2019 első hónapjának programfelhozatala talán elmarad az óév végét jellemző dömpingtől, de azért így sincs okunk panaszkodni: lesznek premier előtti vetítések, borkóstolások, DJ-szettek, csapfoglalások és még sok más. Találkozzunk mindenhol!

Koncert

  • Jethro Tull / január 19.; Budapest Kongresszusi Központ
Minden idők egyik legnagyobb hatású – progresszív rock – zenekara, élén a fuvolás-énekes Ian Andersonnal az ötvenedik évfordulót egy jubileumi turnéval ünnepli, újra eljátszva legnagyobb slágereit.


A világ talán legnagyobb hatású filmzeneszerzője, aki többek közt A jó, a rossz és a csúfhoz vagy a Volt egyszer egy vadnyugathoz is komponált aláfestést kilencvenedik születésnapja alkalmából egy rövid, exkluzív koncertsorozat erejéig visszatér a színpadra.


A védjegyszerű death-groove-thrash metál alapokat tiszta énekkel, jellegzetes dallamokkal kombináló Soilwork és az elmúlt három évtized egyik legmeghatározóbb skandináv metálzenekara, az Amorphis egy estén? Ráadásul az élőben különösen intenzív ukrán Jinjerrel, és egy német reménységgel együtt? Erre mondják azt, hogy kihagyhatatlan.


A tizennyolcadik Electrify-on a bristoli Emptyset zsigeri erejével rázza fel a hallgatókat, fellép a korábban Heatsick néven ismert Steven Warwick furcsa hangmintákból épített melankolikus-elektronikus balladáival, míg a magyarországi színteret AIWA képviseli majd álomszerű hangulatképeivel.


A katarktikus-együtténekelhető slágereikről ismert arénarockerek egyértelműen a fellépéseiken élnek igazán, így ideje volt már annak, hogy a Wembley után végre Budapestet is útba ejtsék.


A 90-es évek skatepunk-punkrock világának egyik kulcsbandája tíz évnyi tetszhalott állapot után nem csak új lemezt (Grit) jelentetett meg, de turnéra is indul vele! A legjobb hír mégsem ez, hanem hogy az együttes a beszámolók alapján ugyanolyan friss és eleven, mint valaha, így nem érdemes egy szimpla nosztalgiahaknira készülni.


A modern metál egyik alapvető, kiszámíthatatlan, mindig megújuló zenekara harminc év után is fáradhatatlanul ontja magából a lemezeket – amiknek a bemutató turnéja szerencsére továbbra is érinti Budapestet.

Parti


A nyáron egy dunaparti pizzázással egybekötött omega diszkóbálon már bizonyító Rhythm Sister idén is elhozza kaotikus, életigenlő szelekcióját Budapestre! Hozzájuk csatlakozik be szomszédország rokonlelkű zenész-DJ-promóter atomerőműve Hanzo & Yaman, akik a kábé tökéletesen elnevezett Belly Dance Services kiadót is igazgatják, és maxi fokozaton pörögnek a bécsi szcéna gondozásában.

Scott Monteith egyike azon kevés dub technó producereknek, akiknek live-jairól ódákat zengenek; bárhová megy, lehetetlenül súlyos dub reggae rekonfigurációk, átütő technó vagy kaleidoszkópszerű house groove-ok töltik be a teret. Produceri tevékenysége mellett ráadásul a Red Bull Music Academy, a Microsoft és az Ableton felkérésére előadásokat is tart, így méltán tartják számon a 21. század legmeghatározóbb és értékteremtő elektronikus zeneszerzői között. 


A brit klubélet egyik legizgalmasabb alakjának, a Bala Club egyik alapítójának dekonstruált-experimentális klub-szettjeiben ott kavarog a reggaeton, a nu-metal és a legújabb hangzások, miközben a számait olyanok pörgetik, mint Aphex Twin. Így mindenképp érdemes valami olyan élményre számítani, amire garantáltan nem számítottál, és amit egész évben emlegetni fogsz.


A Shogun Audio és az Elevate kiadók alapítója nem először tér vissza Budapestre, de egyrészt minden eddigi szettje emlékezetes volt, másrészt egyike a legtechnikásabb lemezlovasoknak, aki ha kell egyszerre három lemezjátszót is bevet a siker érdekében – így nem csoda, hogy minden alkalommal le tudja nyűgözni a közönségét. A BBC Radio 1 dobbasszus-helytartója ráadásul most egy különösen hosszú, három órás szettel készül.

;t=3s

Nem sok frissen érkező gépzenész mondhatja el magáról, hogy ismeretlenségében Nina Kraviz lesz a legnagyobb rajongója, aki mindenáron ki akarja adni a számait, és később az ő kiadójának lesz az aduásza. Az I Wanna Go Banget jegyző Bjarkira azonban mindez igaz, ráadásul mesterien ötvözi az IDM, az ambient vagy a savas technó eszköztárát, anélkül, hogy azért túl komolyan venné magát. Mellé csavarodik majd le a Berlin-Tokió tengelyről Kyoka, akiért pedig Ryuichi Sakamoto van teljesen oda. Különleges estének nézünk majd tehát elébe.

Gasztronómia

Néhány kisüzemi főzde néha már izzadtságszagúan próbál vadnak tűnni, elmenni a falig, vagy csak egyszerűen a bevált sémákon túl gondolkozni, de a Pőhjala mögött álló remek arcok olyan természetességgel hozzák merész döntéseik sorát, mint ahogy mások levegőt vesznek. Az észt hozzáállást most egy csapfoglalás keretében tapasztalhatjuk meg.

Jakab Juli játssza Esztert, aki Reisz Gábor kultikussá vált első nagyjátékfilmjében, a VAN-ban összetöri a főszereplő férfiszívét. Reisz Gábor játssza Tamást, aki a rendező vadonatúj filmjében, a Rossz versekben összetört férfiszívvel bonyolódik saját életének, emlékeinek boncolgatásába. Az év első Hadik Brunchán felidézik a VAN-t, terítékre teszik a Rossz verseket, szó lesz a Napszálltáról és az alkotókat a személyes határokról, az írásról és a generációs ügyekről faggatja majd a sorozat szerkesztője, Ott Anna.

;t=1s

Ezen az estén Laposa Zsófi mutatja be boraikat, és rajtuk keresztül a Badacsonyt, de biztosan szóba kerül majd (és kóstolható lesz) a 2018 őszén megjelent Mesélő dűlők sorozatuk, vagy a figyelmet a véradás fontosságára felhívó Kéknyelű tételük is.

Melyek voltak 2018 legkülönlegesebb borai?
Melyek a profik kedvenc tételei? 2019 első Winelovers Afterwork-jén az óév csúcsborai kerülnek a középpontba. A Winelovers nagykóstolókat rendszerint bortesztek előzik meg, ahol nemzetközi borakadémikusokból álló csapat keresi az adott tematikához illő legkiválóbb tételeket. A tesztek során közel 1000 palack közül kerültek ki a top tokaji, kékfrankos, rizling és bordói tételek, amelyek közül most 50-et ismét elhoznak nekünk, korlátlan kóstolási lehetőséggel.

Mozi

New Jersey-i tinédzser, Madeline lelkes tagja egy jó nevű, progresszív kísérleti színházi társulatnak. Édesanyja szemében Madeline egy védtelen, mentálisan sérült teremtmény, akinek állandó felügyeletre és kezelésre van szüksége, ezért aggódva figyeli, hogy lánya egyre fontosabb szerepet kap a csapat munkájában. Amikor a társulat karizmatikus vezetője, Evangeline a lány tehetségétől megbűvölve arra ösztönzi Madeline-t, hogy szője bele problémás múltját és gazdag belső világát a kollektív alkotói folyamatba, a valóság és a performansz közti határvonal kezd elmosódni, meglepő és destruktív fordulatokat véve a biztonságos próbák teréből a valóságba. De mi is a valóság?

Premierjének huszonötödik évfordulója alkalmából digitálisan felújított változatban újra bemutatják Steven Spielberg holokausztfilmjét. A Thomas Keneally dokumentumregényét, a Schindler bárkáját feldolgozó alkotás a maga elborzasztó és grandiózus valóságában mutatta meg a koncentrációs táborokat és a zsidóság üldözését, a hatását pedig jól tükrözi, hogy tizenkét Oscar-jelöléséből hetet díjra is váltott.

Színház


A cirkuszi artista élete a gravitáció megszelídítéséről szól. A zsonglőr eszközei előbb-utóbb leesnek, bármennyit is gyakorol, bármilyen ügyes technikákat is eszel ki. A kötéltáncos és a levegőakrobata is vissza kell, hogy térjen a földre, nem maradhat a levegőben, mert a gravitáció mindig visszahívja. A cirkusz segítségével lehetetlen helyzetek, illetve azok illúziói jelennek meg szemünk láttára. Milyen lehet egy nem megszokott irányban ható gravitáció?Vagy fejjel lefelé élni az életet? Hogyan lehet a szó szoros értelmében a falra mászni?

Egy kritikus „Nemzeti Színháznak" nevezte Pintér Béla színházát, mert minden darab témája a magyar hétköznapokból, a minket körülvevő világból merített.  A társulatot ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb magyar színházi alkotóműhelyként tartják számon külföldön is. Rangos színházi fesztiválok vendégeként mutatták be előadásaikat New Yorktól Moszkván át számtalan európai nagyvárosban. A társulat pedig - saját bevallása szerint - a huszadik évforduló kiemelt eseményeként tekint a Jubileumi Beszélgetések című új bemutatóra, így már csak ezért is kíváncsiak vagyunk rá.


Háy János:“Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók.”