Az 1953-ban felépült egykori Népstadion a 20. század megannyi fontos sport- és kultúrtörténeti eseményének volt szemtanúja, Puskás, II. János Pál pápa és Michael Jackson is megfordult a lelátói között. Aztán 2015-re már olyan rossz állapotba került az egész építmény, hogy inkább az elbontása, és egy teljesen új aréna felépítése mellett döntöttek. Megnéztük, hogy áll a Skardelli György tervezte új stadion építése, ahol egész ismerős formákkal is találkoztunk.

A régi, egykori Népstadiont a bontás előtti végnapjaiban még mi is végigjártuk, annak tudatában, hogy ide már soha nem térhetünk vissza. A fénykorában akár 100 000 ember befogadására is alkalmas monstrum 1953-ra készült el, igencsak erőltetett tempóban és komoly társadalmi összefogással, de nem volt mese, a tervet teljesíteni kellett.

Puskás nevét 2002-ben vette fel, és így még tizenhárom évig – bár egyre csökkenő kapacitással és számos lezárt, életveszélyes részekkel – de üzemelt. Az elbontásáról, és helyére egy teljesen új stadion építéséről 2015-ben döntöttek. Az új arénát Skardelli György tervezte, aki felé külön kérés volt, hogy az új építmény kontúrjában és egyes részleteiben emlékeztessen a régire, és annak jellegzetes elemeit is használja fel. Így nem csoda, hogy amint elkezdett a földből kinőni az új épület, felbukkantak az ismerős, áttört kőcsipkés, kifelé dőlő tornyok, az egykori lelátókat tartó tizennyolc pilont idézve, és a volt toronyépület is ismerős lehet, az ötkarikás olimpiai logóval. A tervek szerint ebben nyílik majd meg a stadion látogatóközpontja és múzeuma is.

A 67 ezer fő befogadására alkalmas, 140 milliárdból épülő stadion az ország legnagyobb közintézménye lesz, mondta el Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, kormánybiztos. Az építkezéssel ugyancsak sietni kell, hiszen Magyarország elvállalta a 2020 labdarúgó Európa-bajnokság három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő megtartását is itt, úgyhogy jelenleg 2019 végére ígérik a befejezését.

Jelenleg már emelik be a tetőzetet tartó acélszerkezetet és kezd egészen stadion-formája lenni az épületnek, amin összesen tízezer ember dolgozik, mérnöktől a munkásig. Csak érdekesség, hogy a felhasznált acélszerkezetből két Erzsébet híd is kitelne, a beépített kábelek pedig Londonig érnének kihúzva.

A régi stadion szellemi örökségét is szeretnék tovább vinni, és a sportesemények mellett újra olyan gigakoncerteket is tartani itt, amik most Bécsnél vagy Prágánál megállnak, hiszen a megfelelő infrastruktúra hiányában nem jönnek el ide, valamint e-sport mérkőzések és konferenciák tartására is alkalmas lesz a legmodernebb technikával felszerelve.

Addig pedig, aki szeretne kicsit belekóstolni a leendő stadion hangulatába, az Olimpiai Múzeum felső szintjén nyílt ingyenes ideiglenes látogatóközpontban nézzen szét.  Bár valószínűleg a fiatalabb korosztályt jobban lekötik a különböző focis játékok, VR szemüvegek vagy éppen a guitar hero, de felnőttként is érdekes volt az építkezésre irányított távcsövekkel szinte testközelből pásztázni az épületet és 3D-ben megnézni, milyen érzés lesz majd a kakasülőről lenézni a pályára.

A Népstadion/Puskás Stadion valóban a magyar örökség kiemelt helye volt, az egyértelműen dicsőséges napjaival (meg persze nem egyszer az államszocializmus árnyoldalaival is), és reméljük az új stadion is méltó lesz az előbbire, és elkerülik azok a fiaskók, amik itt-ott végigkísérték az elmúlt évek nagyobb sportberuházásait, mert igazán megérdemelné az épület, hogy mindenféle rossz szájíz nélkül lehessen mindenkié.