvére.

Nem számítottunk rá, hogy a felnőttekre ilyen terápiás hatással lesz a kávézó” – mondja Zsuzsa, és egyet kell értenünk vele. Elég csak nézni az állatsereget, hogy jobb kedvünk legyen. Nem mellesleg finom a kávé, sörök, borok is kaphatóak; a Hideg Nyalattól paleo-vegán édességeket kóstolhatunk, az Angelo cukrászdától hagyományos olasz sütiket. Tortilla, panini, mártogatós tálak, saláták közül lehet harapnivalót választani, hétköznap pedig kétfogásos ebédmenüvel szolgálnak a vendégeknek.

A Vasmacska nemcsak a kisállatoknak, hanem különböző állatbarát és adománygyűjtő rendezvényeknek, tacskótalálkozónak, kutya-, macska-, hörcsög- és különböző fajtamentő eseményeknek is otthont ad. Gyakoriak a workshopok, nyárra állatbarátképző táborokkal készülnek. Holnap is lesz Jótékonykodási Macskakávézó, testközelből lehet megismerkedni a Rex állatotthon gazdikereső cicáival, akik ilyenkor szabadon járnak-kelnek a helyiségben – a rágcsálókat pedig ilyenkor természetesen elpakolják védettebb helyre.